Okrog Slovenije 2019: V dvanajstih dneh pretekel 1200 kilometrov

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
11.09.2019 16:02

Bitka s časom ultramaratonca Bogomirja Dolenca ne zanima, mu je pa važno s tekom delati dobro. To mu je uspelo tudi v tokratnem ekstremnem podvigu za male viteze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgodba preminulega Anžeta se je dotaknila mnogih ljudi. Tudi dečka Teodorja, ki je skupaj s prijatelji zbral denar za male viteze in ga v Mariboru predal ultramaratoncu Bogomirju Dolencu.
Igor Napast

Ultramaratoncu in ekstremnemu športniku Bogomirju Dolencu, ki je lani za dobrodelen namen v 42 dneh pretekel 42 maratonov, je uspel nov ekstremni podvig. V zadnjih dvanajstih dnevih je po cestah ob meji Slovenije pretekel 1200 kilometrov, torej povprečno sto kilometrov na dan.

Krog po sveti travi

Enega večjih športno-dobrodelnih projektov pri nas je Dolenc včeraj sklenil na izhodiščni točki svojega krožnega teka, v Črni na Koroškem, kjer ga je na zaključni prireditvi pričakalo ogromno podpornikov. Pravzaprav so se ti v velikem številu zbirali po vsej državi, z Dolencem tekli ali kolesarili del poti ter darovali za male viteze, otroke, ki so preboleli raka in se soočajo s fizičnimi in psihičnimi posledicami bolezni. Prav zanje se je namreč ekstremnemu naporu podvrgel ultramaratonec, ki se je minuli torek ustavil tudi v Mariboru, ko je tekel predzadnjo, enajsto etapo.

Ultramaratonca, ki je imel rojstni dan ravno na dan, ko je tekel skozi Maribor, so lepo presenetili tudi nogometaši NK Maribor.
Marko Vanovšek

Teče za hudo bolne otroke

Projekt Okrog Slovenije 2019 je bil letos še posebej čustven. Misli so se namreč ves čas vrtele okoli enajstletnega Anžeta, ki je še lani na 42 maratonih v 42 dneh z Dolencem pretekel skupno več kot sto kilometrov, letos pa se je veselil ponovitve, a tik pred začetkom projekta izgubil boj z rakom. "Njemu posvečam to borbo, naša celotna ekipa teče z njim," je v Mariboru povedal Dolenc, ki je tudi sicer zelo angažiran glede malih vitezov. Z njimi hodi na rehabilitacije, jim pomaga pri rekreaciji, z Anžetom in njegovimi starši pa je spletel prav posebno prijateljsko vez. "Veliko zgodb je v ozadju, a vsi vidijo mene, vendar jaz sem samo oseba, ki teče. Rad bi, da vidijo ozadje, zgodbe malih vitezov, otrok, ki obolevajo za rakom, in otrok, ki izgubijo bitko z rakom. Te zgodbe so bolj pomembne kot moj tek," je razmišljal ekstremni športnik, ki živi v Poljčanah in pravi, da mu boj s časom pri teku ne predstavlja prav nobenega izziva, raje s svojim tekom dela nekaj koristnega. To pa ima tudi svoj davek. Lanska preizkušnja ga je povsem sesula, a ne fizično, kot bi pričakovali, pač pa psihično, je zaupal. Letos teh težav ni, čeprav je bilo naporno teči sto kilometrov na dan. "Najtežja je organizacija. Ljudje vidijo samo, kako tečem, vendar to je najlažje. Za tem je pol leta priprav, zbiranja denarja, saj se naša ekipa mora financirati, da lahko je in spi, da lahko jem jaz, ki porabim med osem in deset tisoč kalorijami na dan - to je ogromna količina hrane," je pripovedoval.

Spominski tek za sošolca

Torkov dan se za Dolenca, ki je tisti dan začel v Kuzmi v Prekmurju, ni zaključil v Mariboru, pač pa je nadaljeval proti Selnici ob Dravi, kjer je pokopan Anže, ki so se mu tudi poklonili. Naslednji dan so se pridružili učenci in učitelji tamkajšnje osnovne šole, ki so z Dolencem tekli v spomin na sošolca, učenca in prijatelja, nato pa se je projekt končal, kot rečeno, v Črni na Koroškem. Akcija je bila uspešna tudi finančno, saj so za Ustanovo Mali vitez do včeraj opoldne samo z donatorskimi pogodbami uspeli zbrati 15 tisoč evrov, dodaten denar pa se je natekel in se še bo s SMS-sporočil z geslom vitez ali vitez5 na številko 1919, prek katere je še vse do konca leta mogoče prispevati en evro oziroma pet evrov.
Ekipa Dolenca ob tem napoveduje, da se bo projekt Okrog Slovenije z istim namenom nadaljeval tudi leta 2020, ko naj bi njihov tekač odtekel 2020 kilometrov v 20 dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta