Policijski kompleks Litostroj jug: Selitev se prestavlja, cena še skrivnost

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
30.07.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako naj bi po končani gradnji bili videti novi prostori notranjega ministrstva in policije na območju nekdanjega Litostroja. 
Dsu

Dobra tri leta je tega, ko je takratni notranji minister Aleš Hojs podpisal pogodbo s predstavniki vodstva Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU) za zagotavljanje poslovnih prostorov za ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in policijo. Službi bosta nove prostore dobili v južnem delu Litostroja, Hojs pa je tedaj izrazil zadovoljstvo, da so po več kot letu dni od začetka pogovorov podpisali pogodbo, s katero se DSU obvezuje, da bo v naslednjih štirih letih dokončala in jim oddala v uporabo poslovne prostore na južnem delu Litostroja. Torej naj bi nov policijski kompleks zrasel sredi leta 2025. A to se ne bo zgodilo. "Pričakujemo, da bo gradnja prve faze projekta zaključena v letu 2027," zdaj pravijo na DSU, četudi so pred skoraj natanko letom dni za Večer dejali, da se načrtuje, da bi prišlo do vselitve notranjega ministrstva in policije v nove prostore v začetku leta 2026.

Etapna gradnja, prva najdražja

Načrti se torej že zamikajo. A v tem projektu nič ne teče, kot je bilo načrtovano. Nekdanji minister Hojs je bil ob podpisu pogodbe optimističen: "Verjamem, da bo družba DSU v naslednjih mesecih relativno hitro prišla do gradbenega dovoljenja in kasneje do izvajalca ter bodo stvari potekale v dogovorjenih rokih," je izjavil ob podpisu. Ministrovi načrti so bili, da bi gradbeno dovoljenje pridobili do konca leta 2021, da bi bili razpisi za izvajalce pod streho do pomladi 2022 in da bi nato že lahko začeli opravljati prva zemeljska dela. Toda časovnica notranjega ministra se je nato obrnila na glavo. DSU je kot naročnik že aprila 2021 pričel postopek javnega naročanja za izdelavo projektne dokumentacije. Šele januarja 2022 pa je DSU, po vrsti zapletov in popravkov razpisne dokumentacije, izbral izvajalca. "Postopek izbire projektanta za projekt Litostroj jug je bil zaradi velikosti kompleksen in eden zahtevnejših," so zamudo pojasnjevali na DSU.

Kot izvajalec projektne dokumentacije je bilo izbrano mariborsko podjetje Plan B, ki je oddalo ponudbo v višini 4,5 milijona evrov. DSU je s podjetjem, katerega direktor je arhitekt Uroš Razpet, nekdanji župan občine Ruše, pogodbo podpisal prve dni januarja 2022. Marca tega leta je nato podjetje Plan B kot zastopnik DSU v tem projektu podal zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za celoten projekt Litostroj jug – gre za tri prostorske enote: P1, P2 in P3 - skupaj gre za 26.553 kvadratnih metrov zdaj nepozidanega zemljišča, ki je v lasti DSU že nekaj let in je bilo tudi kupljeno z namenom investicij v tovrstne prostore, četudi je bilo že ob začetku projekta napovedano, da bo gradnja potekala po etapah. A januarja lani je Plan B zahtevo dopolnil oziroma spremenil – gradbeno dovoljenje so zahtevali zgolj za enoto P1. Etapna gradnja je bila sicer načrtovana že ob začetku projekta.

Projekt Litostroj jug 
Dsu

V prvi fazi projekta naj bi bili tako zgrajeni troetažna klet s tlorisno površino dobrih 39 tisoč kvadratnih metrov, v kateri bodo parkirne površine, arhiv, zaklonišče ter "tehnične in komunikacijske površine, ki so potrebne za funkcioniranje nadzemnih objektov". Nadzemni del na tem območju se deli na tri objekte. Eden je elipsoidna stolpnica, ki bo v višino merila 70 metrov in bo imela poleg pritličja še 17 nadstropij in tehnično etažo (gre za slabih 20 tisoč kvadratnih metrov površine), ob njej pa bo postavljena zgradba s pritličjem, dvema nadstropjema in tehnično etažo - 4700 kvadratnih metrov površine. Tretja stavba bo nekoliko ločena in bo imela poleg pritličja in tehnične etaže pet nadstropij (slabih deset tisoč kvadratnih metrov površine). Skupaj gre torej za več kot 65 tisoč kvadratnih metrov površin. Vsi objekti bodo med seboj povezani ne le nad zemljo, ampak tudi pod njo.

"Projekt je v zaključni fazi projektiranja PZI (projekt za izvedbo, op. p.) projektne dokumentacije za prvo fazo investicije," o aktualnem stanju projekta razlagajo na DSU. Lani avgusta je sicer bil objavljen razpis, s katerim so iskali izvajalca za izkop in zaščito gradbene jame za projekt Litostroj juga, na razpisu niče ni bil izbran. "Trenutno tečejo priprave na razpis za izbor izvajalca gradbenega nadzora. Pričakujemo, da bo nadzornik izbran jeseni. Nato sledi razpis za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del. Pričakujemo, da bo izvajalec izbran v prvem kvartalu leta 2025. Začetek gradnje pričakujemo spomladi leta 2025. Je pa potek aktivnosti izvedbe gradnje odvisen tudi od nekaterih drugih predhodno potrebnih vsebinskih uskladitev z MNZ," odgovarjajo na DSU.

DSU o preliminarni oceni

Od vseh treh prostorskih enot je sicer gradnja prve najdražja. A kakšna je cena, ni znano. Ob podpisu pogodbe leta 2021 je direktor DSU Marjan Podgoršek dejal, da omenjena investicija za najemnika (MNZ bi namreč bil najemnik teh nepremičnin, bi jih pa, glede na klavzulo v pogodbi, lahko kadarkoli v času najemnega razmerja tudi odkupil) prinaša "številne koristi za zelo sprejemljivo ceno". V pogodbi, podpisani s podjetjem Plan B, pa je bilo zapisano tudi določilo o maksimalni skupni izvedbeni ceni za izgradnjo poslovnega kompleksa – ta naj bi bila brez DDV dobrih 107 milijonov in pol oziroma dobrih 131 milijonov evrov z DDV. Na DSU so kasneje pojasnjevali, da predračunska vrednost (z upoštevanim DDV) za celoten projekt, ki je predmet pogodbenega odnosa z MNZ, znaša skupaj 142 milijonov evrov po cenah iz leta 2020. "Vrednost dobrih 131 milijonov evrov se nanaša na vrednost v razpisu za projektiranje, ki zajema skupno ceno za izgradnjo (brez vrednosti komunalno opremljenih zemljišč) za celotno območje Litostroj jug, torej tudi za enega od objektov, ki pa ni predmet razmerja z notranjim ministrstvom," so pojasnjevali. Lani na vprašanje, ali imajo že podatke o tem, kakšna bo cena, s številkami niso želeli odgovoriti. "Smo v fazi projektiranja, zato je še preuranjeno govoriti o končnih številkah. Pričakujemo pa, da bodo morebitna povečanja vrednosti skladna s siceršnjo rastjo cen zaradi inflacije," so odgovarjali pred letom. Tudi letos ostaja številka skrivnost. "DSU razpolaga s preliminarno oceno investicije. Ker pa priprava PZI projektne dokumentacije še ni zaključena in ker potekajo usklajevanja z MNZ v zvezi s tem, dokončna projektantska ocena še ni določena," odgovarjajo danes.

Minister Boštjan Poklukar optimističnih ocen nekdanjega ministra Aleša Hojsa ne komentira, pritrjuje pa DSU, da "je za zdaj cilj, da se prva faza projekta zaključi v letu 2027". Na vprašanje, ali je znana cena projekta, notranje ministrstvo odgovarja, da je investicijska vrednost projekta v pristojnosti investitorja, torej DSU. "DSU je ministrstvu MNZ predal izdelano projektno dokumentacijo, ki je v fazi preverjanja. MNZ preverja, ali so bile za potrebe delovanja notranjih organizacijskih enot upoštevane vse zahteve glede funkcionalnosti in tehnične opremljenosti prostorov," pojasnjujejo v odgovoru na vprašanje, glede česa potekajo usklajevanja med njimi in DSU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta