ESS: Lidija Jerkič odstopila, ministrica Ksenija Klampfer Levici: "Tako se ne dela"

STA, DR
27.09.2019 11:51

Delodajalci so na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) sporočili, da do nadaljnjega ne bodo sodelovali v socialnem dialogu, saj se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. Tej potezi so sledili tudi sindikati, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič pa je odstopila z mesta predsednice ESS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Andrej bertoncelj, Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, in Lidija Jerkič, predsednica ZSSS
Robert Balen

Predstavnike delodajalskih organizacij bi lahko razjezilo, da je Levica, s katero je vlada sklenila sporazum o sodelovanju, v sredo v DZ vložila predlog sprememb zakonodaje, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je po seji ESS za STA dejala, da je Levico že večkrat opozorila, "da se tako ne dela".

Lidija Jerkič
Robert Balen

Koalicija kritična do Levice

V koalicijskih vrstah so izrazili obžalovanje, da so predstavniki tako delodajalcev kot sindikatov na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) prekinili socialni dialog. Ob tem so koalicijski partnerji kritični tudi do Levice, ki po njihovi oceni zanemarja pomen socialnega dialoga.
Povod za protestni odhod predstavnikov delodajalcev in sindikatov z današnje seje ESS, nato pa še odstop Jerkičeve z mesta predsednice ESS naj bi bili zakoni, ki jih Levica vlaga v parlamentarno proceduro brez posvetovanja s socialnimi partnerji.
Po oceni LMŠ je socialni dialog pomemben, saj se optimalne rešitve lahko iščejo samo za skupno mizo, je v izjavi za medije izpostavila poslanka LMŠ Jerca Korče. To je vsem socialnim partnerjem večkrat povedal tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec, je spomnila ob tem.
Zavedanje o pomembnosti socialnega dialoga mora biti po njenih besedah tako na strani koalicijskih kot tudi opozicijskih strank in v tem primeru tudi pogodbene partnerice vlade. "Žalosti me, da se Levica tega ne zaveda, kljub temu da nenehno poudarja, kako je treba v vsako zadevo močno vključevati civilno družbo, v tem primeru pa očitno solira," je bila kritična.
Usklajevanje zakonskih predlogov na ESS vidi kot priložnost za soočenje pogledov delodajalcev in zaposlenih, ki lahko dajo pripombe in dodaten predloge. "Politika pa lahko na koncu še vedno odloči drugače, če presodi, da je to bolje za ljudi in državo," je dejala v odzivu na kritike Levice, da usklajevanje na ESS predloge zakonov izmaliči.
"Parlamentarne stranke res nismo zavezane k temu, da predloge dajemo na ESS, a to je črkobralstvo. Lahko smo črkobralski, lahko pa se zavedamo, da je vsak širok dialog boljša pot k temu, da iščemo rešitve," je dejala. V Levici so danes namreč izpostavili, da niso partner ESS in da zato ne morejo biti del socialnega dialoga.
Tudi druge vladne stranke ob današnjem dogajanju izpostavljajo pomen sodelovanja in usklajevanja.
"SD kot vladna stranka nimamo tega privilegija, da bi lahko pri pomembnih odločitvah, ki terjajo širši konsenz socialnih partnerjev, preskakovali socialni dialog in na lastno pest všečno vlagali zakone, še posebej v času sprejemanja proračunov za prihodnji dve leti, ki v prvi vrsti terja odgovornost, ne pa iskanje všečnih potez na kratek rok," so zapisali v stranki.
Prekinitev socialnega dialoga po njihovi oceni ne more biti dobra popotnica za nobeno stranko, še najmanj pa ljudi, do katerih imajo odgovornost sprejemati odločitve v sodelovanju z vsemi deležniki socialnega dialoga. Prav tako obžalujejo, da socialni dialog s tem izgublja svoj pomen: "Še več, da se ga na ta način prevečkrat vidi kot oviro, namesto da bi v njem prepoznali priložnost za iskanje najboljših rešitev."
Tudi v SMC so izrazili obžalovanje, da "obe strani ne želita nadaljevati s sodelovanjem, kar je predvsem rezultat ravnanja Levice". Ta s svojimi neusklajenimi predlogi zanemarja pomen dialoga s socialnimi partnerji, na kar jo vseskozi opozarjajo, so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta