Odvetniška zbornica ostro obsoja zapis ministra Hojsa: "Takšne izjave rušilno vplivajo na delovanje pravne države"

Miha Raičevič Miha Raičevič
21.04.2021 11:31
Odvetniška zbornica Slovenije ostro obsoja izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa o mafijskih odvetnikih. Še posebej je zaskrbljujoče, če takšne izjave podajajo predstavniki oblasti, so zapisali v odzivu na njegove besede. Nedolgo nazaj je zbornica izrazila ogorčenje tudi nad izjavo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Aleš Hojs je tvital o "mafijskih odvetnikih".
Robert Balen

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je namreč v ponedeljek na Twitterju objavil več zapisov, ki so po vsej verjetnosti predvsem leteli na predsednika Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandra Čeferina. Ta je bil namreč v intervjuju za Pop TV kritičen do trenutne slovenske vlade. 

V enem zapisu je bil Čeferin omenjen s priimkom, sicer pa ga Hojs ni omenjal z imenom, navedel pa je "mafijske odvetnike". "Že pred stotimi leti se je v Ameriki vedelo, da so mafijce zastopali le mafijski odvetniki. Tudi danes v Sloveniji vemo, katere so mafijske odvetniške družbe in mafijski odvetniki. Lahko jih vsak teden v msm (osrednjih medijih, op. p.) glorificirajo, pa se bo vseeno vedno vedelo, da so mafijski," je zapisal minister.

Ta zapis je za naš časnik komentiral predsednik odvetniške zbornice Roman Završek in ga ostro obsodil. "Takšne izjave rušilno vplivajo na delovanje pravne države in ne sodijo v konstruktiven in demokratičen dialog," je prepričan predsednik zbornice. Poudarja, da je še posebej zaskrbljujoče, če jih podajo predstavniki izvršilne veje oblasti. 

"Temeljna naloga odvetništva v pravni državi  je zastopanje strank v postopkih pred sodišči in državnimi organi. Odvetništvo je varuh pravic posameznikov nasproti državi. Odvetništvo je zaradi svojega civilizacijskega pomena in vloge v državi del pravosodja. Odnos ministra do odvetništva kot dela pravosodja je sodeč po zadnji njegovi izjavi zaskrbljujoč," je še zapisal Završek. 

Zbornica pričakuje, da bo javno komuniciranje predstavnikov oblasti dostojno, stvarno in strpno. "Saj bo le tako lahko prispevalo k višji kulturi v odnosih med ljudmi in ohranjanju družbe, kjer šteje moč argumentov, ne pa argument moči," je zaključil predsednik zbronice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.