Pivčeva proti Erjavcu: Metanja polen pod noge sem vajena

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
24.11.2019 09:50

Kakšno je ozadje zadržkov kadrovske komisije Desusa do Erjavčevih protikandidatov za predsedniško mesto? V stranki napeto, v sredo izvršilni odbor in svet Desusa, pomemben del članov kritičen do predsednika, ki pa glavne organe obvladuje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandro Pivec v sredo čaka srečanje z izvršilnim odborom stranke, ki ga obvladuje Karl Erjavec. 
Borut Zivulovic

"Metanja polen pod noge sem vajena, zato se tovrstnih nagajanj ne bojim. Odločitev kadrovske komisije je nenavadna in me žalosti, a je hkrati tudi dodatna priložnost, da lahko organom stranke prestavim svoj pogled na vodenje, razvoj stranke, ki nujno potrebuje prenovo," se kandidatka za predsednico Desusa, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec za Večer odziva na ugotovitve kadrovske komisije stranka, ki je ugotovila, da pri protikandidatih Karla Erjavca za vodenje stranke obstajajo vsebinski zadržki. Poleg Pivčeve in Erjavca, ki si želi še peti mandat na vrhu Desusa, kandidira še Borut Stražišar.
Slednji je doslej nedotakljivemu Erjavcu manj nevaren kandidat kot Pivčeva. Erjavec, njegovo izjavo je povzel Radio Slovenija, je pred koncem tedna dejal, da so pri Pivčevi razlog za zadržek očitki o nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), pri katerem je sodelovala še kot državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Pivčeva je očitke, o katerih je pisal Požareport, sicer zanikala, bosta pa v ponedeljek o tem razpravljala odbora DZ za gospodarstvo in kmetijstvo. Kaj je problem pri Stražišarju? Da se je v stranko, da se je v stranko vpisal šele pred dnevi in ga nihče ne pozna. Ta teden se bosta oba še enkrat pogovorila z izvršilnim odborom stranke. V sredo se bo sestal tudi svet stranke. 

Pivčeva za več demokracije in sodelovanja

Znano je, da organe Desusa Erjavec vedno skrbno kontrolira, s tem tudi (ne)posredno izbiro delagatov za kongres, v preteklosti so jih tako morali zapustiti nekateri vidni člani, ki so bili do predsednika kritični. "Očitno nekaj poskušajo prirejati. Oziroma nekaj skušajo naknadno regulirati, ker očitno stvari ne tečejo tako, kot so si v teh političnih scenarijih zamislili," je za POP TV dejal Stražišar. "Veliko število članov, ki v DeSUS verjamejo in zaupajo, meni, da potrebujemo svežo energijo, odprte odnose in skupinsko delo. S tem se globoko strinjam. Zato vsem, ki želijo prispevati k spremembam na bolje, ponujam svojo roko," pravi Pivčeva. In dalje: "Teren mi daje moč, zato vem, da bom tej težki nalogi lahko kos. Svoje kandidature ne dojemam kot tekme z ostalimi kandidati, kongresu in stranki bi rada ponudila zgolj možnost demokratične izbire. Verjamem, da s svojim načinom razmišljanja in dela lahko ponudim neko novo pot sokreiranja in odločanja, drugačen pogled na delo v stranki in drugačen pristop k vodenju. Več sodelovanja, več poslušanja in prave demokracije potrebuje Desus."

Vajgl odšel, a bi se vrnil

Da je v vladni stranki, ki je sodelovala v vseh vladah po letu 2004, pred kongresom vse bolj napeto, kaže tudi dejstvo, da jo je konec tedna zapustil nekdanji njen evropski poslanec Ivo Vajgl. "Glede na stališča, ki jih sam zastopam, ocenjujem, da v DeSUS zame ni več prostora, zato izstopam iz stranke," je prek Dnevnika sporočil Mariborčan, ki se na zadnjih evropskih volitvah ni več odločil sodelovati. Že pred Desusom je bil član drugih strank, nazadnje Zares in LDS. 

Ivo Vajgl je odšel iz Desusa. Ali le začasno bo odvisno od kongresa. Igor Šoltes se v zvezi z zadnjimi dogodki v stranki, za katero je kandidiral na zadnjih evropskih volitvah, javno še ni oglašal. 
Robert Balen
Tomaž Gantar
Tit Košir

Več življenj Karla Erjavca

Eden od članov, s katerim smo se pogovarjali, a želi za zdaj ostati neimenovan - strah pred javno kritiko je po njegovem odraz nedemokratičnih razmer v stranki -, pravi, da je Desus že nekaj časa Erjavčev d.o.o, kjer imajo dostop do krmila le od Erjavca pooblaščeni in izbrani ljudje.

Karl Erjavec je ponovno minister za obrambo.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta