Poslanci prižgali zeleno luč za PKP 10. Najbolj razburja dvig zdravniških plač, komentiral jih je tudi Pahor

Luka Mlakar Luka Mlakar
27.12.2021 19:24

Poslanci so s 46 glasovi za in 42 proti potrdili predlog desetega protikoronskega zakona, ki prinaša za najmanj 180 milijonov evrov dodatnih ukrepov za blaženje posledic epidemije covida-19. PKP 10 med drugim prinaša solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 714 evrov, podaljšanje lanskih turističnih bonov ter začasno zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike s 57. na 63 plačni razred.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poslanci so potrdili deseti protikoronski zakon, ki prinaša ukrepe za blaženje posledic epidemije covida-19.

STA

PKP 10 so podprli poslanci SDS, NSi in SMC, DeSUS, SNS in manjšinska poslanca, proti so glasovali v opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levici in poslanski skupini nepovezanih poslancev. "Še vedno se soočamo s posledicami in vplivom nalezljive bolezni covid-19, in sicer tako na področju zdravstva, gospodarstva kot tudi socialnega varstva. Vlada se tega zaveda, zato je pripravila dodatne ukrepe," je pred poslanci pojasnil finančni minister Andrej Šircelj. PKP 10 med drugim vključuje povračilo škode za ljudi, ki so imeli po cepljenju ali uživanju zdravil proti covidu-19 hujše zdravstvene zaplete. Ko gre za pomoč prebivalcem, PKP 10 med drugim prinaša pomoč upokojencem s pokojninami do 714 evrov v treh višinah, in sicer 130, 230 in 300 evrov, in solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za invalide, vojne veterane in kmete brez pokojnin v starosti nad 65 let.

Andrej Šircelj bo na nadomestilu počakal upokojitev.
Robert Balen

PKP 10 predvideva tudi dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah, in sicer v višini 30 oziroma 25 evrov dnevno. Predlog zakona vključuje tudi podaljšanje lanskih turističnih bonov, in sicer do 30. junija 2022. Spomnimo, da je vlada bone za letošnje leto že podaljšala do omenjenega datuma. Šircelj je med drugim dejal, da bo država po 500 evrov za vsakega novorojenega otroka izplačevala še do sredine prihodnjega leta.

Ker si številni v času epidemije niso mogli privoščiti dopusta, bo mogoče neizkoriščeni letni dopust za leto 2020 koristiti še do 1. aprila 2022, dopust za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. PKP 10 v dopolnjeni obliki, ki jo je prejšnji teden potrdil pristojni parlamentarni odbor za finance, prinaša tudi začasno zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike s 57. na 63. plačni razred.

Kordiš: Zmazek za zmazkom z bonbončki za privilegirance

Obravnava dopolnil, ki niso bila skladna s poslovnikom državnega zbora, je na pristojnem odboru pripeljala do obstrukcije večjega dela opozicije. Poslanka SD Bojana Muršič je spomnila, da so poslanci koalicije samo nekaj ur pred odločanjem na odboru vložili celo vrsto amandmajev, ki v že tako sporni zakon dodajajo kopico novih rešitev, med drugim tudi poseg v plačni sistem javnega sektorja, s katerim bi odpravili plačne omejitve za zdravnike in zobozdravnike. "Kljub predlogom in protestom so vladajoči na odboru še dodatno razmesarili zakonski predlog, ki v državni zbor prihaja v bistveno drugačni obliki, kot je bil vložen," je dejala Muršičeva. Marko Bandelli (SAB) je spomnil, da so v levi opoziciji obstruirali obravnavo na odboru, ker je predsednik odbora iz vrst DeSUS Robert Polnar dal koaliciji prosto pot, da izglasuje, kar si želi. "Zopet se je izkazalo, da je aktualna oblast nad pravnim redom in poslovnikom državnega zbora. Požvižgajo se seveda tudi na ustavo. Naj poudarim, da je bilo kar 75 odstotkov amandmajev k PKP 10 v neskladju s poslovnikom državnega zbora, zato ne bi smeli biti predmet obravnave," je dodal Bandelli.

Vsakih nekaj mesecev imamo na mizi zmazek za zmazkom z bonbončki za privilegirane, je dejal Miha Kordiš (Levica).

Robert Balen

Nepovezana poslanka Janja Sluga je izpostavila, da so "zdravniške plače nevralgična točka tega zakona". "Zdravniki vztrajno zagovarjajo izstop iz enotnega plačnega sistema in zdi se, da jim tokrat uspeva," je poudarila Sluga in dodala, da na vladni strani spet ni poguma, da bi namesto selektivnega dviga plač začeli socialni dialog in pogajanja z zdravniki, zobozdravniki, medicinskimi sestrami in negovalci. Poslanka LMŠ Andreja Zabret je opozorila, da se bodo plače zvišale le določeni skupini zdravnikov, medtem ko se na mlade zdravnike očitno pozablja. "Takšna sprememba, ki posega v sistem plač v javnem sektorju, se nikakor ne more sprejemati v interventnem zakonu," je menila Zabretova.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je poudaril, da je pred poslanci že deseti protikoronski paket, medtem ko bi morale biti podlage za vodenje epidemije rešene že na začetku in veljati skozi njeno celotno trajanje: "Tako pa imamo vsakih nekaj mesecev na mizi državnega zbora zmazek za zmazkom, v katerem se množijo bonbončki za privilegirance ter šikaniranje teh ali onih skupin državljank in državljanov." Ko gre za zvišanje plač zobozdravnikov in zdravnikov, pa je Kordiš opozoril, da je ta določba pisana na kožo ozkemu delu najbolj privilegiranih posameznikov znotraj omenjenega ceha: "Se res mudi, da bo zdravnik, ki že zdaj dobiva 15 tisoč evrov plače, dobil še tisoč evrov več?

Horvat: Rešitve naslavljajo okoli 300 tisoč najranljivejših ljudi

Poslanec NSi Jožef Horvat je medtem dejal, da je omikron, nova različica novega koronavirusa, glede kuženja postal pravi tornado. "Izbruhi nalezljivih bolezni so nepredvidljivi, zakonsko ni mogoče predvideti vseh situacij, do katerih lahko pride. Takšne zahteve so nerealne, sploh v našem sistemu, ki ne slovi po svoji hitrosti," je pojasnil Horvat. Kot je dodal, dopolnjen predlog PKP 10 med drugim prinaša pomoč najranljivejšim skupinam, vlada pa ni pozabila niti na invalide in upokojence. "Rešitve naslavljajo okoli 300 tisoč ljudi, ki so najranljivejši pri nas," je povedal poslanec NSi. Poslanka SMC Monika Gregorčič je dejala, da je PKP 10 v prvi vrsti naravnan solidarnostno, saj je bilo breme, povezano s pandemijo, neenakomerno razpršeno po različnih delih naše družbe: "To breme se je v nekaterih dejavnostih odražalo v popolni zaustavitvi delovanja, ponekod v močno okrnjenem razvojnem potencialu, ponekod pa deležniki niso občutili večjih posledic."

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat
Robert Balen

Gregorčičeva je dodala, da je namen PKP 10, da ublaži neenakomerno razporeditev bremena pandemije pri družbenih skupinah in gospodarskih panogah, ki so utrpele najhujše posledice. Da je PKP 10 nujno potreben, se je strinjal tudi poslanec SDS Marko Pogačnik. "Ponovno so tukaj ukrepi za ljudi," je dejal Pogačnik in dodal, da je državni zbor do zdaj sprejel že devet interventnih zakonov za omilitev in odpravo posledic covida-19 z ukrepi, ki so bili učinkoviti in uspešni. Ob tem je spomnil, da so poslanci na odboru za finance podprli tudi štiri amandmaje opozicije, ki so se nanašali na področje zakona o nalezljivih boleznih. 

Poslanec DeSUS Robert Polnar pa je dejal, da deseti protikoronski paket prinaša kombinacijo ukrepov za varovanje zdravja ter pomoč posameznikom in podjetjem. Med drugim je izpostavil tudi solidarnostni dodatek za upokojence in podaljšanje turističnih bonov. "Nikakršen virus ne more odstraniti človeške potrebe, da v naravnih in družbenih dogajanjih vidi nekakšen smisel. Vse, kar lahko v celi zgodbi storimo, je to, da se zoperstavimo s svojim znanjem, vendar pa ne s tistim znanjem, ki smo ga na hitro posesali s Facebooka, ampak izključno s tistim znanjem, ki se razvija v laboratorijih in eksperimentalnih centrih, prenaša pa se s knjigami in z resnim šolanjem," je poudaril Polnar.

Poslanci potrdili novelo zakona o DDV in zakon o debirokratizaciji

Poslanci so z 46 glasovi za in 24 glasovi proti potrdili predlog novele zakona o DDV. Vlada je omenjeno novelo pripravila po tem, ko je njenemu prejšnjemu predlogu julija v državnem zboru zmanjkal le glas podpore. Podporo mu odreka del opozicije, ki se ne strinja, da je vlada poleg evropskih direktiv vanj vključila spremembe pri nakupu električnih vozil v podjetjih in izročanju računov. S 46 glasovi za in 41 glasovi proti so poslanci potrdili tudi zakon o debirokratizaciji, ki naj bi olajšal dostop do javnih storitev in ukinil nekatera administrativna bremena.

Gre za prvi paket sprememb za debirokratizacijo, je pred poslanci poudarila državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Katja Triller Vrtovec in dodala, da je strateški svet za debirokratizacijo sicer prejel še več drugih predlogov, ki jih bodo vključili v nove pakete. Po novem zakonu se bodo lahko v centralnem registru prebivalstva dodali podatki o mobilni številki in e-naslovu, ki naj bi omogočali hitrejši in učinkovitejši kontakt uradnih oseb s posamezniki. Predvidena je tudi možnost vročanja dokumentov na elektronski naslov, ki ga bo posameznik posredoval pristojnemu organu ter uvedba vročanja sklepov javnim uslužbencem tudi na službeno e-pošto, poroča STA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.