Pivčeva ima težave tudi s SDS

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
25.11.2019 19:03

Po razpravah o zadržkih kadrovske komisije Desusa do kandidatur Aleksandre Pivec in Boruta Štražišarja danes še o domnevni nepravilnosti ministričinega dela pri projektu SRIPT.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v ospredje strankarskega dogajanja stopila po najavi boja za prevzem mesta vodje stranke Desus, ki je zadnjih petnajst let trdnjava Karla Erjavca. Danes sta odbora za gospodarstvo in kmetijstvo na predlog poslanske skupine SDS obravnavala še domnevne nepravilnosti njenega dela pri projektu SRIPT v izvedbi Turistično gostinske zbornice (TGZ), pri katerem je Pivčeva sodelovala še kot državna sekretarka v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poslanci SDS so tako želeli tudi, da bi k preverjanju pravilnosti in skladnosti omenjenega projekta pristopilo računsko sodišče, a sta odbora namesto temu podporo namenila sklepu, ki je nastal med koalicijskimi poslanci, in sicer, naj gospodarsko ministrstvo nadaljuje podrobno preiskavo nepravilnosti pri SRIPT, in o tem v treh mesecih pričakujeta pojasnilo.

Pivčeva: Korektno delala in za to bila plačana

Pivčeva je v začetku obrazložila vsebino sodelovanja pri omenjenem projektu, h kateremu da je bila povabljena v letu 2017. Kot konkretnejše aktivnosti, za katere je bila odgovorna, je navedla med drugim pregled in pripravo strokovnih podlag posameznih znanstvenoraziskovalnih in razvojnih projektov znotraj akcijskega načrta SRIPT ter priprave na izvedbo sestankov s predstavniki podjetij za dogovore o možnostih vsebin razvojnih in raziskovalnih projektov. "Skladno z zadolžitvami po avtorskih pogodbah, ki so bile predlagane s strani naročnika, sem svoje delo opravljala skladno s pričakovanji, kar je naročnik tudi z vsakokratnim podpisom in izplačilom honorarja potrdil," je dejala in pojasnila tudi podrobnosti o honorarju, ki da je znašal manj kot 20 tisoč evrov neto. ​Opozorila je še, da je dan pred nastopom funkcije ministrice "popolnoma zaključila z vsemi aktivnostmi na tem projektu in tudi prekinila sodelovanje s TGZ". Pivčeva je povedala, da lahko kljub nadalje ugotovljenim neskladjem s strani predstavnikov ministrstva za gospodarstvo z odgovornostjo trdi, da je svoje delo opravila in zanj tudi prejela plačilo.

​Kdo iz Desusa brani svojo ministrico

Je pa državna sekretarka Eva Štravs Podlogar z gospodarskega ministrstva v nadaljevanju seje pojasnila, da so pri izvedbi projekta SRIPT domnevne nepravilnosti pri njegovem vodenju "opazili, zaznali in jih zato predali naprej organom, ki so za to odgovorni". Ob odsotnosti predstavnikov protikorupcijske komisije in TGZ je bil z izjavo skromen še predstavnik računskega sodišča Zoran Mladenovič, ki je pojasnil, da računsko sodišče spremlja situacijo in bo v tej luči tudi presodilo o uvrstitvi te revizije v program dela. Poslanka Levice Violeta Tomič je sicer sprva izpostavila vprašanje, kje je kdo iz matične stranke, ki bi Pivčevo "branil in zagovarjal", nato pa še poudarila: "Če koga motiš, ker si ženska ali sposobna, si še toliko bolj pod drobnogledom in je jasno, da moramo toliko bolj paziti, kajti v tej politični igri je treba paziti, kje imaš hrbet." V nadaljevanju je pod vprašaj postavila opravljanje več funkcij hkrati in se spraševala o realnih možnostih sočasnega izvajanja več dejavnosti, še posebno, ko te niso opravljene za simbolično plačilo, ampak "tri tisoč bruto na mesec, to je ena plača". Tako je problematizirala zlasti dela, ki jih Pivčeva opravlja v ZRS Bistra Ptuj, kjer je članica ene izmed programskih skupin od leta 2009. Tomičevi je glede izplačanih zneskov Pivčeva ugovarjala: "Nakazila se v zadnjih treh mesecih iz naslova ZRS Bistra Ptuj gibljejo med 210 in 290 evri neto na mesec za moje opravljeno delo, v povprečju pa 300 evrov neto na mesečni prihodek."

"Upokojenski" SAB spremlja dogajanje pri konkurenci

Ministrica je sicer že predhodno obširneje pojasnila delovanje v ZRS Bistra Ptuj. Dela opravlja ob koncih tednov in po njenih besedah ne moti delovanja na položaju ministrice, še več, prepričana je, da njeno udejstvovanje na področju znanstvenoraziskovalnega in razvojnega dela daje "širino in vpogled v področja znanosti in raziskav in prenosu tega v naše vsakdanje delo". Direktor ZRS Bistra Štefan Čelan pa je ob tem poudaril, da je sodelovanje s Pivčevo pomembno in da iz naslova njenega dela ne vidijo nobenih nelegalnih in nelegitimnih aktivnosti.
Je pa bil v kontekstu izbruha te afere v povezavi z ministrico ravno v tem času v nadaljevanju seje še posebno kritičen Franc Kramar iz stranke SAB, ki za upokojence v zadnjem času bije verbalni boj z Desusom: "Verjamem, da se gospod Erjavec malo boji. Ker če delamo primerjavo, ministrica poleg svoje funkcije, ki jo opravlja, dobiva še dodatna sredstva in ima za to soglasje vlade, se pravi, da je to formalnopravno čisto. Na drugi strani pa gospod Erjavec dobiva plačo kot predsednik stranke Desus, kar je zanimivo." Franc Breznik (SDS), ki ocenjuje, da je treba raziskati vse morebitne nepravilnosti, pa je dejal, da je kar nekaj anonimnih pisem, ki jih je dobil zaradi dela Pivčeve, prišlo v času, ko je postalo znano, da se bo ministrica potegovala za vodjo Desusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta