Ogrožena solidarnost: nam v družbi manjka resnične empatije?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.04.2020 18:08

Potem ko je bilo na Ptuju ob napovedi selitve ljutomerskih upokojencev v bolnišnico čutiti strah, jezo in nezaupanje, celo nestrpnost, je napočil mirnejši dan, ko so na polomljeno komunikacijo lepili obliže. Na površje je prignalo spoznanje, da nam v družbi manjka resnične empatije in da sta solidarnost in povezanost vrednoti, ki ju zagovarjamo, a najraje načeloma in v času, ko se sami ne počutimo ogrožene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ptujski prostovoljci medtem nadaljujejo šivanje pralnih zaščitnih mask in počasi jih bo toliko, da se bodo z njimi obvarovali še v kateri od prihajajočih epidemij. V skrbi za someščane in ohranjanje zdravja minevajo dnevi na Ptuju in to skupno humanitarno početje je prebil težko razumljiv odziv ljudi na načrtovano selitev stanovalcev doma starejših iz nekaj deset kilometrov oddaljenega Ljutomera.
Tokrat se je bolj kot kadarkoli pokazalo, kako nespretni smo lahko v vsakdanjih pogovorih, kaj šele za javno zdravje odločilnih pogovorih stroke in politike, ki smo jim priča. Po prespani noči ali dveh in po tem, ko je minister za zdravje Tomaž Gantar nenadno preklical napovedano selitev, so zdaj zaposleni v ptujski bolnišnici skoraj v en glas povedali, celo podpisali, da so pripravljeni pomagati vsakomur, tudi okuženim z zloglasnim covidom-19. V bolnišnici imajo za ta namen pripravljen oddelek, zaposleni že zdaj odhajajo pomagat v ljutomerski dom upokojencev in so pripravljeni pomagati še bolj, izpostavljajo. Zdaj predvsem iz zavez stroki poudarjajo, da je njihove pomisleke treba razumeti v hotenju, da obvarujejo za zdaj varno okolje z blizu 100 tisoč prebivalci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.