(POGOVOR) Ob izbruhu epidemije bi v UKC Maribor manjkalo kadrov

Andreja Kutin Lednik
10.03.2020 20:36

Okužena zaposlena sta ravnala ustrezno in po navodilih. V UKC Maribor so nato ukrepe zaostrili sami. "V danih razmerah smo pripravljeni," pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Poročila iz Italije zbujajo skrb, bolnišnice nimajo več oddelkov, vsi so spremenjeni v urgenco, intenzivno. Kako bi v takih razmerah funkcioniral UKC Maribor?
"V Italiji je bilo do zdaj potrjenih nekaj čez 9000 primerov, in če ima Italija 60 milijonov prebivalcev, mi pa dva milijona, bi to za Slovenijo pomenilo približno 300 primerov. Seveda je to čista spekulacija, vendar je do neke mere verjetna. Tudi če vzamemo le severno Italijo, kjer je večina primerov, se številka poveča na med 500 in 1000 primeri v naslednjem mesecu. Še enkrat poudarjam, da je to moja spekulacija in da nisem epidemiolog. Bolezen se bo najverjetneje širila z zahoda proti vzhodu. Na srečo ti bolniki ne bodo obravnavani istočasno, saj bolezen, po doslej znanih podatkih, v večini primerov izzveni v dveh ali treh tednih. Zelo pomembno je, da je v 80 odstotkih primerov potek bolezni blag in hospitalizacija niti ni potrebna. Pa vendar, 20 odstotkov od 1000 potencialno okuženih pomeni 200 hudo bolnih, ki bi potrebovali hospitalizacijo. Mislim, da to v Sloveniji zmoremo. Seveda pa se, če bo šla številka čez to, pojavi kritična situacija. Največji problem so pacienti, ki bodo potrebovali intenzivno zdravljenje. Tukaj so resursi omejeni."
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1237672634999017473{/twitter}
Kako zelo?
"V UKC Maribor imamo v normalnih razmerah žal le okoli 40 postelj za intenzivno nego. V času krize smo predvideli dodatne postelje, a ne več kot deset. Vse preostale postelje so in še bodo zasedene s pacienti, ki potrebujejo intenzivno terapijo zaradi drugih razlogov. In to pomanjkanje zna biti težava ne samo v naši bolnišnici, ampak tudi v drugih. Težava je tudi kader, ki bo za te bolnike skrbel, saj v tem trenutku nimamo dodatnega visokousposobljenega kadra za intenzivno terapijo. Tukaj bo treba iskati rezerve v ustanovi. Mi bomo seveda zmanjšali elektivne programe in kader usmerili v obravnavo bolnikov z virusom covid-19, a potrebni bodo kompromisi."

Matjaž Vogrin: "V Italiji je bilo do zdaj potrjenih nekaj čez 9000 primerov, in če ima Italija 60 milijonov prebivalcev, mi pa dva milijona, bi to za Slovenijo pomenilo približno 300 primerov. Seveda je to čista spekulacija, vendar je do neke mere verjetna. "
Andrej Petelinšek
Časovnica, koronavirus, 11. marec
Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta