Po turnirju v Mariboru: Kdaj je bolje oditi domov, kot pa preživljati grde scene penastih staršev nasprotnih ekip?

Franja Žišt Franja Žišt
05.06.2024 09:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzdušje ob otroških tekmah je čedalje bolj napeto predvsem na tribunah, kjer sedijo razgreti starši.
Vzdušje ob otroških tekmah je čedalje bolj napeto predvsem na tribunah, kjer sedijo razgreti starši.
Nataša Juhnov
"Še en otroški turnir, kjer je šlo nekaterim staršem in trenerjem za življenje in smrt," je na družabnih omrežjih napisal Marinko Galič, nekdanji nogometni reprezentant Slovenije, pri katerem se v nogometni šoli urijo mladi nadobudneži. Eden izmed nogometnih turnirjev minulega konca tedna za dečke, stare deset let, se ni končal preveč športno, ali kot pravi Galič, so nekateri starši z zverinskim obnašanjem nad sodnikom, nad otroki nasprotnih ekip in trenerji morali dokazati, da je "nogomet najbolj primitiven šport". "Odpeljal sem vse fantke v slačilnico in jim na očetovski način razložil, da je kdaj bolje oditi domov, kot pa preživljati grde scene penastih staršev nasprotnih ekip," pravi Galič, ki že več kot desetletje opozarja na neprimerno vedenje razjarjenih staršev na otroških tekmah. Burna razprava se je ob tem razvila na spletu, saj imajo tudi drugi starši podobne izkušnje ne le v nogometu, ampak tudi v drugih športih.

Iz vsebine:

- Zakaj se starši nekaterih otrok ob igrišču obnašajo zverinsko, zmerjajajo nasprotne igralce, trenerje in sodnike?

- Starši, ne vsi, ampak ogromno staršev je prepričanih, da so njihovi otroci najboljši, da njihovi otroci ne počnejo nič narobe in da tudi oni sami ne počnejo nič narobe, ampak samo ščitijo svojega otroka.

- "V dveh mesecih sem izgubil štiri fantke, predvsem zaradi mamic, ki niso želele sprejeti moje filozofije nogometa v nogometni šoli; če gremo na turnir, gredo vsi, tisti, ki gredo, bodo vsi igrali, ne samo štirje ali pa pet 'ta boljših'."

- "Z otroki se pogosto dela kot z odraslimi, trenerji so slabo usposobljeni, saj jih usposabljajo za delo z odraslimi, z otroki se niti pogovarjati ne znajo, kaj šele, da bi jih znali pripraviti do igre, da bi se igrali."

- "Če se bodo hoteli znebiti takih in podobnih izpadov staršev, bodo morali, namesto da bodo na turnirje hodile ekipe Olimpija, Bravo in podobno, otroke do 12., 13., 14. leta pripeljati na tekmo, pomešati med sabo vse ekipe, narediti nove ekipe iz otrok iz različnih krajev in vetrov. Tako ne bo več klubske lestvice, točk … Igraj, zabavaj se, dobi si nove prijatelje, spoznaj ljudi."

- "Najprej človek, potem kolajna. Družba potrebuje vrednote sodelovanja, vključevanja, spoštovanja različnosti. Starši pa prepogosto vidijo olimpijske krogce, olimpijske kolajne, denar, slavo - vse to, kar je v športu sekundarnega pomena."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta