Jasnič pričakuje podpise vseh treh poslancev DeSUS. Kaj na to pravi Simonovič? "Če bom kandidiral na drugi listi ..."

Luka Mlakar Luka Mlakar
23.12.2021 12:16

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je izrazil pričakovanje, da bodo poslanci DeSUS prispevali svoje podpise za nastop stranke na prihodnjih parlamentarnih volitvah. "Težko si namreč predstavljam, da bi poslanci, ki so bili na listi DeSUS izvoljeni v parlament, DeSUS kot stranki v tem trenutku odrekli podpise. Če jih odrečejo meni ali nekomu kot članu DeSUS, je to druga stvar, tukaj pa gre za stranko," je dejal Jasnič. A nekateri poslanci DeSUS imajo očitno svoje načrte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvak DeSUS Ljubo Jasnič pričakuje, da bodo poslanci DeSUS stranki omogočili najlažjo pot do nastopa na volitvah.

Andrej Petelinšek

Odnosi med stranko upokojencev, ki jo vodi Ljubo Jasnič, in poslanci DeSUS Francem Juršo, Ivanom Hršakom in Brankom Simonovičem so že dolgo časa ohlajeni. Jasnič je povedal, da se stranka in poslanska skupina ne usklajujeta, tako da poslanci, Jurša je trenutno odsoten zaradi bolezni,  v državnem zboru glasujejo popolnoma po svoji vesti. "Namenoma sem se umaknil, ker sem prejel zapis odvetnice, da o poslancih ne smem preveč javno govoriti," je na novinarski konferenci dejal Jasnič. Kot je pojasnil, je Hršaka in Simonoviča konec prejšnjega meseca zaprosil za pogovor glede kadrovanja v programskem in nadzornem svetu RTV Slovenija ter poslanskih podpisov za nastop stranke na parlamentarnih volitvah prihodnje leto.

Simonovič: Če bom kandidiral na drugi listi, DeSUS ne bo dobil mojega podpisa

Jasnič je dejal, da se v stranki ne strinjajo s tem, da je poslanska skupina sama kadrovala v programski in nadzorni svet RTVS, saj da v zakonu piše, da državni zbor kandidate za člane omenjenih organov javne radiotelevizije predlaga na osnovi dogovora s političnimi strankami prek poslanskih skupin: "Do tega dogovora med nami ni prišlo, predlagali so to, kar so predlagali. Postavlja se mi vprašanje, ali je stranka sploh zainteresirana, da v programski svet in nadzorni svet postavi svojega člana." Ko gre za tri podpise poslancev, ki za stranko predstavljajo najlažjo pot do nastopa na parlamentarnih volitvah, pa je izrazil pričakovanje, da bodo Jurša, Hršak in Simonovič svoje podpise prispevali za DeSUS. Stranke lahko namreč na volitvah kandidirajo s podpisi vsaj treh poslancev ali s podpisi volivcev. V drugem primeru za kandidaturo potrebujejo sto podpisov volivcev v vsaki volilni enoti, skupaj torej 800, ali pa 50 podpisov svojih članov v vsaki volilni enoti.

Poslanska skupina Desusa je spet v navzkrižju z vodstvom stranke. 
BOBO

"Težko si namreč predstavljam, da bi poslanci, ki so bili na listi DeSUS izvoljeni v parlament, DeSUS kot stranki v tem trenutku odrekli podpise. Če jih odrečejo meni ali nekomu kot članu DeSUS, je to druga stvar, tukaj pa gre za stranko. Glede na njihove izjave, da jim je to edina stranka, mislim, da bo do teh podpisov tudi prišlo," je dejal Jasnič. A poslanci DeSUS imajo očitno svoje načrte. "Če nekdo v oddaji Studio City napove, da se bodo odpovedali poslancem, potem bom svoj podpis odnesel nekam drugam, če se bom odločil kandidirati," je povedal Simonovič. Kot je poudaril, ima trenutno kar nekaj ponudb za nastop na prihodnjih volitvah. "Če se bom odločil kandidirati, v zraku je kar nekaj ponudb, bom na neko drugo listo s seboj odnesel svoj podpis tudi zaradi njegovega (Jasničevega, op. a.) arogantnega odnosa do poslancev," je dejal poslanec DeSUS. Na vprašanje, ali je s katero stranko, omenjalo se je zlasti Konkretno, pa tudi NSi, že blizu dogovora, pa je odgovoril, da bo njegova končna odločitev znana prav kmalu oziroma po novem letu: "Ne bi o tem prejudiciral, ker je še prezgodaj. Ta volilni golaž se kuha in hitro vre na vseh koncih, še vedno so vse opcije odprte."

Franc Jurša je poudaril, da so se nekateri člani DeSUS več kot leto dni trudili, da bi poslance izključili iz stranke.

Robert Balen

Jurša je prav tako poudaril, da še ne ve, ali bo DeSUS dal svoj podpis. "V tem trenutku o tem še nisem razmišljal, enostavno še nimam odgovora. Še nekaj časa je, upam, da bo gospod Jasnič osebno govoril o tem z nami oziroma z menoj, ker glede tega še nisva govorila," je povedal Jurša. Ob tem je dodal, da so se nekateri člani DeSUS več kot leto dni trudili, da bi poslance izključili iz stranke: "To so poskušali skrajneži, razumniki tega niso govorili, ker vedo, da stranka brez poslanke skupine in poslancev ne pomeni nič." Na vprašanje, ali drži, da se je s stranko Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, pogovarjal o tem, da bi jim dal svoj podpis, pa je Jurša odgovoril, da so ga pri Pivčevi zgolj povabili na kavo, a se na koncu ni uspel srečati z njimi. Da naj bi bili v Naši deželi zainteresirani za Hršakov podpis, je nedavno poročalo Delo. "Berem in poslušam raznorazne stvari. Morate vedeti, da je predvolilni čas po svoje čas zmešnjav in da bo prišlo do raznoraznih informacij, takšnih in drugačnih," je glede tega dejal Jasnič.

Jasnič bi sodeloval z nepovezanimi poslanci in SD

Spomnimo, da je prvak DeSUS v začetku tega meseca dobil mandat organov stranke za pogovore o morebitnem sodelovanju na volitvah z drugimi strankami. "Opravil sem že več kot polovico teh razgovorov, nekaj me jih še čaka. Glede tega bom pripravil poročilo za seji izvršnega odbora in sveta stranke, na katerih bomo razpravljali o možnih povezavah in sodelovanjih, do takrat pa velja seveda sklep stranke, da gremo na volitve samostojno in da se po volitvah seveda dogovarjamo za sodelovanje z drugimi strankami," je pojasnil Jasnič. Predsednik DeSUS je sicer dopustil možnost, da do sodelovanja pride tudi pred volitvami. Kot ključen pogoj za to je izpostavil sorodne programske usmeritve strank, poudaril je, da so glede tega v DeSUS kompatibilni s poslansko skupino nepovezanih poslancev. "Tudi s SD smo našli kar nekaj skupnih točk sodelovanja," je povedal Jasnič in dodal, da bi bila lahko odločitev o morebitnem predvolilnem povezovanju znana v drugi polovici januarja.

Jasnič je pojasnil, da si je DeSUS trenutno najbližje z SD in nepovezanimi poslanci.

SD

Ko gre za koalicijo KUL, pa je poudaril, da slednja DeSUS v tem trenutku malo omejuje: "So stranke v KUL, s katerimi bi si želeli sodelovati, in so stranke v KUL, s katerimi verjetno iz že znanih razlogov ne bomo našli skupnega jezika. Sami veste, na katere stvari iz preteklosti mislim." Na vprašanje, kako gleda na včerajšnji poziv predsednice SD Tanje Fajon, da ni čas za parcialne projekte, temveč da bi morale stranke levo od sredine stopiti skupaj, pa je odgovoril, da poziv Fajonove ni slab. Kot je poudaril Jasnič, KUL sicer temelji na sodelovanju po volitvah, medtem ko si sam postavlja vprašanje, kako bo s tem pred volitvami. Kot je ocenil, poziv Fajonove ne gre povsem v smeri dogovora o povolilnem dogovoru, ki so ga podpisale stranke KUL. "Potrebno se je pogovarjati. Mislim, da so egi nekaterih posameznikov tako veliki, da se kakšen dogovor med njimi sklene tudi s figo v žepu, kar pa za takšno sodelovanje ni dobro," je dejal Jasnič, ki sicer ne zavrača pogovorov s šefico SD.

Poziv vladi za dodatne uskladitve pokojnin

Izvršni odbor DeSUS je danes na vlado naslovil poziv za dodatne uskladitve pokojnin v letu 2022 zaradi izredne rasti življenjskih stroškov. V stranki se zaradi že izvedenega oziroma napovedanega dviga cen hrane, komunalnih storitev, ogrevanja in drugih storitev zavzemajo za izredni dvig vseh pokojnin za najmanj pet odstotkov, v to pa je vključen tudi manjkajoči odstotek redne uskladitve za leto 2021. Zahtevo so posredovali tudi poslanski skupini DeSUS, ki da naj njihovo zahtevo oblikuje v predlog zakona in ga takoj vloži v parlamentarno proceduro.

"Poziv, ki smo ga naslovili na vlado, smo seveda posredovali tudi poslanski skupini, saj je ta tista, ki mora sprožiti ta postopek v parlamentu," je dejal Jasnič. Kot je poudaril, pričakuje, da bodo poslanci po skrajšanem postopku vložili predlog zakona, "ker je treba hitro ukrepati". Kot je poudaril, bi lahko njihov predlog obravnavali že na napovedani izredni seji državnega zbora prihodnji mesec, ko bodo poslanci razpravljali o noveli zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju, ki predvideva 3,5-odstotno uskladitev pokojnin. Omenjeno novelo zakona so v parlamentarni postopek vložili poslanci DeSUS, z njo pa želijo dokončno odpraviti posledice varčevalnih ukrepov za upokojence. Jasnič je dodal, da v stranki podpirajo zahtevo poslanske skupine po 3,5-odstotni uskladitvi pokojnin.

Poslanci: Stranka je ubrala pot ideološkega obračunavanja in izključevanja

Poslanci DeSUS so se nato na Jasniča obrnili z javnim pismom. Kot so sporočili prek Twitterja, niso bili predhodno seznanjeni s sporočilom za javnost, ki so ga posredovali iz stranke. Poudarili so, da je bil na včerajšnjo sejo izvršnega odbora vabljen zgolj Jurša, ki je bolniško odsoten, Hršak in Simonovič pa vabila nista dobila, čeprav so bili poslanci v preteklosti redno vabljeni na seje izvršnega odbora. "To je pokazatelj načina komunikacije, ki ga je ubral predsednik DeSUS do svoje poslanske skupine," so sporočili iz poslanske skupine DeSUS. Jasnič bi moral po njihovih besedah poskrbeti za konsolidacijo stranke, ne pa da vanjo vnaša nemir in jo razdira s svojimi dejanji. "Glede današnjega sporočila za javnost in poziva vladi bi gospodu Jasniču predlagali, naj drugič predhodno v pripravo besedila vključi ljudi, ki se bolje spoznajo na materijo. V samem besedilu, ki so ga iz stranke poslali javnosti, je namreč veliko napak. To kaže na nepoznavanje zakonodajnega postopka in same zakonodaje. S tem se verodostojnost in kredibilnost predsednika ter stranke zmanjšuje," so poudarili poslanci DeSUS.

Po njihovih besedah je v zakonodajnem postopku trenutno več novel zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zato bi bila nova novela pred koncem mandata težko obravnavana. Kljub temu so stranki predlagali, da oblikuje začasno delovno skupino, ki bo pripravila ustrezno novelo. Poslanci DeSUS so ob tem spomnili na Jasničeve izjave za medije, da se je stranka s poslanci razšla. Kot so hkrati poudarili, Jasničevega sporočila za javnost ne razumejo, saj da je stranka na eni od sej sveta DeSUS sprejela Jasničevo stališče, da vladi odreka vsakršno nadaljnjo podporo. Ob tem so dodali, da poslanci DeSUS delujejo državotvorno in konstruktivno ter sledijo programskim usmeritvam stranke, kar da dokazujejo tudi njihovi rezultati: "Vse to je mogoče le z dialoško držo in ne z agresivnim postopanjem, ki ga izkazuje trenutni predsednik Ljubo Jasnič." Po njihovi oceni je stranka pod Jasničem očitno "ubrala pot ideološkega obračunavanja in izključevanja". "Poslanci DeSUS, ki smo člani že več let, na to ne moremo pristati. DeSUS je stranka upokojencev in ne interesov posameznih članov – tudi če so ti člani na vodilnih položajih stranke," so poudarili poslanci DeSUS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.