Poletne šole v naravi: Kdor prvi pride, prvi melje

Urška Mlinarič
16.06.2021 06:00
Medtem ko nekateri učenci že uživajo v mehurčkih v poletnih šolah v naravi in na plavalnih tečajih, drugi ostajajo doma. Ravnanje šol je zelo različno, nekatere odpovedale letovanja že v začetku maja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petošolci Osnovne šole Franja Goloba Prevalje v Moravskih Toplicah
Oš Franja Goloba

Konec vsakega šolskega leta je običajno namenjen šolam v naravi, plavalnim tečajem in zaključnim ekskurzijam. Lani je tovrstne načrte skoraj v celoti preprečila epidemija, letos je vendarle nekoliko drugače. Od srede maja, natančneje od 17., je vlada te dejavnosti ponovno dovolila, seveda ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To pomeni, da morajo biti posamezni razredi v mehurčkih tako med prevozom kot na samem kraju bivanja ali na izletu.

Starši ogorčeni, šole iščejo termine

Odločitev, ali se bodo odločili izvesti omenjene aktivnosti, je, kot kaže praksa, različna in je povsem v pristojnosti posamezne šole; ene šole so se tako odločile, da letos izvedejo prav vse načrtovane aktivnosti, spet druge so vse črtale.

"Ogorčena sem. Ne da bi nam pojasnili, zakaj, so črtali šolo v naravi na morju, ki je za naše otroke res nekaj nepozabnega. Nekaj, česar se veselijo celo leto. Poleg tega se otroci pogovarjajo in ni jim jasno, zakaj njihovi vrstniki iz sosednje šole lahko gredo na morje, sami pa ne morejo. Enostavno se mi zdi, da vodstva enih šol ne želijo prevzeti odgovornosti za nič in potem odpovedo vse. Tudi zaključnih ekskurzij ne bo. Brez pojasnila. Namesto da bi se odpeljali v kraje, ki jih mogoče še niso videli, bodo šli spet na kraje v mestu, ki jih tako ali tako v samem šolanju obiščejo večkrat že med športnimi in kulturnimi dnevi," svoje razmišljanje povzame mama, katere sin obiskuje eno od mariborskih osnovnih šol.

Razlogi, zakaj se šole odločijo odpovedati letovanja in tečaje, so različni. Najpogosteje pa je slišati, da so se za odpoved odločili še v času, ko te dejavnosti niso bile dovoljene. Tak odgovor smo dobili tudi od Katje Pregl, ravnateljice OŠ Franca Rozmana - Staneta Maribor, katere petošolci bi morali biti prav zdaj v Poreču. Kljub temu, dodaja ravnateljica, iščejo načine in poti, da bi našli nadomestne termine jeseni. Na september pa so prestavili tudi vse strokovne ekskurzije.

Nasprotno so na OŠ Rada Robiča Limbuš petošolcem omogočili, da prav v teh dneh že uživajo v morskih radostih, in to v nastanitvah Zveze prijateljev mladine Maribor v Poreču.

"Tja bi morali že v začetku šolskega leta, tako pa smo jim našli nadomestni termin," pravi ravnateljica Mojca Kirbiš, medtem ko so morali nekatere zimske dejavnosti odpovedati, saj v tistem času zaradi epidemiološke slike niso bile izvedljive. Bodo pa vsaj za sedmošolce poskušali alpsko šolo smučanja organizirati prihodnje leto. Kirbiševa poudari, da je pomen tovrstnih šol za otroke, ki na tak način nekaj dni preživijo brez staršev, izjemen. "Tu pridobijo veščine, kako poskrbeti zase, preživeti v naravi, se družiti, upoštevati pravila. Tu imamo tudi učitelji možnost spoznati otroke v povsem drugi luči in ta je običajno bolj pozitivna," še pove.

Krk odpovedali zaradi omejitev na meji, v Čatežu ni šlo

Tudi na Osnovni šoli Jurija Vege Moravče bi morali v junijskih dneh izvesti šolo v naravi za petošolce na otoku Krku in plavalni tečaj v Čatežu za tretješolce, a so oboje odpovedali. "Delovna skupina učiteljev in vodstvo smo se sestali deset dni pred tem, ko je država ponovno dovolila izvajanje šole v naravi. Sklenili smo, da Krk odpovemo zaradi omejitev pri prehajanju meje in morebitnih težav ob okužbah učencev, s čimer so povezani tudi stroški, organizacija. V Čatežu pa nam niso mogli zagotoviti bivanja in prehrane v mehurčkih, kot to zahteva NIJZ," je povedal ravnatelj Matej Žist. Da bi vsaj del odpovedanega nadomestili, so za naslednje šolsko leto vložili dodatne prošnje prek Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, kjer je težko dobiti termine, saj so finančno najugodnejši, a ravnatelj ostaja optimističen, en dodaten termin za prihodnje leto jim je uspelo dobiti.

Dodatno načrtujejo še naravoslovni tabor za osme razrede. Tretješolci in nasploh vsi razredi od drugega do petega in cela podružnična šola pa so v zameno za večdnevni plavalni tečaj za en dan odšli na eno od ljubljanskih kopališč.

Na vprašanje, ali bo šola lahko izpolnila zahtevo po izvedbi dveh šol v naravi za učenca v času izobraževanja, pa ravnatelj odgovarja, da bo to zelo težko, saj jim je epidemija že lani preprečila izvedbo omenjenih dejavnosti, ki jih niso uspeli nadomestiti, staršem pa ne želijo nalagati dodatnih stroškov. Šola v naravi je sicer del razširjenega programa, vse, kar določa zakon o osnovni šoli, pa je, da mora šola učencu v času šolanja ponuditi dve šoli v naravi. Eno od teh sofinancira država.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta