Pravna mreža za varstvo demokracije opozarja: Vlada glede odloka o prepovedi shodov ni upoštevala ustavnega sodišča

M.R.
20.04.2021 14:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Robert Balen

Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) ocenjuje, da vlada s popravljenim odlokom glede shodov ni sledila zahtevam ustavnega sodišča. Zato vlado poziva, naj "pripozna poseben pomen pravice do mirnega zbiranja in do svobode izražanja" ter da "najde strokovno utemeljeno rešitev, ki bo posameznikom dejansko omogočila varno uresničevanje teh pravic, ki so temelj demokratične družbe"

V izjavi za javnost so spomnili, da je ustavno sodišče 15. aprila sprejelo sklep, s katerim je zadržalo prepoved shodov, vlada pa je že dan za tem sprejela dopolnitve odloka. Ob tem v PMVD poudarjajo da so neorganizirani shodi še vedno prepovedani in da je odlok nejasen, saj ni mogoče razbrati, kako bo prekrškovni organ ravnal ob morebitnih kršitvah. 

Prepričani so tudi, da omejitev na sto ljudi ni epidemiološko utemeljena in je pavšalna "ter kaže na nerazumevanje ali celo ignoriranje ustavnega pomena pravic do mirnega zbiranja in do svobode izražanja".

Tudi izstopna izjava predstojnika centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla po mnenju PMVD kaže, da nove ureditev nima podlage v epidemioloških razlogih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta