(POROTA) Po prvem velikem soočenju na TV Slovenija: Gesta, ki je preglasila vse votlo besedje

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
24.03.2022 23:25

Na TV Slovenija so pripravili prvo veliko soočenje pred tokratnimi državnozborskimi volitvami. Nastope predsednic in predsednikov strank komentirata profesor retorike in argumentacije Igor Ž. Žagar ter publicist Marko Crnkovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adrian Pregelj/RTVS

Javna televizija bo v okviru tokratnih državnozborskih volitev pripravila 10 soočenj parlamentarnih strank in 4 soočenja zunajparlamentarnih strank. "Parlamentarne stranke bomo razdelili v dve skupini, kombinacija strank pa bo vsak teden drugačna, tako da se bodo v štirih tednih v soočenjih srečali vsi," sporočajo s Televizije Slovenija. Predsednice in predsedniki parlamentarnih strank, v četrtek je bil med njimi predsednik SLS Marjan Podobnik kot predstavnik gibanja Povežimo Slovenijo, se bodo med drugim srečali v dveh velikih soočenjih, po tokratnem še v petek, 22. aprila, torej pred volilnim molkom. Tokrat je soočenje vodila Erika Žnidaršič. Spomnimo, zaradi soočenj, ki jih je vodstvo javnega servisa sprva želelo predvajati na drugem programu, se do volitev s sporeda umikajo oddaje Tednik, Studio city in Tarča. 

Igor Ž. Žagar
Robert Balen

Igor Ž. Žagar, profesor retorike in argumentacije: "Nacionalka res nikoli ne razočara. Ko so se vremena Kranjcem že tako stemnila, da človek upravičeno pričakuje, kako mu bo na otvoritvi nacionalne predvolilne sezone iz ekrana nasproti stopil Igor Pirkovič, ta pretanjeni poet zatohle zahojenosti podalpske izgubljene duše, in razdrl kako žaltavo, kakor samo on zna, gledalec s presenečenjem spozna, da Tarče sploh niso umaknili s sporeda! Ne ne, očitno so jo samo križali z varietejsko oddajo tipa Slovenija ima talent, kjer se morajo celo barve kulis ujemati z barvo bluze, ki jo nosi voditeljica, sicer pa je vse po starem: oddajo prekinjajo tematski prispevki "s terena", ki jih udeleženci potem bolj ali manj posrečeno komentirajo, tu sta dva odmora, ki gledalcem sploh omogočata, da lahko zdržijo do konca, voditeljica pa, po stari navadi, govorcem vsiljivo in neprofesionalno skače v besedo, jih prekinja in se sploh vede neotesano. Prava Erika Žnidaršič iz Tarče.

Adrian Pregelj/RTVS

Samo da tole nocoj ni bila Tarča, ampak, tako so vsaj povedali v napovedniku, prvo predvolilno soočenje predsednikov in predsednic parlamentarnih strank. Vaškega posebneža iz Šentilja pri Velenju ni bilo, ker, pfff, zakaj bi se pa on drenjal z nekimi mesečnimi levičarji in predsednicami opozicijskih strank, katerih največji dosežek je barvna usklajenost visokopetnih šolnčkov z lahkotnim blejzerjem, če pa si lahko privošči cele Odmeve. In če človek slučajno prestavi na Planet, evo ga, tudi tu je, dali so mu celo uro! Pa bi se potem vlačil po zakotjih nacionalke? Malo morgen!

Je pa v goste poslal svojo prvo evropsko poslanko in, resnici na ljubo je potrebno priznati, da ima gospa, pa naj deluje še tako neprijetno in odbijajoče, kar nekaj šlifa: galantno je odbila vse napade - in vsak zaveden državljan ve, da dandanes biti SDS ni lahko, saj ti lambar gnojnice grozi že z vsakega balkona -, potem pa, da bi pokazala, kako mirna je po vseh napadih, je počasi odpila požirek vode in kozarec še počasneje položila nazaj na pult. To je bila nedvomno najbolj politična gesta tega soočenja: vsem sodelujočim je namreč jasno pokazala, da se bo SDS-a težko znebiti. Gesta, ki je preglasila vse votlo besedje."

Preverili smo, kdo so kandidati za poslance: Kar nekaj presenečenj, stranke pošiljajo v boj tudi znane obraze

Marko Crnkovič
Robert Balen

Marko Crnkovič, publicist: "Soočenje predsednikov parlamentarnih strank je bilo nevznemirljivo, celo dolgočasno. Smo pričakovali kaj bolj pikantnega, konfrontativnega, celo škandaloznega? Mogoče. Toda če bi se strankarski prvaki in prvakinje ostreje in/ali duhoviteje verbalno obmetavali, nam verjetno spet ne bi bilo prav. So povedali kaj bistvenega, pomembnega? Morda. Vendar stavim, da si skoraj nihče ni zapomnil nič zelo pametnega. Je bila voditeljica na nivoju te debate? Seveda. Bila je dovolj prazna in pomirljiva, da ji ni bilo izvajati rutine zoprne, gospodovalne priganjalke, ki jo na domačem podiju Tarče obvlada do perfekcije.

Čakam, da bo soočenje vodila Lidija Hren. Ona se mi zdi najbolj primerna.

Po nekaj stvareh pa si bomo ta talkshow le zapomnili.

Prvo, kar mi bo ostalo v prijetnem spominu, je bilo skrušeno, odkritosrčno priznanje Marjana Podobnika, da je bilo njegovo imenovanje za predsednika uprave Telekoma Slovenije leta 2000 napaka - ker primer političnega kadrovanja v gospodarstvu.

Adrian Pregelj/RTVS

Za drugo zapomnljivo zadevo pa je poskrbel Luka Mesec s popolnim sesutjem dvojnega davčnega doktorja Snežiča. Ne vem, ali bo s tem lastnoročno in direktno pripomogel k slabšemu volilnemu rezultatu obstoječe desne koalicije — toda zvenelo je zelo efektno. Nasploh je Mesec vsak dan boljši govornik.

A dolgočasnost gor ali dol: presenetljivo je (bilo) gledati, kam je vojna v Ukrajini odpeljala slovenske predvolilne teme in na kakšne vse načine se slovenski politiki trudijo, da bi to mednarodno zadevo pripeljali nazaj na domači teren.

Čudno, prečudno, kako popularna je nenadoma postala ideja nevtralnosti Slovenije - in kako zelo različni politiki in stranke bi lahko glede tega ustanovili neko nenačelno, ad hoc koalicijo. Tanja Fajon je govorila o neprimernosti "konflikta z velesilo". Šarec je govoril o "nepotrebnem vpletanju Slovenije". (Izjava večera je bila prav Šarčeva: "Vojna se ne bo kar končala, če bo g. Janša tako rekel.") Tudi Jelinčič je dal vedeti, da se zavzema za nevtralnost. Pritegnil mu je Jasnič, ki je primerjal nevtralnost s politiko nesvrstanih.

Saj pravim: vojna v Ukrajini je prišla tej vladi prav, kot naročena."

Adrian Pregelj/RTVS
Adrian Pregelj/RTVS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.