Odzivi mariborskih gostincev: Počivalšek v Taverni, mi pa še nosečnic nismo smeli pustiti na stranišče

Ana Lah
11.02.2021 02:00
Poslovni sestanek gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v gostišču Taverna v Ivanjkovcih je tudi med mariborskimi gostinci sprožil val ogorčenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bi lahko gostinci organizirali poslovne sestanke vsaj zunaj? Niti to ne, saj trenutno konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Tudi javno opravičilo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je poslovni sestanek v gostišču Taverna v Ivanjkovcih vendarle ocenil kot nepremišljeno potezo, ni pomirilo nekaterih gostincev, ki jih je epidemija covida zelo prizadela. Preverili smo, kaj o aferi menijo mariborski gostinci.

​Inšpektor je bil jasen: V lokalu se ne sme zadrževati nihče

Lastnici restavracije Nana Devani Blakaj se zdi ravnanje gospodarskega ministra tragikomično. "Trenutno so najtežji časi v moji poslovni karieri in bilo bi pravilno, da bi bile takšne možnosti poslovanja, če so, tudi jasno izražene," razmišlja Blakajeva. Poslovnih sestankov v času zaprtja do zdaj v Nani niso organizirali. "Redno imamo inšpekcijske nadzore, držimo se vseh navodil, ukrepe spremljamo z danes na jutri, potem pa nam je zaradi nekega šuma v komunikaciji onemogočeno lažje poslovanje," razmišlja lastnica restavracije. ​"Inšpektor nam je jasno povedal, da se v prostoru ne sme zadrževati nihče," pripomni Blakajeva in se sprašuje, ali se v takšnih situacijah ukrepi berejo drugače, kot jih berejo inšpektorji. "Nismo smeli pustiti starostnikom, otrokom, nosečnicam, da bi šli na stranišče. Zdaj pa to!" je zgrožena sogovornica.

Igor Napast

​Javne osebe bi morale biti zgled

Počivalškovo potezo obsoja tudi Teja Lovrec iz Kooperative Dame, ki pogreša jasno razlago ukrepov. "Javne osebe bi nam morale biti zgled!" poudarja. "Če bi lahko organizirali poslovne sestanke od 19. oktobra naprej, bi to definitivno pomembno pripomoglo k naši finančni sliki, saj nam ne bi bilo treba toliko delavcev poslati na čakanje," komentira Lovrečeva, ki si želi izvedeti predvsem za pogoje, pod katerimi lahko potekajo poslovni sestanki v gostinskih objektih. "Ko bomo dobili točen odgovor, kaj je mogoče in kaj ni, bomo razmišljali tudi o tej možnosti," pojasni.

Simona Zdovc, lastnica mariborskega lokala Fudo, je povedala, da se držijo pravil, do zdaj niso organizirali poslovnih sestankov. Ravnanje ministra se ji ne zdi tako sporno, saj niso jedli, pili so samo vodo, gostinec pa je ponudil le prostor. "Ne vem pa, komu se to ekonomsko splača," se sprašuje Zdovčeva.

​Ne bi jih pustil sedeti ob vodi

V restavracijah in lokalih je morda lažje zagotoviti ustrezno razdaljo med udeleženci, razmišlja Boštjan Protner iz Hiše Joannes Protner, ki sicer ni pomislil na to, da bi pri njih lahko imeli poslovni sestanek. Sprašuje pa se, kaj se lahko dogaja za štirimi stenami: "Zdaj lahko vsi govorimo, da so imeli na mizi samo vodo, a mogoče ni bilo čisto tako." Priznava, da če bi ga poklicali iz mariborske obrtne zbornice in napovedali prihod ministra, bi ga brez pomisleka sprejel. "Seveda bi zagotovil maske, razkužila in varnostno razdaljo. Hrane ne bi stregel, ampak ker smo vinarji, jih ne bi pustil sedeti ob vodi. Ko snameš masko, je vseeno, ali piješ vodo ali vino," razmišlja Protner. Za zdaj ne namerava organizirati česa podobnega, ker je očitno tanka meja med tem, kaj je dovoljeno in kaj ni.

Prevzem hrane in pijače je možen samo za zraven in načeloma od zunaj. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

​Voda jim že teče v grlo

Dejan Hojnik, predstavnik za stike z javnostjo Hotela City, pove, da so, odkar traja odlok o zaprtju, gostili le profesionalne športne skupine. "Ko bo dovoljeno tudi za kakšne večje skupine, kongrese, dogodke, bomo odprli še za poslovna srečanja. Čeprav nam že teče voda v grlo, ne bomo iskali lukenj v zakonu," zagotavlja Hojnik. Kot poslovnemu hotelu jim prav poslovna srečanja pomenijo osrednji vir preživetja, vendar če bo dovoljeno zbiranje do deset ljudi, to še vedno ne bo zagotovilo za preživetje, pojasni Hojnik.

Igor Napast

​Da je ponudnikom namestitvenih enot dovoljeno tako imenovano B2B (business to business) poslovanje, so poudarili v Galeriji Gosposka, podjetju v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča, pod katero spadajo Hotel Maribor ter restavracije Rožmarin, Steakhouse, La Pizzeria in Gostilna Maribor. A to ne pomeni, da so v tem času organizirali poslovna srečanja ali sestanke. Imajo pa kot ponudniki hrane od sredine oktobra omogočen osebni prevzem in dostavo hrane. "Zaradi zagotavljanja nemotenega procesa dela, tako v segmentu namestitev kot v segmentu ponudbe hrane, so potrebni odlična organizacija, angažma zaposlenih in nemotena komunikacija, ki poteka tudi v lastnih prostorih," so še sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta