Poslanci Desusa izgubljeni med KUL in Janšo. Fajonova: "Očitno je, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih"

Žana Vertačnik
27.01.2021 19:55
Opozicijske liderje razdeljeni poslanci Desusa in Karla Erjavca puščajo v negotovosti, ali bi ob vložitvi konstruktivne nezaupnice sledili organom stranke in za mandatarja podprli lastnega predsednika. Z vodstvom stranke v začetku prihodnjega tedna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci Desusa bodo prihodnji torek z vodstvom stranke soočili mnenja. 
 
Robert Balen

Opozicijske SAB, SD, LMŠ in Levica pripravljajo predlog za spremembo poslovnika državnega zbora, s katerim želijo razrešiti zagato s tajnim glasovanjem na daljavo. Vložile naj bi ga do petka, še pred tem pa poskušale podporo poiskati v drugih poslanskih skupinah, saj za uspeh potrebujejo kar dvotretjinsko večino. Kot je znano, bodo poskusile s predlogom mobilnih volilnih komisij, ki bi glasovnice dostavile na dom odsotnega poslanca.

"Ljudje od nas pričakujejo epilog"

Se pa medtem začasno zaustavljeni proces vlaganja konstruktivne nezaupnice Koalicije ustavnega loka (KUL) z mandatarskim kandidatom Karlom Erjavcem zaradi poslancev Desusa še dodatno zapleta. Četudi je stranka Desus s sklepi organov pristopila h KUL, ni jasno, ali bodo ob ponovni vložitvi konstruktivne nezaupnice to stališče zagovarjali tudi strankini poslanci. V začetku tedna so se sestali in se po navedbah vodje poslanske skupine Franca Jurše dogovorili, da kljub različnim stališčem ostanejo v eni skupini. Prihodnji torek se bodo predvidoma sestali z vodstvom stranke, soočili mnenja in se dogovorili, kako naprej. Po ocenah poznavalcev razmer v Desusu so namreč poslanci razdeljeni, ali naj sodelujejo z opozicijo in pomagajo pri menjavi vlade Janeza Janše ali pa naj aktualno vlado v vlogi nekakšne konstruktivne opozicije podpirajo še naprej.

"Očitno je, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih," je bila danes odkrita predsednica SD Tanja Fajon, ki ne skriva, da jih dogajanje v upokojenski poslanski skupini skrbi. "Po vsem tem procesu, ki poteka že izjemno dolgo in ko ljudje od nas pričakujejo epilog, je čas, da resno razmislimo o nadaljnjih korakih," je povedala. Prvakinja SD je omenila tudi možnost predčasnih volitev, ki da bi bile v danih razmerah, ko vlada slabo upravlja državo in epidemijo, najboljše za politike, predvsem pa za ljudi.

Po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca morajo počakati na odločitve poslancev Desusa, si pa predvsem želijo, da glasovanje o nezaupnici izpeljejo, saj bodo tako ugotovili, kdo je na kateri strani in koliko jih je v opoziciji. "Imeli smo kandidata za mandatarja Jožeta P. Damijana, ki se je sam odločil, da se niti ne vidi v tej vlogi. Potem smo se poenotili okoli Erjavca. Lahko pripeljemo še sto kandidatov za mandatarja, a bistveno je, da bo na glasovanju 46 glasov. Na tem delamo," je sicer odgovoril na vprašanje, ali Erjavca še podpirajo za mandatarja.

Polnar: Norosti in nezrelosti

V političnih kuloarjih je slišati, da naj bi si na vladni strani prizadevali za sklenitev posebnega sporazuma o sodelovanju s poslanci Desusa. "Jaz nimam razloga za kakršnokoli podpisovanje sporazumov. Koalicijska pogodba je za mene veljavna orientacija, tam so zapisane pomembne zadeve, ki jih je treba uresničiti," nam je povedal podpornik vlade in iz stranke Desus izključeni Robert Polnar, ki še naprej ostaja član poslanske skupine. O kolebanju poslanskih kolegov med pozicijo in opozicijo pa Polnar tako: "Ne morete v petek, 15. januarja, podpisati konstruktivne nezaupnice in pričakovati rušenja vlade, teden dni kasneje pa imeti idejo, da bi s to vlado, ki ni padla, normalno naprej sodelovali. To so norosti, nezrelosti. Jaz sem presenečen, ko v državnem zboru od ljudi, starih čez 60 let, doživljam take ideje. To niso ljudje, ki bi razumeli poslansko funkcijo, to so politični odločevalci. Mislim, da bi bilo veliko bolje, če parlamenta od znotraj nikoli ne bi videli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta