Opozorilo znanstvenega sveta ARRS: Znanstveniki vse bolj pogosto tarča verbalnih in fizičnih napadov

M.R.
13.01.2022 14:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Znanstveni svet agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) opozarja, da so v zadnjem času raziskovalci, ki so najbolj izpostavljeni v boju proti covidu-19, izpostavljeni vedno bolj grobim verbalnim in tudi fizičnim napadom. "Ti napadi poskušajo razvrednotiti pomen znanstvene in strokovne razlage vzrokov, poteka bolezni in iskanja rešitev," so zapisali v izjavi za javnost. 

Poudarjajo, da sta znanost in stroka zaveznika, ki pomagata poiskati čim hitrejši izhod iz zdravstvene in vedno bolj tudi družbene krize, ki jo predstavlja pandemija. "Utišanje razuma vodi do družbenega propada, kar je človeštvo v preteklosti že večkrat izkusilo. Obsojamo te napade in opozarjamo, da znanstveno podprta razprava ostaja najmočnejše orodje v spopadu s krizami, ki bodo verjetno tudi v prihodnosti ogrožale naš obstoj," so jasni. 

Na koncu pa so v izjavi, pod katero so se podpisali predsednik ARRS Peter Križan in člani sveta Željko Knez, Ksenija Geršak, Janko Kos, Miha Škerlavaj in Alenka Zupančič Žerdin, posameznike, družbo in institucije pozvali k vključujoči razpravi, ta pa naj temelji na znanstvenih spoznanjih in odprtem dialogu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta