Policija v primeru odstranitve želodca napačnemu bolniku vložila kazensko ovadbo

STA
25.10.2024 19:22

V Medicinskem centru Barsos so 4. oktobra lani pri dveh pacientih opravili gastroskopijo želodca, med katero so obema odvzeli vzorec za histopatološki pregled.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Policija je v primeru odstranitve želodca napačnemu bolniku zaključila predkazenski postopek in na pristojno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo, so za spletni portal N1 pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Zaradi faze postopka in varstva osebnih podatkov več podrobnosti niso razkrili niti na tožilstvu. Na N1 so za odziv prosili vse vpletene institucije - Onkološki inštitut Ljubljana, Medicinski center Barsos in inštitut za patologijo ljubljanske medicinske fakultete. Prav tako so zatrdile, da informacij o kazenski ovadbi nimajo.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana napačnemu pacientu odstranili želodec. Kako se je to lahko zgodilo?

V Medicinskem centru Barsos so 4. oktobra lani pri dveh pacientih opravili gastroskopijo želodca, med katero so obema odvzeli vzorec za histopatološki pregled. Vzorca so poslali na inštitut za patologijo. Na podlagi izvidov je bila po besedah takratne direktorice Barsosa Urše Murn v enem od vzorcev ugotovljena prisotnost rakavih celic, v drugem pa rakave celice niso bile prisotne. Pacient, ki so mu ugotovili raka, je bil na nadaljnje zdravljenje napoten na Onkološki inštitut Ljubljana. Bolnika je obravnaval multidisciplinarni konzilij za rake prebavil, ki je glede na histološki izvid svetoval operacijo.

Operativno tkivo so po operaciji po ustaljenem postopku poslali na pregled na oddelek onkološkega inštituta za patologijo. Pregled je pokazal, da v tkivu odstranjenega želodca ni bilo raka. Konec januarja je nato Barsos onkološki inštitut obvestil, da je verjetno prišlo do zamenjave vzorcev med bolnikoma. Ministrstvo je nato po poročanju N1 konec marca Zdravniški zbornici Slovenije poslalo zahtevo, naj izvede izredni strokovni nadzor tako v Barsosu kot tudi na inštitutu za patologijo.

V zdravniški zbornici so pojasnili, da je odbor za strokovno-medicinska vprašanja o izrednem nadzoru razpravljal 17. aprila. Takrat je sklenil, da bodo nadzor izvedli v Barsosu in na inštitutu, obenem pa je odbor predlagal tudi člane obeh komisij, ki bi nadzor izvedli. A so posamezni predlagani člani zavrnili sodelovanje v nadzoru.

V primeru inštituta za patologijo so tako 15. maja oblikovali novo komisijo, ki je nadzor opravila 16. septembra. Ugotovitev še niso poslali ministrstvu, zato jih še niso komentirali. Medtem se nadzor v Barsosu ni začel. Tako še vedno ni jasno, kaj je šlo narobe in kje se je zgodila zamenjava vzorcev, poroča portal.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta