Pivčeva: Zaradi koronavirusa preskrba z živili ni motena

STA, M.R.
10.03.2020 18:34

Preskrba s prehranskimi izdelki v Sloveniji v tem trenutku ni motena, niti ni ogrožena, je zagotovila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec. Je pa potrošnike pozvala, naj izbirajo slovenske izdelke. Zaradi karantene v Italiji so se sicer težave pojavile pri izvozu slovenskega mleka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec
Robert Balen

"Z današnjim dnem so razmere na področju živilskopredelovalne verige postale zaskrbljujoče," je v izjavi za javnost povedala Pivčeva. Razlog je karantena, ki zaradi širjenja novega koronavirusa velja za celotno Italijo, na katero so močno vezani določeni pridelovalci iz Slovenije. Zlasti je prišlo do težav pri izvozu svežega mleka, je povedala ministrica.
Podobne težave je v prihodnje moč pričakovati tudi v drugih sektorjih. Zato so na kmetijskem ministrstvu vzpostavili koordinacijsko skupino, ki bo spremljala vse dogodke in okoliščine, skrbela za komunikacijo z vsemi deležniki ter bo tudi zadolžena za pripravo morebitnih ukrepov za umirjanje situacije. Oblikovali so tudi kontaktno točko, na katero se lahko obračajo deležniki.

V pripravi še rezervni scenariji

Kot je po srečanju z deležniki v agroživilski verigi še pojasnila ministrica, so na srečanje povabili tudi predstavnike gospodarskega ministrstva in ministrstva za delo, s katerimi so pregledali skupne ukrepe in ugotovili, kateri so uporabni za živilsko-predelovano industrijo, pa tudi za druge deležnike iz primarne pridelave, za kmetijska gospodarstva. Prav tako so pregledali ukrepe, ki jih lahko oblikuje kmetijsko ministrstvo.
Na ministrstvu pripravljajo tudi rezervne scenarije za dogajanje v prihodnjih dneh, predvsem "navodila za nadaljnje delo v naših živilsko-predelovalnih obratih, da zagotovimo nemoteno delovanje tudi v primeru kakšne zaznavne pojavnosti obolelosti v teh obratih". Po ministričinih besedah so hkrati v rednem stiku z Italijo in Avstrijo, s katerima poskušajo sprejemati poenotene ukrepe.

časovnica, koronavirus, 10. marec
Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta