Podjetniku Petru Pišku v Celju ponudba kuhanega vina spodletela, sta pa z odvetnikom že spisala pritožbo

Rozmari Petek Rozmari Petek
14.12.2021 16:05

Svetnik, avtoprevoznik in gostinec Peter Pišek je odprl svojo stojnico v centru mesta, kjer naj bi skrbel za gostinsko ponudbo v času veselega decembra, a jo je že moral zapreti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Piškova stojnica ostaja zaprta, "sosed" pa je svojo iz centra mesta preselil na obrobje prazničnega Celja, to je pred svojo gostilno, kjer ga je težje najti. A vsaj obratuje lahko. 
Rozmari Petek

Tudi Petru Pišku, ki je v centru Celja postavil lesena objekta, v katerih bi prodajal kuhano vino in druge dobrote, je poskus, da bi dogajanje v Celju vendarle popestril s svojo ponudbo, spodletel. Spomnimo, da je Celje sicer bilo v primeru odpiranja praznične ponudbe na stojnicah dovoljena "izjema", saj tamkajšnje decembrske ponudbe niso opredelili kot sejem, temveč kot tržnico. Na to definicijo se je opiral tudi Pišek s svojim odvetnikom, zato je v nedeljo po približno desetih dneh zaprtja ponovno izvajal gostinsko ponudbo sredi Celja. A ne za dolgo. Že v ponedeljek popoldan so inšpektorji zahtevali zaprtje, "sicer bi objekt zapečatili, kar je še huje," opisuje Pišek.

Kakšna je pogodba z Zavodom Celeia

"Pravijo, da je tak ukaz, čeprav, kot mi razlaga odvetnik, nimajo pravne osnove, saj ta ponudba ni sejemska dejavnost, temveč tržnična. Tako mi piše v pogodbi, ki sem jo podpisal z Zavodom Celeia Celje. Saj se bomo pritožili, odvetnik je spisal že 20 strani pritožbe, a to nam bo bolj malo pomagalo, ker bo o njej odločeno drugo leto, ko bo vsega decembrskega vzdušja konec," doda Pišek, sicer znan avtoprevoznik in vidni član Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki se je pred nekaj leti začel ukvarjati tudi z gostinsko ponudbo. "Saj tudi v našem lokalu na Lopati imamo po dvakrat na dan inšpekcijske preglede. V zadnjem mesecu smo imeli 10.000 evrov izgube že kar tam, zato smo mislili, da bomo vsaj nekaj te nadoknadili v centru mesta. Nabavili smo material, najeli skladišče sredi Celja, ker v gostinskem objektu ni dovolj prostora za vse to, plačali izvajalcu, da nam je postavil dve hiški (v eni lahko gostje v miru posedijo, op. p.), najeli ljudi za delo ... Skratka, s tem smo imeli 30.000 evrov stroškov. Kdo nam jih bo povrnil?" Kot dodaja, letos vsaj Zavodu Celeia Celje ni bilo treba ničesar plačati za "najem" prostora, saj se sicer nihče ne bi odločil za to več kot očitno tvegano gostinsko dejavnost.

Pišek je, tako kot pred dvema letoma, poskrbel tudi, da so lahko gostje v miru posedeli in spili naročeno. 
Rozmari Petek

Najbolj je razočaran, ker so dosledno pregledovali PCT-potrdila, gostom so omogočili, da so sede spili naročeno ali pa to zgolj prevzeli in po mestu hodili s kuhančkom, podobno kot s pečenim kostanjem. "Že 1. novembra bi gostincem morali povedati, da te ponudbe letos ne bo, ne pa da smo si vsi naredili stroške." Kaj bo sedaj storil, še ne ve. "Jutri se bomo odločili, ali naj zdaj vse skupaj podremo ali kaj. Čeprav število okuženih pada, dvomim, da bo vlada spremenila svoje mnenje in bomo lahko letos še odprli." "Tudi mene je vsak dan strah, kaj bo. Vsak dan gledam, ali bodo tudi pri nas zaprli," doda ponudnica drobnih decembrskih daril in prizna, da je težko ljudem, ki si zgolj ogledujejo ponudbo, "težiti" s preverjanjem PCT-potrdil. "Veste, kam vse so me že poslali," pristavi. In ob spremljanju dogodkov pri Piškovi stojnici doda: "Ne vem, zakaj takšni odloki. Ker malo višje pa lahko mirno kuhančka prodaja gostinec, ki si je stojnico iz centra mesta prestavil pred svoj lokal. Tam se zdaj vsak večer tare ljudi, drug po drugem hodijo, tu pa so lahko v miru sedli in spili naročeno." "Če bi imel firmo registrirano v centru Celja, bi lahko delal. Ker sem na Lopati, pa ne smem. Skregano z zdravo pametjo," doda Pišek.

Omejitve poslovanja tudi sicer?

Na to, da Pišek, ki je obenem občinski svetnik, sploh lahko sodeluje pri razpisu občinskega Zavoda Celeia Celje za opravljanje praznične gostinske dejavnosti v času Pravljičnega Celja, je sicer v preteklosti bilo že kar nekaj pomislekov, saj je prostor dobil že drugič. A kot odgovarjajo na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), se prepoved poslovanja nanaša zgolj na organe, pri katerih funkcionar, torej svetnik, opravlja funkcijo. "To pomeni, da za organe, ki funkcionarjev nimajo (mednje spadajo tudi javni zavodi), omejitve poslovanja ne veljajo," pravijo na KPK. "Pripominjamo pa, da so tako poslovodne osebe in člani sveta javnega zavoda na strani javnega zavoda kot tudi občinski svetnik na strani občine uradne osebe, ki pa morajo paziti na nastanek okoliščin nasprotja interesov," so še pojasnili na KPK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta