Policiste presenetilo obvestilo iz Fursa o njihovih plačah

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.02.2020 18:46

Na Fursu so zaznali napako pri oddaji obrazcev za zaposlene na notranjem ministrstvu in v policiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V policijskem sindikatu so se bali, da zaposleni na MNZ ne bodo imeli plačanih prispevkov za socialno zavarovanje.
Andrej Petelinsek

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je danes objavil vest, da je nekatere člane njihovega sindikata Finančna uprava RS obvestila, da delodajalec, ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), zaposlenim ni plačal prispevkov za socialno zavarovanje. To je vzbudilo številna vprašanja in ugibanja in za odgovore smo vprašali na MNZ. Od tam so nam sporočili, da MNZ "skladno z veljavno zakonodajo redno in v celoti plačuje vse davščine, tako davke kot prispevke". Tudi na MNZ so sicer v začetku februarja prejeli obvestilo Fursa, da je pri predložitvi ustreznih obrazcev zaznana napaka, zato ni bila možna oddaja ustreznega obrazca REK (obračuni davčnega odtegljaja) za januar. "Danes smo prejeli obvestilo, da je napaka odpravljena, in smo že pristopili k oddaji obrazca REK. Po uspešni oddaji se bodo podatki Fursa spremenili, pri čemer naj omenimo, da je med dejanskimi plačili in evidentiranjem stroškov vedno določen časovni zamik," so še sporočili z MNZ.
SPS je v sporočilu za javnost navajal tudi, da MNZ v proračunu manjka 5,8 milijona evrov za plače, zaradi časa mora policija denar prerazporediti iz investicij. Na MNZ odgovarjajo, da so na podlagi ponovnih izračunov stroškov dela ugotovili, da bodo načrtovana sredstva za redno delo zadoščala. "Primanjkljaj v okvirni oceni 5,8 milijona evra se izkazuje zaradi finančnih posledic oziroma odločitve sodišč, ki se nanašajo na primere iz preteklih obdobij. Zato je ministrstvo dolžno sredstva zagotoviti znotraj svojega finančnega načrta s prerazporeditvijo pravic porabe, ki pa bi bila možna zgolj iz investicijskih sredstev," dodajajo. Sindikat je pozno zvečer sporočil, da s pojasnilom ni zadovoljen, saj da navajajo napake le za januar, dejansko pa da gre za odtegljaje po 1. marcu 2019, ki da tako niso bili plačani že skoraj eno leto. Pojasnila pričakujejo do konca današnjega delovnega dne. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta