Utišanje kritične besede? Vodstvo RTV Slovenija pred volitvami umika oddaje Studio City, Tarča in Tednik

Matej Grošelj Matej Grošelj
15.03.2022 11:45

Slovo legendarne oddaje Studio City v obdobju pred volitvami buri duhove na Kolodvorski. Programsko shemo začasno zapuščata tudi oddaji Tarča in Tednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marcel Štefančič bo Studio City vodil samo še prihodnji ponedeljek. Nato se oddaja umika do 9. maja. 
Adrijan Pregelj/RTVS

Pred aprilskimi volitvami se vrstijo programski premiki na TV Slovenija, ki razburjajo javnost. Priljubljena oddaja Studio City, ki jo vodi Marcel Štefančič, bo na sporedu le še prihodnji ponedeljek, nato pa se do 9. maja umika s programa. Enako usodo sta doživeli tudi oddaji Tarča in Tednik. Gre za utišanje kritične besede na javni televiziji v občutljivem obdobju pred volitvami?

Jadranka Rebernik
Robert Balen

Urednica Studia City Alenka Kotnik je za Večer pojasnila, da je ob koncu minulega tedna prejela sporočilo odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, da tradicionalna ponedeljkova oddaja začasno odhaja s programske sheme. Razlog je v predvolilnih soočenjih, ki bodo na TV Slovenija na sporedu ob ponedeljkih in četrtkih zvečer. To pomeni, da se začasno poslavlja tudi četrtkova oddaja Tarča in ponedeljkova oddaja Tednik. 

"Po prvotnem načrtu, ki ga je pripravila nekdanja odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič, je bilo predvideno, da se predvolilna soočenja začenjajo tri tedne pred volitvami. Ko smo izvedeli za spremembe programsko-produkcijskega načrta, sem sedanji odgovorni urednici dejala, da bi Studio City radi pripravili vsaj dan po volitvah, saj se ne more zgoditi, da aprila sploh ne bi imeli oddaje. Odgovora dolgo časa ni bilo, potem pa so zadnji hip sporočili svojo odločitev, da ne bi bilo prevelikega ropota," pravi urednica Studia City Alenka Kotnik.

Vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentin Areh 
Adrian Pregelj/RTVS

Studio City je v zadnjem obdobju na udaru vodstva TV Slovenija, saj so v februarju lahko pripravili samo dve oddaji, marca pa bodo na sporedu trikrat. Vmes so oddajo prestavili na 20. uro in jo nato znova vrnili na tradicionalni termin ob 21. uri. "S tem se gledalce odvrača od spremljanja javne televizije. Zaupanje v RTV Slovenija se krha in težko ga bo pridobiti nazaj. Ne gre samo za Studio City. Gre za kup oddaj, ki so jih kljub protestom novinarjev in strokovne javnosti porezali ali prestavili," je dodala Alenka Kotnik, ki je zaradi umika oddaje protestirala tudi pri vršilcu dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentinu Arehu, a ni dobila odgovora. Spomnimo, da je Areh v začetku januarja zavrnil podaljšanje pogodb za kolumniste Studia City, ki od tedaj v oddaji delujejo brezplačno. 

Ustvarjalci Studia City bodo odslej razporejeni znotraj dnevnoinformativnih oddaj. Medtem je Inštitut 8. marec na svoji spletni strani začel peticijo z zahtevo po vrnitvi Studia City. "Oddajo ukinjajo brez posebne obrazložitve, kljub dobri gledanosti in velikemu pomenu oddaje za javnost. Za javnost, ki ima pravico vedeti. Gre za manever utišanja kritičnih glasov in gre za preprečitev zastavljanja težkih ter nepristranskih vprašanj. Tak poseg v javni medij pomeni neposreden napad na demokracijo," so zapisali v inštitutu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.