Povabila je na petkov protest, sledila so zgražanja. SD v odzivu: To je preusmerjanje pozornosti od škodljivih ravnanj te vlade.

M.R.
10.11.2021 12:18

Ker je članica SD Brigita Skela Savič pozivala spletne uporabnike, da se udeležijo velikega petkovega protesta, se je zoper njo na družbenih omrežjih vsul plaz kritik. Medicinske sestre zahtevajo, da se jo umakne z mesta predstavnice v mednarodni organizaciji, oglasil se je tudi premier Janez Janša. Kaj pa pravijo v stranki SD?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Brigita Skela Savič je na listi stranke SD na lokalnih volitvah 2018 neuspešno kandidirala za občinsko svetnico v Domžalah.

Robert Balen

Petkovi protestniki za ta petek popoldne v središču Ljubljane napovedujejo protivladni protest, ki so ga poimenovali "Vseslovenski shod za prihodnost". Prisotni naj bi bili tudi predstavniki "najširšega kroga različnih organizacij civilne družbe in predstavili svoj program za prihajajoče volitve", so zapisali pretekli teden. 

Na protest, ki se bo odvil v času, ko je v povprečju dnevno potrjenih precej prek 3000 okužb s koronavirusom in ko bolnišnice praktično že pokajo po šivih zaradi bolnikov s covidom-19, vabi tudi članica SD Brigita Skela Savič

Včeraj je Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije poslalo dopis, s katerim je zahtevalo odpoklic Brigite Skela Savič s položaja predstavnice slovenskih medicinskih sester v Mednarodnem združenju medicinskih sester ICN. 

"Tovrstno pozivanje na ulice, kjer obstaja velika možnost širjenja okužbe s SARS-CoV-2, je v teh časih zelo neumestna, posebno še, če na tovrstno zborovanje poziva vidna oseba s področja zdravstvene nege v naši državi, oseba, ki je bila celo imenovana, da v Mednarodnem združenju medicinskih sester predstavlja slovenske medicinske sestre," so zapisali v sporočilu. Pri tem so dodali, da se v njene morebitne "politične vzgibe", ki so botrovali temu pozivu, ne bodo spuščali. 

SD: Brigita Skela Savič vedno dobrodošla

Že včeraj se je na njen tvit odzval poslanec SD Jani Prednik, ki je ob tem kratko zapisal: "Neodgovorno." V stranki SD pa poudarjajo, da je njihova članica v tvitu s pozivom zapisala tudi: "Ohranimo ustavo, človekove pravice in dostojanstvo." Pri tem poudarjajo, da je svoboda izražanja ena temeljnih človekovih pravic, po besedah predstavnikov stranke pa je tudi pravica do mirnega zbiranja temeljna pravica v demokratični družbi. 

Na vprašanje, ali ima v stranki tudi kakšno funkcijo, so odgovorili, da je nima. "Pri nas je vedno dobrodošla kot odlična poznavalka zdravstvenega sistema in neomajna borka za pravice medicinskih sester," so dodali. 

"Zgražanje zaradi delitve vabila organizatorjev na petkove proteste dr. Brigite Skela Savič je preusmerjanje pozornosti od škodljivih ravnanj te vlade, neobvladovanja epidemije, rušenja skupnega zaupanja in spoštovanja v javnem prostoru. Je nizkotna in načrtna manipulacija, da bodo tudi za četrti val krivi opozicija, mediji in protestniki, ne pa zgrešena vladna politika. Socialni demokrati podpiramo ustavno varovano pravico do protesta, nismo pa organizatorji protesta. Ljudi obenem pozivamo, da vedno spoštujejo zaščitne ukrepe, vzdržujejo razdaljo in se odločijo za cepljenje. Zdravje vseh je ključno," so odgovorili na vprašanje, kako ocenjujejo smiselnost napovedanega protesta ob visokem številu okužb. 

Se je pa že včeraj odzval tudi premier Janez Janša: "Takole funkcionarji stranke SD, pa še iz zdravstvene stroke povrh, pozivajo na širjenje virusa na nezakonitem shodu. Odkrito, kot organizatorji." 

Brigita ​Skela Savič: Razmere bodo še slabše

Kasneje se je na Twitterju z izjavo za medije odzvala tudi sama Brigita Skela Savič. Zapisala je, da je protest organiziran pod pogoji PCT, uporabo zaščitnih mask in razdalje, kar da predvideva tudi trenutno veljaven odlok. "Gre za petkov protest, ki je dobro poznan kot protest proti politiki aktualne vlade, ki nas je s svojo neučinkovitostjo pri vodenju epidemije pripeljala do stanja danes, to je največ okužb v EU na št. prebivalcev, največ mrtvih v domovih za starejše, slab odziv na cepljenje." 

Dodaja, da gre za protest na prostem, ki bo miren, in da gre za z ustavo zagotovljeno pravico do izražanja mnenja. Pravi tudi, da sama razume stanje, v katerem se je znašlo slovensko zdravstvo. Pri tem pa ocenjuje, da bodo razmere še slabše, saj da vlada ni sprejela popolne dvotedenske zapore države, pri tem pa poudarja, da "se ljudje okužijo v zaprtih prostorih in ne na prostem"

"Menim, da petkov protest ne bo prispeval k povečanju okužb. Državljani imamo po ustavi pravico, do izražanja stališč, pri tem pa moramo biti odgovorni, torej ne ogrožati drug drugega in mirno izraziti protest z načinom vodenja epidemije in arogantnim delovanjem te vlade," je dodala in poudarila, da gre po njenem mnenju za napačno razumevanje petkovih protestov, ki da niso uperjeni proti ukrepom ob epidemiji, temveč proti neučinkovitim ukrepom, "ki jih sprejema ta vlada". "Ali se res pričakuje, da bodo državljani le tiho in ne bodo opozorili, da ukrepi niso zadostni ali da rešitve vidijo drugače?" se je vprašala na koncu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta