Pahor s predsedniki parlamentarnih strank prihodnji teden, Vatovec o Janševem vabilu k sodelovanju: Pokazal se je v najslabši luči

STA, A.L.
16.02.2021 17:43
Skupno srečanje predsednika republike Boruta Pahorja s predsedniki parlamentarnih strank bo prihodnji teden v sredo. Termin so uskladili s sedmimi predsedniki strank, ki so udeležbo potrdili, so za STA pojasnili v Pahorjevem uradu. Z njimi se pred skupnim srečanjem sestaja tudi posamično, govora je predvsem o izhodu iz krize in predsedovanju EU.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pahor se je že večkrat javno zavzel za vzpostavitev dialoga in sodelovanja med parlamentarnimi strankami, saj je prepričan, da bi bili tudi pri spopadu z epidemijo covida-19 uspešnejši, če bi bilo to vzpostavljeno. Na srečanju s predsedniki parlamentarnih strank, na katerega jih je povabil, bi rad preveril stališča o svojem predlogu, da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanju po njej in predsedovanju EU.

Pred skupnim srečanjem se je Pahor v tem mesecu že ločeno sestal s predsednikom SDS in premierjem Janezom Janšo, predsednikom koalicijske SMC Zdravkom Počivalškom ter predsedniki opozicijskih strank Tanjo Fajon (SD), Alenko Bratušek (SAB) in Zmagom Jelinčičem (SNS). V petek se bo srečal še z Matejem Toninom (NSi), v ponedeljek pa s Karlom Erjavcem (DeSUS), predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec pa se za zdaj za srečanje nista odločila, so za STA navedli v uradu predsednika republike.

"Mislim, da se s takim človekom ne da konstruktivno sodelovati"

Kot so pojasnili, so dvostranska srečanja namenjena temeljiti pripravi na skupno srečanje. Cilj je izmenjati stališča ali jih morebiti uskladiti glede najbolj strateških vprašanj do rednih ali predčasnih volitev, so dodali.

Šarec se je na Pahorjev poziv k skupnemu srečanju v začetku meseca odzval s predlogom, da naj se Pahor temeljito pogovori s predsednikom vlade. Pahorju je med drugim očital, da je molčal ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda. Tudi Mesec, ki prav tako ni sprejel vabila na pogovor, je Pahorja opozoril, da je demokratični sistem v globoki krizi in da za zagotovitev varstva načel ustavnega reda ni nihče bolj odgovoren od predsednika republike.

Nekateri predsedniki parlamentarnih strank pa so ob Pahorjevem vabilu v začetku meseca ocenili, da bi se bilo bolj primerno sestati po glasovanju o predlogu konstruktivne nezaupnice, ki pa se je v DZ odvilo v ponedeljek. Predlog ni dobil zadostne podpore, ob njegovi obravnavi v DZ pa je premier Janša tudi vnovič povabil k sodelovanju vse poslanske skupine. Za sodelovanje se je sicer že pred časom odločila opozicijska SNS, drugih opozicijskih poslanskih skupin pa vabilo za zdaj ni prepričalo.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je glede Janševega vabila v današnji izjavi za medije v DZ dejal, da je Janša v ponedeljek pokazal, kako si on predstavlja sodelovanje. Med govorom se je po njegovi oceni premier pokazal v najslabši luči, saj je v njem uspel "poteptati in zliti svoj žolč na številne državljane", nenazadnje tudi na mnoge nevladne organizacije, med njimi tudi Karitas in organizacije za pomoč brezdomcem, kot nekakšno vojsko opozicije, kar da je, kot pravi poslanec, skregano z zdravim razumom in kaže na to, kako Janša gleda na svet. "Mislim, da se s takim človekom ne da konstruktivno sodelovati in tudi ne bomo," je še dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta