(PISMO BRALCA) Verbund slavi, država počepnila?!

09.09.2024 06:00

Država se je slabo poravnala, sodni postopki za preostale pa še vedno trajajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na Duplek ob poplavah leta 2012
Boris Vugrinec

V Večeru smo 31. 8. 2024 lahko prebrali, da je proračun države Slovenije prejel 14,9 milijona evrov od družbe Verbund Avstrija zaradi posledic poplav daljnega leta 2012.

Po več kot sedmih mesecih smo dobili informacijo o plačilu?! Zakaj se je to tako dolgo skrivalo? Zakaj je Slovenija prejela le cca 20 odstotkov od tožene vsote, ki naj bi bila 71 milijonov evrov? In to je za državno odvetništvo uspeh? Kdo je dejansko odobril tako slab sporazum? Zahtevam 100, dobim 20! Tema tudi za opozicijo!

Po drugi strani pa je ta slaba poravnava nov adut v rokah oškodovancev, ker je s tem Verbund posredno priznal krivdo v Avstriji in tudi v Sloveniji. Verbund je že pred leti sklenil poravnavo v občini Labot v Avstriji in ji nakazal odškodnino. Preostali oškodovanci (fizične osebe, občine, zavarovalnice) pa so ostali na suhem.

Država se je torej slabo poravnala, sodni postopki za preostale pa še vedno trajajo.

Ve se, da Verbund in njegovi odvetniki zavlačujejo zadeve na sodiščih, sodišča pa so zelo neaktivna. Od poplav je minilo že dvanajst let, pa še nobena zadeva ni končana, kljub izvedencem, ki so podali tehtne dokaze, da je Verbund kriv za poplave leta 2012 (prepozno odpiranje zapornic pri Edlingu, neustrezen Verbundov poplavni sistem in upravljanje itd.).

Pričakujemo in zahtevamo, da sodišča v Sloveniji vsaj zdaj pospešijo pravde, izdajo sodbe in ne dopuščajo več zavlačevanj, kot to pričakuje Verbund. V teh primerih je čas že dolgo zrel za sodbe.

Oškodovanci in odvetniki ne bomo popuščali in od države RS pričakujemo vsaj neko skrb za učinkovito sodstvo in pospešitev zadev.

In na koncu še o skrbi naše države za malega človeka. V mesecu marcu smo poslali oškodovanci dopis na kabinet predsednika vlade o problematiki poplav 2012 in sodnih postopkih, pa še do zdaj ni bilo odgovora. Nič čudnega, saj smo tudi za poravnavo Verbunda in RS izvedeli šele po sedmih mesecih.

Ivan Lorenčič, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta