(ODZIVI) Kaj na kritike odgovarja Levica in zakaj sindikati ter predstavniki kapitala ne bodo več sodelovali v ESS?

M.R.
27.09.2019 15:44

Na dogajanje na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) so se odzvali v stranki Levica, ki jih je ministrica za delo Ksenija Klapmfer neposredno nagovorila, prav tako pa so se odzvali tudi Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ZSSS in Klubu slovenskih podjetnikov. Njihove odzive spodaj objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

Levica: Odziv kapitala je poskus posega v avtonomijo političnih strank

Levica je demokratično izvoljena parlamentarna stranka s polnim mandatom za uresničevanje svojega programa, ki so ga na volitvah potrdili volilci. Vlaganje zakonov, ki izboljšujejo položaj prebivalcev in prebivalk Republike Slovenije in skrbijo za krepitev socialne države in razvoj družbe, je naše temeljno poslanstvo v Državnem zboru. Nikoli se nismo vmešavali v institut Ekonomsko socialnega sveta, saj Državni zbor Republike Slovenije, politične stranke in poslanske skupine niso in ne morejo biti del dialoga, ki poteka v okviru ESS. 
Današnji odziv predstavnikov kapitala in suspenz delovanja ESS je direkten poskus posega v avtonomijo političnih strank in v demokratični postopek v Državnem zboru. Predstavniki kapitala so šli celo tako daleč, da predsednika vlade sprašujejo, koliko časa bo še dopuščal delovanje Levice - tu gre za ekspliciten poziv k prepovedi svobodnega političnega delovanja in vmešavanje v samostojno vejo oblasti.

Robert Balen
Ministrica za delo Ksenija Klampfer je po seji neposredno nagovorila Levico in dejala, da je stranko že večkrat opozorila, "da se tako ne dela".
Robert Balen

ZSSS piše premierju Marjanu Šarcu

V reprezentativnih sindikalnih centralah, članicah Ekonomsko socialnega sveta, z zaskrbljenostjo spremljamo nastajanje, usklajevanje in usodo nekaterih zakonskih sprememb, ki imajo pomemben vpliv na zaposlene v Republiki Sloveniji in posledice, ki jih ima to za socialni dialog v Republiki Sloveniji Ugotavljamo, da se pojavlja vedno več zakonskih predlogov (predlog Zakona o dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in
zdravstvenem zavarovanju, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prispevkih za socialno varnost, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ, itd.), ki neposredno urejajo vsebine, ki bi morale biti predmet socialnega dialoga, katerega osrednje mesto je Ekonomsko socialni svet. Uvodoma poudarjamo, da se na tem mestu ne opredeljujemo do vsebine predlaganih zakonov, prav tako seveda ne odrekamo pravice poslancem in poslanskim
skupinam, da pripravljajo in predlagajo sprejem določenih zakonov. Kljub temu pa smo prepričani, da ima Vlada, ki jo sestavljajo stranke koalicije, odgovornost za vodenje socialnega dialoga na tripartitni ravni. Vsebine, ki jih urejajo našteti zakoni, so bile v preteklosti vedno predmet socialnega dialoga, socialni partnerji pa smo imeli možnost sodelovanja pri nastajanju in usklajevanju zakonskih predlogov.

Robert Balen

SBC: Protestni odhod ni presenečenje

Socialni dialog v Sloveniji se je z današnjim protestnim odhodom delodajalskih organizacij in odstopom trenutno predsedujoče, Lidije Jerkič, na seji Ekonomsko socialnega sveta znašel v enem od najbolj kriznih trenutkov v zgodovini Slovenije.
Ni prvič, da nekaterim v Sloveniji pogosto zelo ustreza sklicevanje na socialni dialog, ko se blokirajo nujne reforme, ki edine lahko zagotovijo lepšo prihodnost mladim, s tem pa tudi ostalim prebivalcem Slovenije. Po drugi strani pa mižijo, ko jim ustreza, da kdo od deležnikov mimo socialnega dialoga vlaga predloge zakonov v parlament in tako brezobzirno krši obljube, da bodo vse zakonske spremembe obravnavane v socialnem dialogu.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta