Policija po objavi grožnje miri: Napad pri nas je malo verjeten

Tamara Krivec, Dnevnik
08.04.2024 19:03

Komentar oziroma grožnja na spletu, da se bo podoben strelski pohod, kot se je pripetil na Finskem, v sredo zgodil na eni od slovenskih šol, je številne prestrašil. Policija: "Nočemo delati panike, a velja preventivno delovanje."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le nekaj minut je bil objavljen zapis, ki grozi, da se bo finska tragedija ponovila pri nas.  
EPA

Po streljanju na osnovni šoli v Vantaau na Finskem prejšnji torek, ko je dvanajstletnik ubil vrstnika, dva pa ranil, se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo, 10. aprila, nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od šol pri nas. Na kateri, avtor komentarja ni zapisal. Objavljen je bil le nekaj minut, saj so ga na mediju kmalu izbrisali in onemogočili nadaljnje zapise. Na policiji mirijo, da razloga za paniko ni, a svetujejo, naj tako šolarji kot starši pa tudi zaposleni in vsi ostali delujejo preventivno. "Malo verjetno je, da bi prišlo do takega dogodka," je ocenil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak. Na policiji so kolebali, ali komentar na spletu spregledati ali o njem obvestiti javnost, a so se vendarle odločili za drugo možnost. "Če bi se v sredo res kaj zgodilo, bi bil spregled tega komentarja napačno postopanje," je komentiral odločitev. Policija je bila v stiku tako s šolami kot s centri za socialno delo.

Prek policijskih postaj so šole pozvali k varnosti in samozaščitnemu ravnanju, da bi po navedbah Belšaka morebitni napad tako uspeli pravočasno preprečiti. Vodstva nekaterih šol so o grožnji oziroma komentarju obvestila starše. "Policija nas prosi, da smo pozorni na dogajanje na šoli, so pa z informacijami zelo skopi," je v dopisu staršem zapisala ravnateljica ene od ljubljanskih šol. Starše je pozvala, naj pokličejo policijo, če zaznajo karkoli nenavadnega. "Naprošam vas, da ne zaženete panike. Otroci naj v sredo normalno pridejo v šolo. Preventivno pa lahko pogledate v torbo svojega otroka, da na ta način izključimo možnost vnosa nedovoljenih predmetov v šolski prostor." Dodala je, da bodo v šoli zadevo vzeli zelo resno in bodo pozorni na dogajanje. Pogovarjali se bodo tudi z učenci, starše pa je prosila, naj se doma tudi oni pogovorijo z njimi. Seveda primerno njihovi starosti. Stojan Belšak svetuje, naj bodo starši pozorni na morebitne spremembe v vedenju svojih otrok, pa tudi na to, kaj imajo v torbah in kaj pišejo po družbenih omrežjih. "Ne pričakujemo, da jim torbe pregledajo vsak dan, ampak da nas obvestijo, če opazijo nenavadno obnašanje. Vsakodnevna preventiva je ključna," je bil jasen.

Po poročanju portala N1 bodo otroci v nekatere šole lahko vstopili samo skozi glavni vhod, vrata naj bi bila med poukom ponekod zaklenjena, na nekaterih šolah bodo na ta dan okrepili varovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta