Vse glasneje o rekonstrukciji vlade: SMC brez konkretnega odgovora na vprašanje, ali se Počivalšek vrača v parlament

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.05.2020 20:15

Nove okoliščine s koalicijskimi 46 glasovi sprožajo vprašanja o morebitni rekonstrukciji vlade, o tem naj bi govorili tudi na jutrišnjem srečanju. V SMC medtem brez konkretnega odgovora na vprašanje, ali se Počivalšek utegne vrniti v parlament.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odhod dveh poslancev iz SMC v opozicijski LMŠ in SD sproža ugibanja o morebitni rekonstrukciji vlade, a po oceni Franca Jurše (Desus) prestopi ne predstavljajo težav za nadaljnje delovanje koalicije. 
Robert Balen

"Poslanski prestopi niso nič novega, ne za slovensko politiko in tudi žal ne za SMC," je razgrete politične strasti, ki sta jih zanetila prestopa dveh njihovih poslanskih kolegov, mirila vodja poslancev SMC Janja Sluga. Odhod drugega jih je presenetil, pri čemer jih je zmotilo, da Gregor Židan za prestop k SD "ni navajal političnih razlogov, pač pa je omenjal samo sanjsko ponudbo, ki je ne more zavrniti". Sluga je ocenila, da je želja opozicije za rušenje vlade očitna, ponudbe, ki jih še dobivajo nekateri njihovi poslanci, pa da presegajo meje dobrega okusa.

O Počivalškovi vrnitvi med poslance

Na besede Sluge so se odzvali v opozicijski SD, kjer pravijo, da za prestope niso dajali ponudb in jih ne dajejo. "Če kdo misli, da je do tega prišlo, potem naj pride s podatki ali z dokazi in bomo zadevo tudi razčistili, pa verjamem, da ni tako," je povedal poslanec SD Predrag Baković, ki je zatrdil, da pri prestopu Židana ni bilo "trgovanja".
V opozicijske vrste nihče ni vabil poslancev NSi, je povedal vodja poslancev Jožef Horvat. "Kar smo volivcem obljubljali, želimo realizirati v največji meri," je Horvat zatrdil, da njihovi poslanci ne bodo nikamor prestopali.

Jurša: Desus stoji za Gantarjem

O trdnosti koalicije kot celote naj bi spregovorili na današnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, ko je osrednja tema tretji protikorona paket. Partnerji s tem niso seznanjeni, je pa NSi-jev Horvat dejal, da bodo morda spregovorili tudi o tem. Doslej poglobljene razprave o morebitni rekonstrukciji vlade po njegovih navedbah sicer še niso imeli, je pa "teh 46 glasov parlamentarna večina". Horvat pričakuje, da bodo manjšinska poslanca in drugi podprli tiste rešitve, ki jih bodo prepoznali kot dobre: "Vsakdo v opoziciji je povedal, da bo podpiral dobre rešitve."
O tem, da v koaliciji ni težav, ki bi ovirale delo, je prepričan vodja poslancev Desusa Franc Jurša. Spomnil je, da je imela koalicija pri skoraj vseh odločitvah 50 in več glasov, kljub trenutni minimalni podpori se to po njegovi oceni pričakuje tudi v bodoče. Jurša ne vidi niti kratkih stikov okoli zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja. Slednji je sicer že dejal, da bo na funkciji vztrajal do konca, vse dokler se morebiti premier Janez Janša ne bi odločil drugače. Kot je slišati, naj bi med Janšo in Gantarjem vladale napetosti, a da bi se premier nagibal k razrešitvi Gantarja, Jurši ni znano. Je pa Gantarju obljubil strankino podporo: "V končni fazi je šel skozi proceduro znotraj stranke in tu smo ga tudi predlagali za ministra za zdravje. Logično je, da ga podpiramo tudi sedaj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta