Po domnevni grožnji z napadom: Ministra sta dorekla, da bi uvedli protokol ukrepanja po sistemu semaforja

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
16.04.2024 21:10

Kako bi morala ob pojavu varnostnega tveganja na slovenskih šolah potekati komunikacija med notranjim in šolskim ministrstvom oziroma med policijo in šolami? Rešitve sta iskala ministra Boštjan Poklukar in Darjo Felda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda sta razpravljala o izboljšanju komunikacije med policijo in šolami. 
Robert Balen

Po paniki, ki je po policijskem obveščanju o domnevni grožnji z napadom v šolah zajela Slovenijo minuli teden, sta se srečala notranji minister Boštjan Poklukar in minister za izobraževanje, znanost in šport Darjo Felda, da bi našla rešitev za to, kako bi morala ob pojavu varnostnega tveganja na slovenskih šolah potekati komunikacija med notranjim in šolskim ministrstvom oziroma med policijo in šolami. Dogovorila sta se, da bodo sodelovanje na ministrstvih krepili predvsem v treh točkah: z dvosmerno komunikacijo pri protokolu obveščanja, s semaforjem grožnje pri protokolu ukrepanja ter tudi s preventivnimi dejavnostmi.

"Izboljšali bomo protokol obveščanja in dvosmernega komuniciranja," je dejal minister Poklukar in dodal, da bo na ta način policija šole obveščala o morebitnih grožnjah. Enako pa da mora komunikacija seveda potekati tudi v obratni smeri. Izboljšali bodo tudi protokol ukrepanja. "Na podlagi strokovnih predlogov želimo pripraviti sistem semaforja." Kot je povedal Poklukar, bi zelena barva pomenila zaznano grožnjo, ki pa ne predstavlja večje verjetnosti za napad ali drugo kaznivo dejanje znotraj šol. Rumena barva bi pomenila večjo grožnjo, potrebno pa bi bilo tudi obveščanje širše skupnosti, tako znotraj šolskega prostora kot tudi starše otrok. Ob najvišji rdeči stopnji, ki bo veljala ob večji grožnji, pa bo policija obvestila ministrstvo in vse šole, temu pa bo sledil odziv po točno določenem protokolu.

Kot je dejal Poklukar, bodo sedaj strokovnjaki pripravili protokole za odziv na grožnje. V četrtek se bodo na to temo sestali predstavniki ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za izobraževanje. Poleg tega bodo okrepili preventivno dejavnost. "Z nizom aktivnosti želimo ozavestiti ravnatelje, vodstva šol, učitelje in starše o tem, kako ukrepati," je dejal notranji minister in napovedal tudi izvedbo okroglih miz na temo varnosti v šolah.

Notranji minister je dejal, da morajo zagotoviti, da ne bodo ob vsaki grožnji eni od slovenskih šol pred vrata postavljali varnostnikov, vznemirjali staršev in motili učnega procesa. Spomnil je še, da je v zvezi z ravnanjem policije po grožnji prejšnji teden odredil izredni nadzor nad delom policije, ki še poteka.

Minister za izobraževanje Darjo Felda je ocenil, da je bil odziv ob zadnjih grožnjah izpeljan v redu. "Morda je bilo nerazumevanje med tem, kar eni sporočajo in drugi slišijo. Ta del je treba sedaj bolje umestiti," je dejal minister Felda. Poudaril je, da je jasnost pri javljanju morebitne grožnje nujna na obeh straneh. "Če se na šolah kaj zgodi, vemo, kakšni so protokoli. Treba jih je samo nekoliko osvežiti in to bomo sedaj storili," je dejal minister za izobraževanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta