Opozicija vložila interpelaciji zoper Marjana Dikaučiča in Simono Kustec: "V normalni državi bi predsednik vlade že reagiral"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
07.09.2021 13:54
Stranke Koalicije ustavnega loka so vložile interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča in ministrico za izobraževanje Simono Kustec. Očitki Dikaučiču so vezani na njegovo delo pred nastopom ministrske funkcije, pri Kustečevi problematizirajo, da je zanemarila priprave na novo šolsko leto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Opozicijski četverček LMŠ, SAB, SD in Levica je danes vložil interpelaciji proti dvema ministroma vlade Janeza Janše: proti ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču in ministrici za šolstvo Simoni Kustec (oba kvota SMC). Nosilci interpelacije zoper prvega so v LMŠ, drugo sta pripravili stranki SD in Levica. 

"Interpelacija je bila napisana že pred časom, danes pa se nam je zdelo pametno, da jo vložimo, kajti minister Dikaučič že v štartu ne bi smel biti minister," je povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Nadaljeval je: "Očitki iz interpelacije so, da je dopustil drugi nezakoniti razpis za evropska delegirana tožilca, dolžimo ga tudi, da ne brani pravnega reda pri tem, ko vlada selektivno, ad persona določa, kateri tožilec bo imenovan in kateri ne." Kot je dodal, mu znotraj interpelacije lahko očitajo samo tista dejanja, ki jih je zagrešil kot minister. "Ta nova dejstva, ki so zdaj javno znana, pa samo potrjujejo, da smo že tedaj imeli prav, ko smo opozarjali, da minister Dikaučič sploh ne bi smel nikoli postati minister," se je predsednik LMŠ in nekdanji premier oprl na včerajšnja poročanja 24ur.com. Spomnimo, spletni portal je poročal, da je Dikaučič osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Minister je očitke že zanikal.

V opoziciji so se že dalj časa dogovarjali glede vložitve interpelacije zoper šolsko ministrico Kustečevo. Zanjo bo to že druga interpelacija v enem letu. "V dobrega pol leta se je izkazalo, da so bili naši prvotni očitki več kot utemeljeni. Čeprav so v tem času znana vsa dejstva, tako epidemiološka kot tudi klici stroke in šolskega polja, ministrica v tem času ni naredila nič za to, da bi se stanje v šolah izboljšalo. Kot smo videli malo pred začetkom šolskega leta, so se navodila ministrstva spreminjala iz dneva v dan, ravnatelji in učitelji niso vedeli, kako bo pouk potekal," je očitke nanizal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Ocenil je, da je na področju izobraževanja še pred začetkom letošnjega šolskega leta zavladal popoln kaos. Kustečevo je pozval k odstopu, če do tega ne pride, pa bodo skušali dokazati, da za to funkcijo ni primerna, je Vatovec povedal.

"Če bi bili mi normalna država, noben minister ne bi bil več minister in interpelacij sploh ne bi bilo treba vlagati. To, kar se dogaja s pravosodnim ministrom v zadnjih dneh in to, kar se je dogajalo v zadnjih treh, štirih tednih s Kustečevo, bi v normalni državi predsednik vlade odreagiral in ministre, ki niso sposobni voditi svoje resorje, odpoklical," je ocenil vodja poslancev SD Matjaž Han. Poudaril je, da interpelacij ne vlagajo po "imeniku, ker bi nam bilo dolgčas", ampak gledajo na nezmožnost upravljanja tako pomembnih funkcij v tako pomembnih časih. Interpelacije so poleg SD, LMŠ in Levice sopodpisali tudi v SAB. Poslanec Marko Bandelli se je obregnil ob dejstvo, da šolske ministrice sploh ni, pravosodni minister pa da je molčal že pred prihodom na funkcijo, ko na ministrskem zaslišanju ni pojasnjeval svoje preteklosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta