(ODZIVI) Janša: "Predčasne volitve so najverjetnejša možnost." Jelinčič: "Tonin je bližje mandatarstvu kot Janša."

DR, STA
27.01.2020 12:39

Zbiramo odzive po odstopu premierja Marjana Šarca ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Janša: Predčasne volitve najbolj verjetna možnost, organi SDS o nadaljnjih korakih ta teden

V SDS bodo po odstopu premierja Marjana Šarca ocenili razmere in se odločili o nadaljnjih potezah, izvršilni odbor bo zasedal v četrtek ali petek. Predsednik SDS Janez Janša pa meni, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. SDS predlaga, da čas dotlej politika izkoristi za sprejem nujno potrebnih zakonov.
Po besedah Janše je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in z volivci, zato v SDS po današnjem srečanju poslanske skupine predlagajo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen. Tako vabijo na pogovore o tem, da čas do druge polovice aprila, ko bodo po Janševih ocenah naslednje volitve, izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov, ki jih Slovenija čaka že leta ali desetletja.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221752941759123461{/twitter} ​
Naštel je zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen, zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije in vložila NSi, ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu. Slednjega bodo po Janševih navedbah v kratkem vložili, s tem pa "napadli enega ključnih korupcijskih problemov".
"Morda bomo te zakone v času, ko pač vlade ni, lažje sprejeli in se bodo tisti, ki so doslej te zakone zavračali, ali pa zavračali same pogovore, pripravljeni pogovarjati. Tudi zato, ker bodo volivci v tem času mogoče bolj senzibilni," je ugotavljal Janša. Po njegovih besedah ni govora o partnerstvu v vmesnem času, pač pa o zdravem razumu.
V aktualni sestavi DZ je po njegovem mnenju zelo težko sestaviti trdno razvojno koalicijo. "Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tukaj veliko dvomov," je dodal.
SDS bo odločitev o nadaljnjih korakih sprejela na svojih organih, a predsednik stranke osebno meni, da so predčasne volitve daleč najbolj verjetna in verjetno tudi daleč najboljša možnost. SDS je nanjo pripravljena, je zatrdil.
Ocenjuje tudi, da bodo volitve - kakršne koli bodo - ustavne. Ne samo zato, ker rok, ki ga je določilo ustavno sodišče za spremembo volilne zakonodaje, še ni potekel, pač pa tudi zato, ker če bi bile volitve po tem zakonu protiustavne, so bile po njegovih besedah protiustavne vse od leta 1992.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221764210876723200{/twitter}

Počivalšek: Odstop Šarca še ne pomeni potrebe po novih volitvah

Odstop premierja Marjana Šarca in vlade še ne pomeni potrebe po novih volitvah, meni predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Po njegovi oceni je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej, je dejal in dodal, da je odprt za pogovore v vseh smereh, na način, da je to v korist ene in druge strani.
"Sem slutil, da se bo nekaj takega zgodilo, glede na vse to, kar smo v zadnjem obdobju doživeli," je povedal Počivalšek v izjavi novinarjem po tistem, ko je premier Šarec odstopil s položaja.
Na vprašanje, ali bodo poskušali oblikovati novo vlado, morda pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše ali predsednika NSi Mateja Tonina, pa je ponovil, da SMC zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo kot tako: "Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej."
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221746238158200832{/twitter}

Na vprašanje predvolilnega sodelovanja, ki ga je SMC ponudil Šarec, pa je Počivalšek odgovoril, da sodelujejo z vsemi. Pogovarjajo se o tem, na kakšen način bi lahko bilo Sloveniji bolje z enimi in drugimi.
Ob vprašanju, zakaj ne na predčasne volitve, je sicer zatrdil, da so v SMC na vse opcije pripravljeni. "A v tem trenutku ne vidim potrebe, da bi zaradi odstopa vlade nujno morali imeti nove volitve," je dodal. Na vprašanje, ali je on pripravljen prevzeti mesto mandatarja, pa je odgovoril, da so vse opcije odprte.
Glede morebitnega vstopa v vlado pod vodstvom Janše je odgovoril, da bodo naredili vse, kar bo dobro za Slovenijo.

Židan: DZ bi se lahko z odstopom Šarca seznanil v sredo, morebitne predčasne volitve lahko v drugi polovici aprila

Predsednik SD in DZ Dejan Židan je odstop predsednika vlade Marjana Šarca pričakoval, a je do te poteze kritičen. "Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane," je pripomnil. V SD se zavzemajo za predčasne volitve. DZ bi se s Šarčevim odstopom lahko seznanil v sredo, predčasne volitve bi bile lahko v drugi polovici aprila, je dejal.
Kot je v izjavi za medije v DZ dejal Židan, v SD niso nikoli sprejeli teze, da je vlada operativno nesposobna, če je manjšinska. Po njegovih besedah bi lahko naredili korak naprej pri stanovanjski problematiki in pri skrajševanju čakalnih dob v zdravstvu in dali v postopek zakon o dolgotrajni oskrbi.
Tu je morda razlika "med strankami, ki se zavedamo, kaj je naša odgovornost, in ne odstopimo, ko je breme pretežko", in ostalimi. Aktualno vlado so podpirali tudi v težkih trenutkih, je poudaril.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221746680548163584{/twitter}
Židan pričakuje, da bo odstopna izjava premierja Marjana Šarca še danes prispela v DZ, kar mu bo omogočilo, da se bo DZ že v sredo seznanil z odstopom. Glede na nadaljnje poslovniške roke bi bile predčasne volitve po njegovih besedah lahko v drugi polovici aprila. "Menimo, da bi novi predsednik vlade moral imeti mandat ljudi," je poudaril.
V vlado, ki bi jo sestavljala desnica, SD ne bi šla, tudi če mandatar ne bi bil predsednik SDS Janez Janša. "Smo stranka, ki verjame v solidarnost, v socialne vrednote. Smo stranka, ki vnaprej pove, s kom želi vladati. Nekih bližnjic ne želimo iskati, zato verjamem in pričakujem, da bomo novega mandatarja z vsemi pooblastili, ki bo imel pogum svoj mandat izpeljati do konca, dobili po izrednih volitvah," je ponovil.
Židan je zavrnil morebitno svojo odgovornost za padec vlade zaradi dopolnil, ki jih je SD predlagala k predlogu zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Poudaril je, da so v SD steber stabilnosti opredelili na zmožnosti pogovora, na uresničevanju dogovorov in na zavedanju, da so koalicijski partnerji sopotniki in ne nasprotniki.

Pivčeva: V DeSUS smo pripravljeni tudi na predčasne volitve

Nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je ob napovedi odstopa premierja Marjana Šarca ocenila, da so v DeSUS pripravljeni tudi na predčasne volitve. Pred nadaljnjimi odločitvami se želi posvetovati s ključnimi ljudmi v stranki in novimi organi, ki bodo po spremembi vodstva stranke po volilnem kongresu konstituirani v četrtek.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221748089171726337{/twitter}
Na vprašanje, ali je pripravljena na pogovore z vsemi, če je kakšna možnost, da se sestavi drugačna koalicija, je dejala, da bo več o tem povedala v prihodnjih dneh, saj bi rada to odločitev oziroma razmišljanje prediskutirala v stranki. Kot je spomnila, je že pred kongresom DeSUS povedala, da so pripravljeni na vse opcije. "Prav gotovo se v tem trenutku počutimo pripravljene na možnost predčasnih volitev," je prepričana.
Na vprašanje, ali bi se Pivčeva osebno videla v vladi Janeza Janše, je odvrnila, o tem težko govori osebno. "Ne želim nobenega soliranja znotraj stranke. Vendarle mislim, da bomo dali takšno odločitev, ki bo primerna za stranko, ne zame osebno," je dejala pred začetkom današnje seje DZ.
Spomnila je tudi na svoje stališče, da ni navdušena nad preuranjenimi izjavami poslanca Roberta Polnarja, da bi podprl mandatarja, ki bi se njemu zdel primeren. "Mi nastopamo kot enotna politična skupina," je dejala in dodala, da se ji zdi prav, da ključne stvari prediskutirajo znotraj organov stranke in potem dajejo izjave, ki so vsaj približno konsenz ali kompromis.
Kot je še dajala, s Šarčevim odstopom ni bila seznanjena in njegova poteza jo je resnično presenetila.

Bratuškova: Šarec izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev

Predsednica SAB Alenka Bratušek je razočarana, da so kot koalicijski partnerji za odstop predsednika vlade Marjana Šarca izvedeli iz medijev. "Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala," je ocenila. Ne čudi je, da se je premier za odstop odločil sredi bojev med ministroma iz kvote LMŠ.
Spomnila je, da so v SAB ob sestavljanju manjšinske vlade opozarjali, da bo delo težko in da bo treba veliko pogovorov, usklajevanj, a Šarca takrat to ni motilo. SAB je bila ves čas dela te vlade konstruktiven partner, po ocenah Bratuškove so tudi veliko naredili.
"Mislim, da bo v naslednjih dneh čas pokazal, kaj se bo zgodilo. SAB bo jasno povedala, kaj so naše prioritete, kje se stvari dajo izboljšati. Nadaljevali bomo delo na vseh naših ministrstvih," je napovedala.
To leto bo po njenih besedah sicer ključno za ukrepe na področju zdravstva in dolgotrajna oskrbe. "Želimo si, da Slovenija čim prej dobi stabilno, trdno vlado, ki bo znala delati kot tim. To smo pri tej vladi na žalost pogrešali," je še dejala.

Tonin: Predčasne volitve najboljša izbira, kakršna koli nova koalicija bi bila izjemno težavna

Predsednik NSi Matej Tonin je odstop premierja Marjana Šarca pozdravil: "To je ena razumnejših potez tem letu in pol." Po letu in pol opravljanja tekočih poslov in izgubljenega časa za Slovenijo so po besedah Tonina najboljša možnost predčasne volitve. Po dosedanjih pogovorih bi bila kakršna koli nova koalicija izjemno težavna, je ocenil.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221761091979620352{/twitter}
Tonin je v izjavi za medije v DZ pojasnil, da ima danes zvečer NSi izvršilni odbor, na katerem bo stranki predlagal, da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije. "Ta nova koalicija bi bila šibka, po nekaterih napovedih se izkazuje, da bi bila tudi še naprej razdeljena. Samo po nepotrebnem bi podaljševali agonijo," je opomnil.
Na vprašanje, ali bi se morda lahko glede alternativne koalicije še premislil, je odgovoril, da je v politiki mogoče vse. Kot je dejal, ne gre nikogar nikoli izključevati, pač pa je treba pustiti vrata odprta.
Do morebitnih predčasnih volitev si bodo sicer v NSi prizadevali pod streho spraviti še dva zakona, in sicer interventni zakon o čakalnih vrstah v zdravstvu in dopolnitve kazenskega zakonika. Gre za to, da bi v slovenskem zdravstvu uporabili vse vire za odpravo čakalnih vrst in da bi pregon spolnih zlorab do skrajnosti zaostrili, je pojasnil.
Na vprašanje o morebitnih spremembah volilne zakonodaje pa je Tonin odgovoril, da je praksa takšna, da se v procesu volilne kampanje oz. volitev te zakonodaje ne spreminja. "Mislim, da je zgodba s spremembo volilnega sistema za ta mandat končana," je še povedal.

Levica pripravljena na volitve in sodelovanje v novi vladi, če bo ta imela podobne cilje

V Levici so po odstopu premierja Marjana Šarca pripravljeni na predčasne volitve. Kot je povedal njihov koordinator Luka Mesec, se z desnimi strankami tudi zdaj ne nameravajo pogovarjati o sodelovanju, so pa pripravljeni sodelovati v novi vladi, če bi ta imela podobne cilje kot dosedanja, in bi jih bila za razliko od nje zmožna tudi doseči.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221756868722380801{/twitter}
Po besedah Mesca gre za ključne izzive države, "od poprave pokojnin, do dolgotrajne oskrbe, od gradnje 10.000 javnih najemnih stanovanj do gradnje železnic, in konec koncev do priprave na razvojni in zeleni preboj". Vse to je v koalicijski pogodbi obljubila tudi Šarčeva vlada, a se je izkazalo, da se je obljube zapisalo, izvedlo pa ne.
Po mnenju koordinatorja Levice se je nezmožnost vlade za izpolnjevanje obljub kazala že lani, ko bi morala koalicija izvajati sporazum, ki ga je podpisala z Levico, a se je zatikalo že pri najbolj enostavnih politikah. Šarčev odstop v Levici razumejo, jim je pa žal, da je šele danes spoznal, da s tako koalicijo ne bo mogel izpolniti zavez, ki jih je kot premier s koalicijsko pogodbo obljubil.
"Ta koalicija ni več imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. Zato je prav, da je premier Šarec s predčasnim odstopom ponudil možnost, da se lahko oblikuje koalicija, ki bo ključne izzive prihodnosti zmožna ne le napisati, ampak predvsem izvesti," je odstop komentiral Mesec.
Na vprašanje, koliko je za odstop odgovorna Levica, je odgovoril, da je do njega prišlo po odstopu finančnega ministra Andreja Bertonclja iz kvote LMŠ, da se je koalicija sesula sama vase, in da Levica pri tem ni imela nobene vloge.

Po oceni Jelinčiča bodo še tekli pogovori o drugi vladi

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je v odzivu na odstop premierja Marjana Šarca ocenil, da bi morebitne predčasne volitve potekale "na čudnih temeljih", saj volilna zakonodaja še ni bila spremenjena. Ocenil je, da "se bomo pogovarjali o drugi vladi". O tem, kdo bi jo vodil, je po besedah Jelinčiča še prezgodaj govoriti, je pa kandidatov kar nekaj.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1221749333537763328{/twitter}
Predsednik republike Borut Pahor je vodil že več sestankov na temo sprememb volilne zakonodaje, ki jih pričakuje ustavno sodišče, vendar pa rezultata teh pogovorov še ni. Če bi na volitve po aktualni zakonodaji šli po novembru, bi bile te neustavne. Če bi vendarle sprejeli novo zakonodajo, pa v letu sprejema ne sme biti volitev, je opozoril. "Godlja je popolna," je dejal Jelinčič in se obregnil tudi ob "slabo napisano ustavo".
O tem, kdo bi bil v primeru oblikovanja nove koalicije mandatar, je po besedah Jelinčiča še prezgodaj govoriti. "Mislim, da je kandidatov kar nekaj. Počakajmo," je odgovoril na vprašanje, ali bi za mandatarja podprl predsednika SMC Zdravka Počivalška. Obenem je ocenil, da je prvak NSi Matej Tonin "morda bliže mandatarstvu" kot predsednik SDS Janez Janša.
Vprašanje, ali SNS s katero od strank ne bi sestavljala koalicije, pa je komentiral z besedami, da mora stranka biti pripravljena "včasih tudi stisniti zobe in v dobrobit države narediti kakšno drugačno potezo".
O odstopu predsednika vlade Jelinčič sicer pred današnjo Šarčevo izjavo za medije ni bil obveščen. Je pa po njegovem mnenju premierjev odstop posledica odstopa finančnega ministra Andreja Bertonclja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta