Potza o Počivalškovem poslovnem sestanku: "Da se vode ne da piti z masko, je seveda logično"

11.02.2021 12:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostišče Taverna, kjer je bil na sestanku tudi minister Zdravko Počivalšek.
Sašo Bizjak

Odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev ne posega v razmerja med pravnimi osebami. Še vedno pa je zaradi epidemije v državi prepovedano zbiranje in združevanje, je danes Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata povedala v zvezi s petkovim odprtjem gostinskega lokala v Prlekiji za sestanek ministra Zdravka Počivalška.

V bodoče bodo inšpektorji odločali na kraju samem, je povedala, in izdajali globe, če bo potrebno. "Da se vode ne da piti z masko, je pa seveda logično," je dodala.

Prijave zaradi dogodka v Taverni zdravstvena inšpekcija sicer še obravnava, inšpekcijski nadzor je bil uveden v začetku tedna.

Pri cepljenju 15 opozoril inšpektorjev zavodom

Zdravstveni inšpektorat je v prvem tednu februarja opravil 3762 inšpekcijskih nadzorov. Izrečenih je bilo 29 prekrškovnih sankcij, 352 opozoril po zakonu o prekrških in 128 upravnih ukrepov, je povedala Potza.

V gostinstvu so opravili 166 nadzorov in izrečenih je bilo 14 prekrškovnih sankcij ter 15 opozoril.

Pri 106 nadzorih so izdali 6 opozoril v stanovanjskih stavbah.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. 
STA

Pri enem izvajalcu cepljenja so tokrat odkrili, da so cepili tudi tiste, ki po nacionalni strategiji še niso bili na vrsti. 99 odstotkov cepljenj je bilo opravljenih v skladu z nacionalno strategijo. Do zdaj pa so 15 zavodom izdali opozorilno odločbo. 

Prvič so tokrat, v štirih waldorfskih vrtcih in šolah v Celju, Žalcu in Ljubljani, sistematično preverjali tudi testiranje v vzgoji in izobraževanju. So pa odkrili nekaj posameznikov, ki se niso hoteli cepiti. 

365 nadzorov so v prvem tednu februarja v zdravstvenem inšpektoratu opravili na zunanjih površinah in izdali 57 opozoril.

Od začetka "epidemiološke ure" izdanih 500 ukrepov

Policija je v zadnjem tednu vsak dan opravila prek 2100 nadzorov. Od 2. do 8. februarja so policisti prejeli 105 prijav o kršitvah, lastnih ugotovitev o kršitvah so dodali 1538. Izrekli so 1159 opozoril ali ukazov ter uvedli 540 prekrškovnih postopkov.

Policija je v tem obdobju na meji izdala 7980 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 27 odstotkov več kot teden prej. Največ napotitev v karanteno na domu je bilo za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (5223), Hrvaške (945), Kosova (485) in Avstrije (274). 

Od začetka "epidemiološke ure", to je prepovedi gibanja od 21. do 6. ure, torej od konca lanskega oktobra, je po besedah namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka bilo izdanih okrog 5000 ukrepov. Vseh ukrepov po zakonu o nalezljivih boleznih pa od oktobra lani do februarja letos že "krepko preko 20 tisoč".

Pečjak je spričo pričakovanja, da bo po današnji seji vlade omejitev gibanja med občinami morda ukinjena, že opozoril tudi, naj se ljudje izogibajo gneči na smučiščih ter upoštevajo navodila redarjev. Preden se odpravijo na najbolj priljubljene turistične točke, naj preverijo, kakšna je gneča, in se tja ne odpravljajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta