Po zaključku misije Evropskega parlamenta: "Ton javne razprave neprimeren za civilizirano in demokratično družbo"

15.10.2021 18:41
Osemčlanska delegacija odbora za državljanske svoboščine v Evropskem parlamentu je zaključila standardni tridnevni nadzor stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji v Sloveniji. "Javne institucije delujejo dobro, kar je pomirjujoče," je ugotovitev, ki jo je na novinarski konferenci sporočila vodja delegacije Sophie in 't Veld.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sophie in 't Veld: "V drugih evropskih državah smo videli, kam so pripeljali napadi in padec zaupanja v demokratične institucije." Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Ne glede na to je izrazila veliko skrb glede tona javne razprave, v katero se po njenih besedah na neprimeren način vključujejo tudi poslanci nacionalnega parlamenta. "To je neprimerno za civilizirano in demokratično družbo," je dejala. Posledica je omajano zaupanje državljanov v delo institucij in njihovo medsebojno sodelovanje. Ker pritiski na javnost, medije in novinarje rastejo, poleg tega pa vse zaobjema klima, v kateri demokratične institucije ne morejo več ustrezno delovati, je stanje "zelo zaskrbljujoče", je povzela in 't Veldova. Skrbi jo polarizacija, saj se zdi, da so državljani razdeljeni v dva tabora. "V drugih evropskih državah smo videli, kam so pripeljali napadi in padec zaupanja v demokratične institucije. Nismo še tam," je izpostavila.

Je vladanje z odloki upravičeno?

Razlog za skrb so tudi zapleti pri javnem financiranju, pri čemer je še posebej poudarila problem financiranja Slovenske tiskovne agencije, ki javno službo brez plačila opravlja že 288. dan. Poleg tega je skrb vzbujajoča tudi zamuda pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev in imenovanju nacionalnih tožilcev, je dejala in 't Veldova. Kot zadnjo med osrednjimi ugotovitvami je izpostavila problem sovražnega govora, ki se nemalokrat odraža v nadlegovanju in nasilju.

Vodja delegacije se je obregnila tudi ob vladanje z odloki, ki se ga vlada Janeza Janše domnevno zaradi pandemije koronavirusa še zmeraj poslužuje. "Mislim, da je vprašanje, ali je na tej točki pandemije vladanje z odloki nujno, upravičeno," je dejala.

Zaključke, ki so jih delegati dobili iz pogovorov z različnimi akterji, denimo člani kabineta predsednika vlade, sekretarjem pravosodnega ministrstva, člani parlamenta, državnega sveta in novinarji, bodo v prihodnjih dneh skupaj z vtisi s podobnih nadzorov na Slovaškem in v Bolgariji združili v poročilu odbora. Ta bo podoben nadzor v Sloveniji in drugih članicah unije opravljal tudi v prihodnje, je dejala in 't Veldova.

Razlog za odpoved sestanka neutemeljen

Vodja delegacije je izrazila obžalovanje, da je premier Janša s svojo ministrsko ekipo odpovedal srečanje, in poudarila, da se želi z njimi sestati v prihodnje. Razlog za odpoved je označila za neutemeljen. Osvetlila je dejstvo, da je ministrstvo za kulturo delegacijo prosilo za kopijo posnetka sestanka, ki ne obstaja, saj je v navadi, da se tovrstni sestanki ne snemajo.

Na vprašanje o izmenjavi ostrih besed na družbenem omrežju med slovenskim premierjem in drugimi visokimi političnimi predstavniki po Evropi pa je dejala, da bi morali biti ljudje na oblasti odgovorni za ton razprave in povečanje zaupanja državljanov v uradne institucije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta