Paket vam dostavijo kamorkoli

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
09.11.2021 20:38

V času, ko preko spleta nakupujemo celo hrano in plenice, se Pošta Slovenije z mesti prevzema in dostavnimi urami kar najbolj prilagaja svojim strankam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Bliža se čas, ko Slovenci nakupujemo več kot običajno, saj za božič radi obdarujemo sorodnike, prijatelje, pa tudi poslovne partnerje. V zadnjem času vedno več nakupov opravimo prek spleta, kar iz varnega zavetja svojega doma. Kaj nakupi prek spleta pomenijo za Pošto Slovenije, smo se pogovarjali z direktorjem Divizije Boštjanom Pernekom.

Boštjan Pernek, direktor Divizije 

Arhiv Naročnika

Kaj je po vašem mnenju pomembnejše za zadovoljstvo stranke s spletnim nakupom: brezhiben izdelek ali hitra dostava s preprostim prevzemom?

Raziskave kažejo, da je v spletni prodaji zelo pomemben, a zagotovo ne edini dejavnik nakupa prav dostava. Dostava je namreč edini fizični stik kupca s spletnim trgovcem, ki vpliva tudi na nakupno izkušnjo v spletni trgovini, prav tako pa igrata pomembno vlogo za kupca tudi zanesljivost in hitrost dostave. Način dostave in ustrezno obveščanje sta ključ do uspeha in vračanja kupcev v spletno trgovino.

Pri spletnem nakupu je tako ključno, da kupec trgovcu zaupa mobilno številko ali elektronski naslov, saj ga lahko le na ta način obvestimo o nameravani dostavi in prevzemu paketa, kupec pa lahko nato izbere način dostave, ki mu najbolj ustreza, pa naj bo to domač naslov, drug naslov, paketomat, paketnik, bencinski servis, pošta ali drugo dogovorjeno mesto, lahko pa izbere celo želeni datum dostave. Vse navedeno lahko kupec izvede prek naše aplikacije Moja dostava – moja izbira.

Naj ob tem še poudarim, da kar 96,91 odstotka naslovnikov od junija do oktobra 2021 ocenjuje paketno dostavo Pošte Slovenije kot odlično. Izkušnjo s procesom naše dostave pošiljk je kar 19.959 uporabnikov na lestvici od 1 do 5 ocenilo z visoko povprečno oceno zadovoljstva 4,9. Prejemniki kot glavne prednosti paketne dostave Pošte Slovenije izpostavljajo prijaznost zaposlenih, hitro dostavo, SMS-obveščanje in enostavnost prevzema. Z visoko oceno 4,93 uporabniki ocenjujejo tudi izkušnjo z dostavo v PS Paketomat.

Kako na Pošti Slovenije zagotavljate hitro in zanesljivo dostavo? V kolikšnem času obljubljate dostavo pošiljke?

Hitro in zanesljivo dostavo na Pošti Slovenije zagotavljamo z nenehnim prilagajanjem naših zmogljivosti (infrastrukture, števila delavcev, opreme,…) vrsti in količini pošiljk. Zaradi izkušenj iz preteklih let in pravočasnih priprav na sezono letos pri dostavi pošiljk ne pričakujemo posebnih zamud. Pošiljke bodo tako v notranjem prometu praviloma prenesene v roku treh delovnih dni od oddaje v prenos.

Arhiv Naročnika

Omenili ste, da lahko stranka izbere želeni naslov za dostavo. Katere izbire ima na voljo?

Pri dostavi sledimo načelu, da se mora prednostno izvesti dostava na naslov uporabnika, če to ni mogoče, pa na lokacijo, ki jo izbere uporabnik. Kljub naraščajoči uporabi alternativnih možnosti dostave ostaja dostava na dom še zmeraj najbolj priljubljena. Po naših raziskavah (IPC- International Post Corporation, 2020) ta izbira obsega 75 odstotkov vseh želenih dostav. A skupni cilj, ki ga zasledujejo tako trgovci kot kupci in tudi mi, je hitrost in možnost prevzema 24/7.

Pošta Slovenije omogoča prevzem paketov na preko 1.100 prevzemnih mestih. Naša mreža dostavnih možnosti vključuje kar 487 pošt, 24 PS Paketomatov, 256 bencinskih servisov ter preko 400 paketnikov Direct4me, nameščenih ob poštnih poslovalnicah, že več kot 200 paketnikov pa je na voljo na dodatnih lokacijah po državi.

Kaj svetujete strankam, da si zagotovijo hitro dostavo in brezstičen prevzem?

Arhiv Naročnika

Je mogoče mesto prevzema izbrati samo enkrat ali si je mogoče še premisliti?

Pošiljko lahko kupci preusmerijo na drugo mesto prevzema tudi, ko je ta že na poti k njim. Ko je pošiljka sprejeta v mrežo Pošte Slovenije, prejme stranka z SMS-om ali elektronskim sporočilom povezavo do spletne aplikacije Moja dostava – moja izbira, kjer kot način dostave izberejo eno od možnosti dostave. Pošta Slovenije je kot alternativna dostavna mesta uvedla paketomate in paketnike, možen je prevzem na pošti, na bencinskih servisih ali na drugih alternativnih dostavnih mestih, ki jih izbere naslovnik.

Je mogoče paket, s katerim stranka ni zadovoljna, tudi vrniti? Kako to poteka?

Vračila so postala čisto običajni del spletnega nakupovanja. Žal se včasih pri spletnih nakupih zgodi, da izdelek ni takšen, kot smo pričakovali. Če to omogoča trgovec, lahko stranka blago vrne brezplačno. V takem primeru na paket enostavno nalepi izpolnjeno paketno spremnico za vračilo, ki jo je prejela od spletnega trgovca. Spremnico lahko tudi izpolni na spletu, natisne in nalepi na paket ali jo izpolni na pošti ali na bencinskem servisu. Za hitrejšo oddajo paketa, če tega ni predložil že spletni trgovec sam, lahko stranka izpolni tudi potrdilo o oddaji pošiljke, ki ga priloži ob vračilu.  

Paket lahko stranka vrne na katerikoli izmed 487 pošt in na več kot 210 bencinskih servisih Petrol po vsej Sloveniji.

Letos ne čakajte v vrsti, izberite alternativno mesto dostave!   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.