Posilstvo ali spolni napad: Ne pomeni ne in ja pomeni ja

Damijana Žišt Damijana Žišt
09.01.2019 18:55

Po odmevni sodbi koprskega višjega sodišča je vlada prejela več pozivov k spremembi kazenske zakonodaje glede spolnih kaznivih dejanj, še posebno posilstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predlagatelji spremembe kazenske zakonodaje predlagajo opis kaznivega dejanja posilstva na način, ki bo kaznivo dejanje opredelil kot vsak spolni odnos brez privolitve.
Andrej PETELINŠEK

Na vlado so se začeli vrstiti pozivi za spremembo kazenske zakonodaje glede kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, še posebno glede kaznivega dejanja posilstva. Kazenska zakonodaja na tem področju naj bi bila zastarela in neprimerna, menijo del slovenske politike in nekatere nevladne organizacije. Do pozivov vladi je prišlo zaradi medijskega razkritja sodbe koprskega višjega sodišča, ki je obtoženega M. R., ker je oktobra leta 2015 spolno občeval z družinsko prijateljico proti njeni volji, ko je vinjena zaspala pri njem doma, obsodilo le za kaznivo dejanje prisiljenja in ne posilstva, za kar je bil sprva obsojen.

Zastarela zakonodaja

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je na vlado naslovil pobudo za spremembo več določb kazenskega zakonika, predvsem za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva na način, ki bo kaznivo dejanje opredelil kot vsak spolni odnos brez privolitve oziroma za uvedbo tako imenovanega modela "ne pomeni ne". Nekatere evropske države, kot so Nemčija, Velika Britanija, Švedska in druge, za kaznivo dejanje posilstva namreč opredeljujejo vsak spolni odnos brez privolitve. Levica tudi opozarja, da je Slovenija ratificirala Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, v kateri je navedeno, da mora biti privolitev v spolna dejanja "dana prostovoljno kot izraz svobodne volje osebe, ocenjene v okviru danih okoliščin", vendar tega državni organi še vedno niso prenesli v slovensko zakonodajo. Na to opozarjajo tudi v Inštitutu 8. marec, kjer so vzpostavili spletno peticijo za spremembo kazenskega zakonika in uveljavitev modela "ne pomeni ne" ali "ja pomeni ja".

Od posilstva do prisile

Sodni primer, ki je na noge dvignil slovensko politično in strokovno javnost, se je začel na okrožnem sodišču v Novi gorici. Sprva je bil obtoženi M. R. za posilstvo obsojen na leto in tri mesece zapora. Koprsko višje sodišče, kamor se je obtoženi pritožil, pa je dejanje prekvalificiralo v milejše dejanje, in sicer v spolni napad na slabotno osebo, in ga obsodili na leto dni zapora. Menili so, da ne gre za posilstvo, kadar storilec uporabi silo šele po tem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča. V konkretnem primeru pa je obtoženi silo uporabil tedaj, ko se je prej speča žrtev ovedela. M. R. se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je sodbo razveljavilo. V drugo pa je koprsko višje sodišče obtoženega obsodilo na še milejšo kazen, in sicer na deset mesecev zapora zaradi kaznivega dejanja prisiljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta