(PORTRET TEDNA) Zdravko Počivalšek: Menedžer praktik in "kozjanski bik" brez posebne politične karizme

18.09.2021 05:00
Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v politiko prišel kot menedžer, danes ga imajo mnogi za stečajnega upravitelja nekdaj vladajoče stranke. Tej oceni se močno upira in pravi, da se stranka čisti. Ob močni naklonjenosti Janeza Janše se vse bolj odkrito seli proti politični desnici
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Nekateri pravijo, da sem kozjanski bik, ker rinem naprej čez vse fronte, ki nam jih nastavljajo nasprotniki. Na to sem ponosen in rinil bom naprej do konca, pa naj se še tako trudijo, da bi nas zlomili," je na četrtkovem kongresu svoje SMC napovedal Zdravko Počivalšek. Kongres so označili za prelomnega. Čeprav je stranka pod vlado Janeza Janše javnomnenjsko tako rekoč že mesece priklenjena na dno, ne namerava odnehati. Na temeljih kongresnega vzdušja z nekaj manj kot 300 zbranimi delegati in gosti je suvereno napovedal strankino postopno transformacijo, še do konca leta jo bo združil z zunajparlamentarno Gospodarsko aktivno stranko Alojza Kovšce. Ob pomoči raznih političnih strategov, ki jim je ena še vedno boljše finančno stoječih strank na slovenskem političnem prizorišču nedvomno privlačna, obljublja, da se bodo vrnili močnejši.

Človek terena in močne volje

Štiriinšestdesetletni Počivalšek, agronom po profesiji, sicer ni klasičen politik in tudi gospodarstvenik ne, vsaj ne analitičnega, z makroekonomskim znanjem podkovanega tipa in pristopa. Vseskozi je bil bolj praktik, pragmatik, ki gleda na probleme in njihovo reševanje premočrtno. Je tudi brez dlake na jeziku in brezkompromisen. Sodelavci ga imajo za garača.​ Da je človek terena in neposrednega dogovarjanja, povedo njegovi nekdanji politični sopotniki, ki mu teh sposobnosti niso nikdar odrekali. Eden naših sogovornikov je ocenil, da ima zelo močno voljo in je prodoren: "Ampak politika, sploh na državni ravni, je zelo senzibilna zadeva. Če si pregrob, lahko več porušiš, kot zgradiš."

Magno v Hočah ima za enega večjih dosežkov ministrovanja. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Gradnjo temeljev za kariero je začel v letih 1985 in 1986, ko je skozi sanacijo poslovanja Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah, katere zadruge direktor je bil do leta 1994, nabiral prve izkušnje v gospodarstvu. Šest let je nato vodil Mlekarno Celeia, saj mu je bilo mlekarstvo blizu glede na to, da so imeli doma kmetijo s telicami, h katerim se še zmeraj rad vrača. Tega ne pozabi poudariti denimo v intervjujih. Na njegovi gospodarski in kasneje politični poti je bilo prelomno leto 1999, ko je prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice. Iz "letovišča sindikalnega tipa" ga je spremenil v sodobno termalno in velnes oazo ter jo z izkušeno ekipo nadgrajeval v blagovno znamko Terme Olimia. Leta 2003 so prevzeli še Terme Tuhelj v stečaju v hrvaškem Zagorju in te prav tako postavili na turistični zemljevid. Ta prevzem je vplival tudi na njegovo družinsko življenje, saj je tam spoznal partnerko, s katero imata hčer. Takrat naj bi se ga bil prijel tudi vzdevek "bademajster" (kopališki mojster), ki se ga predvsem v žargonu političnih kuloarjev, v politični satiri in na forumih drži še danes.

Začetek kampanje
Petra Lesjak Tušek

Spreobrnjenju SMC pravi izčiščenje

V političnih krogih se nikoli ne bo mogel niti otresti slovesa menedžerja, saj v vseh teh letih ni prenehal delovati drugače kot po principu "velikega direktorja". Leta 2019 je Stranko Mira Cerarja, zdaj Stranko modernega centra, ki bo predvidoma do konca tega leta spet dobila novo ime, prevzel od njenega ustanovitelja, doktorja prava. Njegov nekdanji politični sopotnik - ta, vemo, se od politično povsem spremenjene, v novo smer orientirane SMC danes močno distancira - je stranko ustanovil na temelju nove in etične politike. Zagotovo tudi antijanšizma. Po odstopu Marjana Šarca s premierskega mesta januarja 2020 se je Počivalšek, znan po odločanju po intuiciji, udeležil pogovorov o novi koaliciji pod Janševim vodstvom. Tedaj so bile močno v obtoku tudi informacije, da so pogovori o "spremembi strani" potekali še pred Šarčevim sestopom.

V Janševo (tretjo) vlado je SMC vstopila in zagotavljala, da ideoloških tem, ki delijo, ta ne bo odpirala, niti jih SMC kot stranka ne bo tolerirala. A tudi najbolj ideološke manevre vladajoče SDS je Počivalšek podpiral ali ob njih brez zadržkov molčal. Vdal se ni niti poslanski trojici Janja Sluga-Branislav Rajić-Igor Zorčič, ki je iz stranke nato odšla. Od stare SMC v resnici ni ostalo prav veliko, seznam sopotnikov, ki so v stranko verjeli in se v zadnjih letih od nje zaradi njene spreobrnjenosti poslovili, je dolg. Danes je to povsem drugačna stranka, z veliko manj kadrovske in intelektualne kapacitete. Čeprav je jasno, da je stranka začela razpadati pri živem telesu, je Počivalšek na tokratnem kongresnem dogajanju na "stanje stvari" gledal iz druge perspektive in dejal, da so se izčistili, da so strnili vrste. Stranko si je s svetovalci, najbližje sta mu Miloš Čirić in Sebastjan Jeretič, ukrojil do te mere, da notranje opozicije praktično nima več. Zdaj ga zanima predvsem zbliževanje SMC z GAS, pa z zunajparlamentarnimi SLS Marjana Podobnika, Celjsko županovo listo Bojana Šrota, Zelenimi Slovenije Andreja Čuša ... Ko je dejal, da so to njim sorodne stranke, je SMC odkrito pozicioniral kot stranko nekega drugega političnega pola glede na njen prvotni ustroj in profil. Četudi s trdno podporo, ki mu jo je z nagovorom na tokratnem kongresu izkazal še osrednji gost, prvak SDS Janez Janša, se to zdi poteza, ki bo izjemno težko prinesla uspeh oziroma vstajenje od politično mrtvih. Desne politične simpatije so se sicer morda začele spletati že veliko prej, leta 2006 se je Počivalšek pridružil politično-gospodarski delegaciji, ki je spremljala takratnega premiera Janšo na poti v Savdsko Arabijo in Kuvajt. V prvi vrsti naj bi bl tja šel iskat turiste z Bližnjega vzhoda.

Koalicijska trojka
Robert Balen

Če se bo vrnil v gospodarstvo ...

Skupaj s prijateljem in županom Petrom Misjo - z njim spijeta tudi kak špricer, pa tudi sicer ima Počivalšek široko družbo za debato tudi ob kakšnem kozarčku - sta v letih 2009 in 2013 Podčetrtku priborila naziv najlepšega kraja v Evropi. Počivalškove zasluge v turistični panogi so nagradili tako v Gospodarski zbornici Slovenije (2004) kot v Združenju Manager (2010). V času menedžerskih prevzemov so tudi Počivalškov krog zasrbeli prsti (in denarnice), v okviru družbe Bioto turizem so prišli do petih odstotkov lastništva, od tega Počivalšek do približno tretjinskega deleža. Tega je pred nastopom ministrske funkcije decembra 2014 sicer prodal, a so se že tedaj pojavila vprašanja, ali to ni bil le navidezen posel. Glede na to, da ima država po aprilski objavi prevzemne ponudbe Slovenskega državnega holdinga za delnice družbe Terme Olimia 98,25-odsotni delež, je mogoče sklepati, da so delnice prodali tudi nekdanji Počivalškovi menedžerji. Terme Olimia so tako postale del državnega turističnega holdinga, v katerem so družbe Sava turizem, Istrabenz Turizem, Laško Thermana, Unitur, kranjskogorska Hit Alpinea in Adria Ankaran. In tudi zato na Počivalška letijo očitki, da je bila to nagrada za ohranjanje trhle Janševe koalicije. Ali je to res, bo pokazal čas, če in ko se bo vrnil nazaj v gospodarstvo. O tem, da je v politiki začasno, je sploh ob začetku politične avanture na glas razlagal. Del turistične panoge, ki je ob njegovem "prestopu" v politiko veliko pričakoval, pa je nad njegovim vztrajanjem v španoviji z Janšo razočaran in mu obrača hrbet.

Sam do kmetov, na nož z nevladniki

Največji met mu je v času vodenja gospodarskega ministrstva, na čelu katerega sedi tretjič zapored, sicer uspel z Magno, četudi je moral preskočiti veliko ovir. Ne glede na protokol je šel osebno do kmetov, ki so oklevali pri prodaji zemljišč, in jim jamčil, da bo država zanje storila vse, kar je obljubila. Na "nož" je šel tudi z nevladniki, ki so "onemogočali" ta projekt. Četudi je koronavirus začasno zamrznil delovanje lakirnice, Magna vztraja pri načrtih v Sloveniji, kar je dobro tudi za Počivalška, saj ji je država že izplačala preko 18 milijonov evrov subvencij. Po drugi strani pa je bil delno uspešen pri Mercatorju, kjer sta skupaj z enim njegovih ključnih ljudi in dolgoletnim prijateljem Izidorjem Krivcem bila boj za položaj slovenskih dobaviteljev na trgovskih policah. V upravo mu je sicer uspelo inštalirati vladnega pooblaščenca Gregorja Planteua, ki je bdel nad morebitnim izčrpavanjem s strani bankrotiranega Agrokorja. Kljub nekaj poizkusom tudi pri ruskih bankirjih v Sankt Peterburgu pa je najboljši sosed še vedno v hrvaških rokah in na prodaj.

15. december 2011, v Termah Olimje na prednovoletnem srečanju
Boris Vugrinec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta