"So glasovali v zmoti?" Kadunc vložil tožbo zaradi imenovanja Graha Whatmougha ​na čelo RTV Slovenija

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
11.02.2021 10:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Kadunc na seji programskega sveta.
Robert Balen

"Dne 10. februarja 2021 sem kot neizbrani kandidat za mesto generalnega direktorja RTV Slovenija vložil tožbo, s katero izpodbijam sklep Programskega sveta RTV z dne 25. januarja 2021 o imenovanju novega generalnega direktorja RTV Slovenija." S temi besedami začenja svoje današnje sporočilo za javnost še vedno aktualni generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc, ki pa se mu mandat izteče 24. aprila. Kot je povedal na kasnejši novinarski konferenci, je tožbo je vložil na ljubljansko delovno sodišče. 

Spomnimo, programski svet je ob koncu januarja z 18 glasovi za novega "generala" na Kolodvorski izvolil Andreja Graha Whatmougha (SMC), zdajšnjega predsednika nadzornega sveta javnega servisa, ki je ves mandat veljal za tihega favorita vladajoče koalicije. 

"Za to potezo sem se odločil, ker kot sedanji generalni direktor z bogatimi delovnimi izkušnjami v javnem zavodu že iz preteklosti, pa tudi kot dolgoletni menedžer, dobro poznam RTV Slovenija in zahtevnost položaja prve osebe v inštituciji, ki je za demokratično družbo izjemno pomembna. Za tožbo sem se odločil zaradi spoštovanja temeljnih načel vodenja postopkov in imenovanj ter zaradi pomena in spoštovanja javne RTV. Prepričan sem, da je bil postopek imenovanja novega generalnega direktorja oporečen, saj se v njem ni upoštevalo enega ključnih pogojev za izbiro kandidata, to je 3 leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov," pojasnjuje Kadunc, ki dodaja, da se izpodbijanja sklepa programskega sveta o imenovanju generalnega direktorja ni lotil zaradi sebe: "Čemu torej vseeno tožba? Zaradi RTV! In zato, ker imamo državljani pravico zahtevati, če že imenujejo koalicijsko usklajenega generalnega direktorja, da ta izpolnjuje vsaj formalne pogoje, ki jih zahteva zakon, statut in zdrava pamet. Vsem, ki se vsaj malo spoznajo na vodenje, je jasno, da je lahko dober generalni direktor le tisti, ki ima ob poznavanju čim večjega dela sistema RTV tudi druge kvalitete in odlične sposobnosti vodenja. Te pa prinese samo praksa vodenja. Vse ostalo je loterija in zelo verjetno prazno upanje."

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Kadunc pravi, da nikjer ni zaslediti, da bi imenovani kandidat sploh kadarkoli kogarkoli vodil. "Torej nima niti dneva izkušenj vodenja, kaj šele tri leta. Ker se je vmes pojavila novica, da naj bi SDH priznaval usposobitev za vodenje z vodenjem nadzornih svetov, sem to preveril in to ne drži! SDH ni nikoli imel takšnega uradnega stališča! To je povsem logično, saj se točno ve, kaj je vodenje in kaj nadziranje. So bili torej člani programskega sveta prevarani? So glasovali v zmoti? Zagotovo, vendar večinoma niso naredili nič, da bi ugotovili dejansko stanje, ker jim to ni bilo v interesu. Koliko ljudi je videlo njegovo izjavo, kjer naj bi dokazoval usposobljenost organiziranja in vodenja? Ali vedo, da notri ne more biti naveden niti en sam samcat dokaz o tem? So pogledali seznam zaposlitev, kjer se vidi njegove dejanske delovne izkušnje?" se sprašuje Kadunc, ki vleče vsebinske in postopkovne vzporednice z imenovanjem Antona Guzeja na čelo RTV Slovenija v času prve Janševe vlade. Takrat se je namreč Kadunc kot kandidat prav tako pritožil na sodišče, vendar neuspešno. Kot pravi, gre sedaj za podobno situacijo, tedaj po njegovem mnenju Guzej ni izkazal poznavanja delovanja RTV Slovenija, tudi njegov program naj bi bil vprašljiv. "Kako je pa kasneje vodil RTV Slovenija, ste lahko videli," dodaja Kadunc.

Po Kadunčevem mnenju "vse kaže na to, da je dejansko šlo za postavljanje koalicijsko usklajenega najboljšega možnega kandidata, pa čeprav so vsi vedeli ali bi morali vedeti, da ne izpolnjuje osnovnega pogoja".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta