MMC na tarči direktorja RTV Slovenija? "Ogorčeni smo nad načinom, kako se je poseglo v izvedbeni akt"

M.R.
01.02.2022 12:39

"O spremembi nismo bili obveščeni in kolikor vemo, ni bil z nikomer o tem vzpostavljen nikakršen dialog," ​je zapisano v odzivu več aktivov in tudi upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije na zadnje poskuse kadrovskih rošad na RTV Slovenija. Vodstvo javnega zavoda očitno spet pripravlja tihe zamenjave. Kaj je odgovorilo vodstvo RTV Slovenija in kaj pravi odgovorni urednik informativnega programa na Radiu Slovenija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Grah Whatmough

Miloš Ojdanič

Potem ko je vlada lani skoraj vse leto zadrževala izplačilo sredstev za opravljanje javnega servisa STA, hkrati pa so bili nenehnih kritik na svoje delo deležni tudi zaposleni v RTV Slovenija, je lani ta javni servis dobil novega generalnega direktorja. Na položaj je bil imenovan Andrej Grah Whatmough, ki naj bi spadal v kvoto takratne stranke SMC, zdaj Konkretno, ki jo vodi Zdravko Počivalšek

Grah Whatmough je za v. d. direktorja TV Slovenija septembra imenoval Valentina Areha, temu pa so sledile napovedane spremembe informativnega programa na TV Slovenija (o tem smo že večkrat poročali), s katerimi se niso strinjali dolgoletna urednica informativnega programa Manica Ambrožič Janežič in uredniki uredništev, ki so zato odstopili. Areh je na položaj v. d. odgovorne urednice informativnega programa nato imenoval Jadranko Rebernik. Ta naj bi se namreč na notranjem razpisu edina prijavila za to delovno mesto. 

Zdaj se očitno posegi v delo posameznih enot javne RTV nadaljujejo. Andrej Grah Whatmough je namreč pred kratkim podpisal spremembo izvedbenega akta o delovanju Multimedijskega centra (MMC). Ta med drugim vsakodnevno pripravlja vsebine za spletno stran RTV Slovenija in tudi teletekst. 

Generalni direktor je spremenil drugi odstavek 5. člena izvedbenega akta tako, da urednik informativnega programa na TV Slovenija lahko imenuje in razreši novega urednika urednika uredništva za nove medije v MMC le še ob mnenju odgovornega urednika informativnega programa na Radiu Slovenija, prej pa je bilo potrebno strinjanje urednika na radiu. 

Zaposleni ogorčeni nad takim posegom vodstva

Na spremenjen izvedbeni akt so se s skupno izjavo odzvali v Aktivu MMC, Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikatu novinarjev Slovenije, Aktivu novinarjev Radia Slovenija, Aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija in Upravnem odboru Društva novinarjev Slovenije (DNS). Od vodstva RTV Slovenija zahtevajo, da prekine tak samovoljen pristop in hkrati tudi prekliče objavo spremembe izvedbenega akta, ki je bila objavljena v internem glasilu Informator. 

"Ogorčeni smo nad načinom, kako se je poseglo v izvedbeni akt o delovanju Multimedijskega centra RTV Slovenija, v delu, kjer je določen način imenovanja urednika uredništva. O spremembi nismo bili obveščeni in kolikor vemo, ni bil z nikomer o tem vzpostavljen nikakršen dialog," so zapisali in dodali, da se jim zdi nesprejemljivo to, da bo zgolj urednik informativnega programa na TV Slovenija lahko imenoval in razreševal urednika MMC.

Dodajajo, da je v izvedbenem aktu za imenovanje urednika uredništva bilo poenostavljeno, da urednika uredništva MMC imenujeta oba odgovorna urednika informativnih programov, čeprav bedi tudi nad vsebinami iz kulturnih, razvedrilnih in športnih sekcij. "Zato še posebej ne razumemo, kako se ta naloga zdaj skrči zgolj na enega televizijskega odgovornega urednika," nadaljujejo in opozarjajo: "Tudi v časih, ko je MMC imel svojega odgovornega urednika, sta ga imenovala tako direktor televizije kot radia, tako da se zdaj potiho, brez dialoga in pospešeno uvaja stanje, kot ga še nikoli ni bilo." 

Poudarjajo, da je tako delovanje vodstva nedemokratično, saj izključuje vse, na katere te spremembe najbolj vplivajo, to pa so člani uredništev. "Pri tem opažamo vzorec odločanja pod trenutnim vodstvom javnega zavoda, saj so bili žrtve tovrstnega izključevanja že naši kolegi v uredništvu televizijskega informativnega programa, ki jim je bilo onemogočeno podati mnenje o imenovanju v. d. odgovorne urednice informativnega programa, čeprav to zahteva zakon o medijih, kot je jasno opozorilo Društvo novinarjev Slovenije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta