Po primitivnih, mačističnih komentarjih na rdeče petke Urške Klakočar Zupančič rdečih obuval danes v DZ kar mrgoli

Denis Živčec Denis Živčec
18.05.2022 14:00

Rdeči salonarji z visoko peto so spomnili, da se prenekateri v Sloveniji še vedno bolj ukvarjajo s podobo političark kot z njihovimi besedami in dejanji. Bedo družbe dvojnih meril razkrivajo tudi družabna omrežja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanki SD Bojana Muršič in Meira Hot.
Borut Živulović

Primitivni, preživeli seksizem leta 2022 v družbi nima mesta, še najmanj v hramu demokracije, kjer smo skozi leta bili priča prenekateremu mačističnemu popadku. Niti ne samo mačističnemu, včasih so z ženskami najbolj pritlehno obračunavale prav ženske. Da dvojna merila, ko gre za moške in ženske, še obstajajo, postane hitro jasno, ko beseda nanese na estradnice, športnice, pa tudi političarke. Spomnimo se, kako močno so z oblačili Katarine Kresal bili obremenjeni njeni politični nasprotniki in nasprotnice, pa s tigrastim vzorcem kril in čevljev Alenke Bratušek, nenazadnje so se nekateri svoj čas več ukvarjali tudi z oblačili Eve Irgl kot njenimi besedami in dejanji, podobno je neokusen plaz komentiranja in analiziranja pritegnila garderoba Aleksandre Pivec, ki je oboževala modne dodatke v obliki cvetov, veliko lahko o pikrih komentarjih na svoj modni okus pove tudi nekdanja poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik.

Tamara Vonta in Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović

Slovenska politična scena je te dni dobila nov ikonični modni kos, ki je hkrati postal tudi sredstvo izražanja stališča, kljubovanja in protesta proti neumnosti, žaljivosti in preživetim spolnim etiketam. Tudi modno neizurjeno oko hitro opazi, da večina poslank nastajajoče koalicije na današnji seji državnega zbora nosi rdeče čevlje. Gre za solidarnostni odziv na žaljive komentarje, s katerimi so nekateri na družbenih omrežjih po petkovi ustanovni seji obmetavali novo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

Potem ko je bila izvoljena na čelo državnega zbora, je v novo funkcijo, ki jo pri nas zaseda kot prva ženska, stopila v živordečih salonarjih s peto. Iz greznice družbenih omrežij je nato naglo privrel gejzir vulgarnega seksizma, češ, kakšnim ženskam pritiče takšno obuvalo.

Kot izraz solidarnosti in podpore predsednici tako poslanke danes nosijo rdeče čevlje, v glavnem gre za njene kolegice iz Gibanja Svoboda, pa tudi iz ostalih koalicijskih partneric. Kako močne odzive so petke sprožile med tistimi, ki ženske v politiki tolerirajo le takrat, ko te sledijo moškemu principu in ne poskušajo izstopati, priča tudi to, da so nekatere komentarje z družbenih omrežij zaradi žaljivosti morali odstraniti. Nekateri so razpravljali o primernosti takšne obutve in namigovali, da rdeče salonarje nosijo ženske, ki si želijo čim hitreje napredovati po karierni lestvici, po možnosti skozi posteljo. Rdeče petke nekatere očitno plašijo, druge motijo, tretjim pa se zdijo naravnost fantastično emancipirane in šik.

Medtem ko se pri moških politikih javnost v glavnem z oblačili in obuvali ne ukvarja - pozornost kvečjemu pritegne kakšna eksotična ali sporočilna kravata ali nenavadna pričeska - je podoba političark dnevno pod drobnogledom, skupaj s pričeskami, nohti, ličili in modnimi dodatki. Urška Klakočar Zupančič je v zadnjih dneh lahko o sebi prebrala marsikaj, k sreči pa tudi veliko zdravorazumskih komentarjev in mnenj tistih, ki so se ji postavili v bran. 

Na plaz odvratne negativnosti in žaljivosti so se odzvale tudi članice Ona ve - Združenja za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja. Pravijo: "Rdeči ženski čevlji so očitno rdeča zastavica za ... Prejšnji petek se je pisala zgodovina: Slovenija je dobila prvo predsednico Državnega zbora. A spet smo bili priča seciranju - pa ne vsebine, temveč čevljev. Le kako si drzne obuti rdeče čevlje, kajne?"

Borut Živulović

Odzvala se je tudi Urška Klakočar Zupančič in na Facebooku delila fotografijo s pripisom: "Vesela sem, da je ravno zaradi mene nastalo gibanje rdečih čevljev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta