Pravna mreža o novem odloku glede shodov: Na vsaki terasi ali avtobusu bo dovoljeno več oseb kot pa na Trgu republike

M.R.
23.04.2021 12:13
Potem ko se je Pravna mreža za varstvo demokracije oglasila že v torek, ko je komentirala odlok vlade o omejevanju shodov, s katerim je slednja odgovorila na odločitev ustavnega sodišča, da je ta prekomeren, zato ga je zadržalo, se je na novi, od danes veljaven odlok, pravna mreža tokrat odzvala z ogorčenjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Pravna mreža za varstvo demokracije ostro nasprotuje novemu odloku o omejevanju shodov, ki ga je predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs."Ogorčeni smo nad sprenevedanjem vlade, ki je dodatno omejila javna zbiranja in tako povsem namerno prezrla izrecno podano ugotovitev ustavnega sodišča, da je deset oseb prenizko število za zagotovitev kolektivnega uresničevanja pravice do mirnega zbiranja," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Ugotavljajo, da je takšno omejevanje nerazumno glede na odločitve vlade o odpiranju na drugih področjih. "Tako bo na vsaki terasi ali avtobusu dovoljeno več oseb kot pa na 10.000 kvadratnih metrov Trga republike v Ljubljani!" so zapisali. 

Vlada je namreč v odloku, ki je bil v sprejet v sredo, predstavljen in objavljen pa včeraj, zapisala, da so od danes dalje dovoljeni shodi do 10 ljudi. Od ponedeljka pa je bil v veljavi odlok, ki je nastal zaradi odločitve ustavnega sodišča, s katero je zadržalo odlok o popolni prepovedi shodov in vladi naložilo, da odlok popravi. Po mnenju pravne mreže je dalo ustavno sodišče "jasno vedeti, da je omejitev shodov na deset udeležencev prekomerna"

V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da je ob ustreznih ukrepih mogoče zagotoviti mirno protestiranje, ki ne ogroža pravice do zdravja. "Ker vlada tega ne upošteva, bomo v Pravni mreži za varstvo demokracije nadaljevali začrtano pot in izpodbijali vladne odloke, ki izvotljujejo pravico do mirnega protestiranja in ne upoštevajo izhodišč ustavnega sodišča," napovedujejo. 

Morebitnim oglobljenim udeležencem shodov, ki bodo svojo pravico do mirnega zbiranja in izražanja uresničevali v skladu z vsemi preventivnimi ukrepi, kot sta uporaba zaščitne maske in upoštevanje ustrezne razdalje, pa ponujajo brezplačno pravno podporo. Predlagajo jim, naj zberejo čim več foto dokazov o tem, da so svojo "ustavno varovano pravico" uresničevali v skladu s temi ukrepi.

Robert Balen

Protestniki bodo spet kolesarili

Danes pa na ulicah Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Celja, Izole, Kranja, Kamnika, Slovenja Gradca in več drugih krajev spet več tisoč kolesarjev napoveduje protestna ljudska skupščina. Ob tem poudarja, da ravno jutri mineva prvo leto od prvega petkovega protivladnega protesta na kolesih. Tudi oni so omenili, da so v sodelovanju s Pravno mrežo za varstvo demokracije "aktivno vlagali pritožbe, zahteve za sodno varstvo in celo zahteve za ustavno presojo"

"Dejstvi, da nam je pritrdilo tudi ustavno sodišče in da je bil v Mariboru oproščen dijak, ki je protestiral za odprtje šol, izkazujeta, da protestno delovanje v teh razmerah ni le legitimno, temveč tudi nujno!" so še zapisali. Prepričani so, da oblast "z vsakim represivnim ukrepom znova priznava, da se čuti ogrožena, da čutijo pritisk in da se jim majejo tla pod nogami"

Navedli so tudi besede epidemiologa Maria Fafangla, zapisane v njegovi izstopni izjavi iz strokovne skupine za omejevanje širjenja koronavirusa, v kateri piše, da se mu zdi grozljivo, da bo odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem prostoru. Ugotavljajo, da ustavno sodišče in epidemiološka stroka podpirata pravico do odgovornega izražanja v javnem prostoru. "Janša, Hojs in vlada pa delujejo protiustavno, protizakonito in nestrokovno!" so še dodali. Na koncu pa so za praznik 27. aprila napovedali še protest na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta