Perne: "Nedopustno je, da se strokovna vprašanja rešujejo na političnem parketu"

Miha Raičevič, EP
19.02.2020 11:58

Pojasnjujeta strokovnjaka za varnostna vprašanja Branko Lobnikar in Boštjan Perne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Bobnar in Žan Mahnič
Večer

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) po besedah dr. Branka Lobnikarja, strokovnjaka za varnostna vprašanja, nima pristojnosti za preverjanje vpogledov v policijske evidence. "Člani Knovsa se morajo zavedati, da je njihovo delo zelo pomembno, hkrati pa, da je omejeno z zakonom, ne pa z modrim nebom," poudarja. Zato je pomembno, da svoj nadzor uokvirijo v okvir zakonskih pooblastil, še pravi. 

Branko Lobnikar 
Einspieler Violeta Vatovec

Mahnič je grozil generalni direktorici policije

Lobnikar je komentiral tudi besede poslanca državnega zbora Žana Mahniča (SDS), ki jih je namenil generalni direktorici policije Tatjani Bobnar. Da naj misli na svojo prihodnost, ker da jo bodo ovadili, če policija ščiti "takšno početje", je navedel Mahnič. 
"Delodajalec svojemu delavcu ne sme groziti z disciplinskim postopkom. Kadar pa nekdo, ki izvaja tako pomembno funkcijo, kot je poslanec državnega zbora, ki se poteguje za to, da bo prevzel Vlado Republike Slovenije, grozi generalni direktorici policije, katere delo je definirano z zakonom, gre za s strokovnega vidika popolnoma nesprejemljiv poskus posega v profesionalno avtonomnost dela policije," je zatrdil Lobnikar.
Pri tem je opozoril, da ima vsaka vlada v skladu z zakonskimi pooblastili pravico kadarkoli zamenjati določenega državnega uslužbenca vključno z generalno direktorico policije. "Grožnja, ki jo je izrekel poslanec v funkciji nadzorstvenega organa, ni primerna," je zaključil.
{twitter}https://twitter.com/policija_si/status/1230066799691038720{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta