Pedagoška stroka, ravnatelji in SVIZ odločno proti politizaciji vzgoje in izobraževanja: Politika bi rada nastavljala ravnatelje vrtcev in šol

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.12.2021 13:19

Parlamentarni odbor za izobraževanje bo danes razpravljal o predlogu koalicijskih poslancev, po katerem bi imela v svetih zavodov šol in vrtcev, ki imenujejo ravnatelja, največ glasov lokalna oblast.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če bo predlog sprejet, glavni tajnik SVIZ, Branimi Štrukelj, ne izključuje možnosti referenduma., saj so zbrali že 24.224 podpisov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju proti noveli.

Robert Balen

Predlog novele zakona o vzgoji in izobraževanju je izjemno sporen in bo vplival na večjo politizacijo vrtcev in šol, saj bo lokalni politiki omogočal politično vplivanje na izbor ravnateljev vrtcev in šol, je rdeča nit, ki so jo na novinarski konferenci pred popoldansko obravnavo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, izpostavili predstavniki pedagoške in raziskovalne stroke, ravnateljev in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Predlog, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili poslanci koalicije s prvopodpisanim Danielom Krivcem (SDS), spreminja sestavo svetov zavodov, ki imajo med drugim pristojnost imenovanja ravnatelja. V sedanji sestavi imajo predstavniki zaposlenih največ, pet članov, po trije pa so predstavniki staršev in lokalne skupnosti. Slednje pa bi predlagatelji radi spremenili na način, da bi imeli največ glasov predstavniki lokalne oblasti.

Pri tem so predlog le dan pred obravnavo na odboru še dodatno spremenili. Po prvotnem predlogu bi imeli predstavniki lokalne skupnosti pet članov, drugi pa po tri, po najnovejšem pa bi imeli občinski predstavniki tri, vsi drugi pa po dva člana. Spremembo sestave utemeljujejo z argumentom, da ustanovitelj, torej lokalna skupnost, nosi odgovornost tako za dobre kot slabe posledice, nima pa glavne besede. Prav tako pa so ocenili, da mora biti sedaj ravnateljem všečen zaposlenim, da ponovno dobi njegove glasove. Dodatno zmanjšanje sestave članstva pa so utemeljili z boljšo operativnostjo.

Pečan: Spremembe so potrebne, a premišljene

A predsednik Združenja ravnateljev osnovni šol Gregor Pečan meni, da so se za to odločili, ker imajo v marsikaterem zavodu težave dobiti člane. Pečan je izpostavil, da 80 odstotkov ravnateljev, članov združenja meni, da je sedanja sestava boljša od predlagane, čeprav se strinja, da so spremembe potrebne, a ne na tak rokohitrski način temveč premišljeno. Po njegovem bi bilo predvsem treba določiti kolektivno odgovornost sveta zavoda, pa tudi individualno odgovornost članov, saj sedaj v praksi prihaja do nezakonitih odločitev svetov, za katere pa je na odgovornost klican ravnatelj.

Za korenite spremembe predvsem pa celovito ureditev statusa ravnateljev se je zavzela tudi predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj, ki prav tako nasprotuje predlaganim rešitvam. Med drugim tudi predlaganemu načinu izboljševanja plač pomočnicam vzgojiteljic z uvedbo nazivov. "Plače je potrebno urediti sistemsko, zato pozivam vlado naj nemudoma popravi izhodiščni plačni razred pomočnic vzgojiteljic. " Slednje so zdaj uvrščene v začetni 22. plačni razred, kar pomeni, da jim morajo še doplačati do minimalne plače. Da so pri tem nujne sistemske rešitve, so pozvali tudi drugi udeleženci novinarske konference.

Damijan Štefanc, predsednik Upravnega odbora Pedagoškega inštituta in univerzitetni profesor, je opozoril, da gre pri spreminjanju sestave zavodov, za nevarno igro, saj je šolstvo še eden redkih družbenih podsistemov, ki ni podlegel politizaciji, ki je postala zaščitni znak sedanje oblasti in vodstva ministrstva za izobraževanje. In pri tem kot enega od dokazov izpostavil imenovanje direktorja Pedagoškega inštituta Igorja Ž. Žagarja, ki kljub soglasni podpori stroke, že dvakrat ni dobil soglasja vlade k imenovanju, zato je že v drugo vršilec dolžnosti.

SVIZ o možnosti referenduma

Proti sprejetju novele se je s peticijo zavzelo tudi čez 24.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, zato bo glavni odbor SVIZ, v primeru, da bo novela sprejeta, na izredni seji razpravljal tudi o možnosti naknadnega zakonodajnega referenduma. "Vprašanje, ki se pri tem zastavlja je, ali je mogoče dovolj senzibilizirati ljudi, da pridejo na referendum, pa čeprav gre za temo, ki zadeva celotno družbo, saj bo to pomenilo tudi poseg v samo strokovno delovanje vrtcev in šol in bo imelo vpliv na njeno kakovost,"je opozoril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Da bi lahko načrtovane spremembe bistveno prispevale k drugačnemu pristopu v šolah, meni tudi Danijela Makovec Radovan. V imenu Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije je izpostavila, da je med cilje sistema vzgoje in izobraževanja dodan nov cilj: "vzgajanje in izobraževanje s poudarkom na slovenski kulturi in evropskih vrednotah."  Vprašala se je, ali to pomeni, da bodo morali v šolah spodbujati ozko nacionalistično in do vseh kultur izključujočo domačijskost, medtem ko sedanja šola uči medsebojne strpnosti, spoštovanja drugačnosti in nasploh otrokovih in človekovih pravic.

Vlada predlog podpira, proti pa se je že pred tedni izrekla skupina univerzitetnih profesorjev, na čelu z nekdanjim šolskim ministrom Slavkom Gabrom. Predlogu nasprotujejo tudi v združenjih ravnateljev, na Pedagoškem inštitutu, oddelek za pedagogiko Filozofske fakultete v Mariboru in Ljubljani in Slovensko društvo raziskovalcev na področju edukacije ter že omenjena Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta