Knez o Hojsovem vprašanju, kako naj zajezi okužbe: Nismo posvetovalni organ. Je 10 ljudi na shodih to, kar zahteva ustavno sodišče?

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
22.04.2021 13:43
"Vsaka nova garnitura odlokov pomeni nove pobude na ustavno sodišče," pravi o odločanju v covid času predsednik ustavnega sodišča, ki je na zoom tiskovni konferenci poročal o letu 2020 na US. O reakcijah na odločitve ustavnih sodnikov v zvezi z ukrepi v epidemiji pa dr. Rajko Knez ocenjuje, da so pretirane in pregrete.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne gre za to, ali so epidemiologi ali ne. Ustavni sodniki so vezani na strokovno argumentacijo v spisih in na koncu morajo odločiti o človekovih pravicah, odločevalcem sporoča predsednik ustavnega sodišča dr. Rajko Knez.
Robert Balen

"Verjetno minister res ne more pričakovati vsebinskega odgovora. Ustavno sodišče ni posvetovalni organ, ne dajemo mnenj, relevantno je, kar zapišemo v odločitvah."

To je odgovor predsednika ustavnega sodišča dr. Rajka Kneza ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, naj ustavno sodišče pove, kateri drugi ukrepi razen prepovedi shodov bi zajezili širjenje epidemije covida-19.

Ustavno sodišče je prejšnji teden začasno zadržalo popolno prepoved shodov, nakar je vlada na predlog ministra Hojsa v novem odloku odobrila shode do 100 oseb, včeraj pa to spet spremenila, nova omejitev tako za ostale prireditve kot za shode je zdaj do 10 oseb. 

Predsednik ustavnega sodišča se je na današnji zoom tiskovni konferenci, potem ko je predstavil poročilo o delu US v letu 2020, opravičil, da ne more konkretno odgovoriti, ali prva in še bolj druga sprememba ureditve shodov v epidemiji zadoščata sklepu ustavnih sodnikov.  

"Želel bi, da ustavno sodišče ostane nad temi tviti"

"Ne bi se opredeljeval," je odgovoril Knez. "Vsaka nova garnitura odlokov pomeni nove pobude na ustavno sodišče." Zelo velika je verjetnost, da tudi to prejmejo, pravi. Tudi če se na prvi pogled zdi, da je katerikoli odlok v neskladju z začasnim sklepom ustavnega sodišča, je treba sprožiti postopek in odločiti. Racio odločitve US o shodih pa je vsekakor, da so temelj demokracije in da jih ni mogoče urejati enako kot druga zbiranja. Obenem pa je ustavno sodišče pustilo odprta vrata vladi, da upošteva razmere v epidemiji. 

Iz zgornjih razlogov se Knez tudi ni opredelil na še eno vprašanje Večera, ali ni pretiran najnovejši odlok vlade, ki vstop v gostinske lokale (v rumenih regijah) pogojuje z negativnim testom na covid-19, potrdilom o prebolelosti ali o cepljenju.   

Kaj konkretno bo za shode odločila sodnica poročevalka, pa predsednik ustavnega sodišča ne sme posegati, je povedal. Na tudi Hojsovo opazko, češ da so na ustavnem sodišču vrhunski epidemiologi in da za nič ne odgovarjajo, pa Knez odgovarja: "Nerad komentiram tvite. Sprožajo verižne negativne reakcije. Ne vidim nič dobrega v tem. Želel bi, da ustavno sodišče ostane nad temi tviti."  

{infobox-quote_full}160383{/infobox-quote_full}

Vlada je v težki situaciji, kot vse vlade, ponavlja predsednik US. Srečujejo se z neznanim, čeprav, kar se je zahtevalo od zakonodajalca in vlade marca 2020, na začetku epidemije, ni isto kot  marca 2021. Leto življenja v epidemiji prinese določene odgovore, je dal vedeti Knez.

Ne gre za to, ali so epidemiologi ali ne. Ustavni sodniki so vezani na strokovno argumentacijo v spisih in na koncu morajo odločiti o človekovih pravicah. In pri shodih gre za temeljno participativno demokratično pravico, osnovni del demokratičnih postopkov. Zato je US v začasnem sklepu vladi povedalo, da vseh druženj ne more obravnavati enako. 

Povzroči pa kakšno začasno zadržanje po Knezovem mnenju pretirane odzive. Vsi so enako v epidemiji, pravi predsednik US, vsak s svojimi pristojnostmi. Ustavno sodišče pa poskuša tudi z začasnimi odločitvami usmerjati ukrepanje v tej posebni situaciji. Če ne bi bilo tako posebne situacije, kot je epidemija virusa, tudi toliko odločitev ustavnega sodišča ne bi bilo, in tudi ne "nepotrebne pregretosti", ocenjuje predsednik US.  

180 covid zadev, 7 začasnih zadržanj

Ali bi lahko v covid zadevah odločali hitreje? Ne gre toliko za optimizacijo dela. Vsaka nova in nujna zadeva ustavne sodnike potegne od neke druge odločitve, pravi Knez. In ni lahko priti do najmanj pet glasov ustavnih sodnikov za končno odločitev. To se vidi tudi iz številnih ločenih mnenj. Recimo, do večinsko sprejemljivega osnutka o zakonu o nalezljivih boleznih US še ni uspelo priti. 

Približno 180 covid zadev je do zdaj dobilo ustavno sodišče. Nerešenih je 61 pobud. Ustavno sodišče je sprejelo 20 zadev in izglasovalo 7 začasnih zadržanj. To je samo eno zadržanje več kot lansko leto, pravi predsednik US, in vsa tudi niso neposredno povezana s covid ukrepi, je odvrnil na kritike, zakaj toliko začasnih zadržanj.

Sicer pa je ustavno sodišče v prvem covidnem letu naredilo več kot prej, in to praktično od začetka epidemije na daljavo. Zdaj so zaposleni na ustavnem sodišču enkrat že cepljeni in predsednik računa, da se ustavni sodniki kmalu vrnejo k odločanju v živo.

"Pritisk časa je nesprejemljiv"

"Po dolgih letih se je krivulja prvikrat obrnila navzdol," o številu nerešenih zadev, v začetku leta 2021 jih je bilo okrog 2100, pravi predsednik ustavnega sodišča in to pozdravlja.

Devetčlansko ustavno sodišče je v letu 2020 rešilo 1353 zadev, leta 2019 na primer 1143. 

"Ves čas smo tukaj, ves čas imamo zadeve na mizi." Pritisk časa na ustavno sodišče je zelo velik in ga zmanjkuje za strateške premisleke, to pa je, pravi Knez, nesprejemljivo. 

Ustavno sodišče bo sodelovalo pri predlagani razpravi o ustavni in zakonodajni ureditvi pristojnosti in dostopa do ustavnega sodišča, je potrdil. Tudi povedalo bo, kje vidijo težave zaradi veljavne ureditve in kako na US vidijo, da bi lahko bilo drugače. Na to US opozarja že več kot desetletje, bila je, do leta 2011, tudi zakonodajna iniciativa, je spomnil. V zadnjih desetih letih pa se je samo še izostrilo, da je ustavno sodišče zelo obremenjeno, "iz leta v leto, iz tedna v teden, iz dneva v dan".

  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta