Odšlo 10 članov lokalnega odbora SMC: Prepričevali so nas, da se ideološke teme ne bodo odpirale

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
20.05.2020 11:47

Članstvo nekaterih koalicijskih partnerjev na terenu nezadovoljno, po nemirih v Desusu se je zdaj za izstop odločilo 10 članov SMC v Kopru in Ankaranu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Signali nezadovoljstva z delom koalicijske SMC tokrat prihajajo s primorskega konca, za izstop iz stranke se je v četrtek, 14. maja, odločilo deset članov iz lokalnega odbora SMC Koper in Ankaran. "Temeljni razlog je bilo naše nezadovoljstvo z vodstvom stranke, tudi z vodstvom lokalnega odbora," nam je danes v izhodišču razložil zdaj že nekdanji član stranke Viktor Markežič. "Želeli smo sklicati lokalni odbor, zbrali podpise, ampak so zavlačevali, tako da ne bi prišlo do razčiščevanja v samem odboru," sogovornik razlaga njegova predvidevanja. Nelagodje je bilo prisotno tudi zaradi vstopa v aktualno koalicijo, to se je sicer po besedah sogovornika čutilo že prej, a se je stranka "pač tako odločila". Kot zadnji razlog Markežič navaja še tveganje o korupciji pri nabavah zaščitne opreme.
Kako lahko stranka prepreči nadaljnjo širitev nemirov? "Sigurno bi bilo boljše, če bi stranka s svojimi odbori komunicirala na bolj tekoči ravni in s pravimi informacijami," razmišlja Markežič in pove, da so bili informirani zgolj preko internih pisem in podobno, ni pa bilo pristne komunikacije. "Ampak ne zgolj z vodstvom stranke v Ljubljani, tudi na lokalni ravni."
Markežič hkrati poudarja: "Vsi so nas prepričevali, da se ideološke teme ne bodo odpirale. Nekdo je to lahko požrl, nekdo pa ne." Vstopiti v takšno vrsto koalicije in misliti, da ne bo ideoloških tem, je po njegovih navedbah zmotno, o čemer da priča tudi stanje v tem trenutku, ko se to "kar odpira".
Med tistimi, ki so se odločili za izstop, so še Matjaž Andrejašič, Iztok Poljak in Bojan Mavrič, ostalih pa Markežič ne želi izpostavljati, sicer poročajo Primorske novice. Hkrati pišejo še o odzivu predsednika lokalnega odbora SMC Koper Ankaran Mihaela Babiča, ki pravi, da je bil izstop dela članstva pričakovan oziroma se je o njem govorilo. "Vsak se odloča po svoji vesti, kakšne korake bo ubiral. Bomo pa v odboru zagotovo v kratkem sestankovali na to temo," še navajajo Babičeve besede v Primorskih novicah. Babič sicer pove še, da teh deset odstopljenih članov predstavlja manj kot polovico vseh članov koprsko-ankaranskega odbora SMC.
​Spomnimo: da se državna politika brez dvoma odraža na lokalnem nivoju, je februarja z odstopom opozarjal zdaj nekdanji predsednik dravograjskega lokalnega odbora SMC Zvonko Burja. Takrat se je odločil za odhod s čela enega izmed 52 lokalnih odborov stranke SMC in med drugim izpostavljal, da so jih zaradi v preteklosti nepravilnih odločitev na državni ravni in neizpolnjenih obljub začeli zapuščati zvesti člani, iz stranke pa so odhajali nekateri ključni ljudje.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta