Po osmih letih epilog: RTV Slovenija zaradi avtorstva oddaje zakoncema Verboten-Bojić izplačala odškodnino

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
09.03.2021 11:57
Oddaja Slovenski pozdrav je zaradi spora okoli avtorstva javni servis drago stala. Na Kolodvorski sprva niso bili za sodno poravnavo z zakoncema Verboten-Bojić, v začetku tega leta pa so nanjo vendarle pristali. V nadaljevanju objavljamo podatek, koliko denarja je morala Radiotelevizija Slovenija zaradi tega spora izplačati Nataliji Verboten in Dejanu Bojiću.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) ter zakonca Natalija Verboten in Dejan Bojić so po osmih letih vendarle rešili spor, ki je nastal zaradi avtorstva oddaje Slovenski pozdrav. Verbotnova in Bojić sta namreč kot solastnika družbe Bumerang leta 2013 zaradi kršitve moralnih in avtorskih pravic zoper javni servis vložila dve tožbi, skupaj pa naj bi po naših informacijah zahtevala okoli 145.000 evrov. Zadevi sta se v zadnjih letih zaradi pritožb selili po sodiščih, v začetku tega leta pa sta RTVS in podjetje Bumerang, ki po uradnih evidencah nudi storitve ozvočevanja in organizacije prireditev, sklenila sodno poravnavo. "Stranki sta se tako odločili, ker je na strani RTV Slovenija v letu 2013 šlo za presojo tedanjih odgovornih, ki se je na sodišču izkazala za zmotno. Stranki sta spor rešili na najboljši možen način za obe strani, v povezavi s tem pa ne bosta dajali dodatnih izjav," so v začetku februarja na kratko sporočili s Kolodvorske.

Dejan Bojić in Natalija Verboten
Jure Makovec/Mediaspeed.net

Na RTV Slovenija podrobnosti poravnave ne razkrivajo, saj je bila "med pravdnima strankama dogovorjena zaupnost vsebine sodne poravnave", in zgolj dodajajo, da "je RTV izpolnila vse obveznosti po pravnomočni sodbi Višjega sodišča v Ljubljani". Po naših informacijah naj bi Verbotnova in Bojić s prvo tožbo zahtevala vsak po 10.000 evrov odškodnine zaradi duševnih bolečin, sodišče pa je oktobra lani pravnomočno razsodilo, da sta upravičena vsak po osem tisočakov. Skupni stroški, ki jih je s tem primerom imel javni servis, so znašali nekaj manj kot 30.000 evrov.

Petar Radović
Tit Košir

Na vprašanje, ali bodo na RTV Slovenija zaradi tega primera zahtevali kakršnokoli odgovornost tistih, ki so tedaj sprejemali odločitve v razvedrilnem programu javne televizije, pa na Kolodvorski odgovarjajo: "O tem ne razmišljamo, saj je treba upoštevati časovno odmaknjenost osnovne odločitve, zaradi katere je do tožbe prišlo, ter dejstvo, da akterjev ni več na RTV Slovenija."  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.