Pred prihodom Uberja minister in taksisti v spirali groženj. Sindikalistka: Nekateri komaj zaslužijo za preživetje

Luka Mlakar
13.04.2021 17:30
Korak v digitalizacijo ali v prekarnost? Ob napovedanem prihodu Uberja v Slovenijo se lomijo kopja med infrastrukturnim ministrom Vrtovcem ter taksisti in sindikati, vse skupaj pa spremljajo grožnje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je danes odločno zavrnil kritike taksistov in sindikatov glede novele zakona o cestnem prometu, na podlagi katere bodo najem prevozov tudi pri nas lahko začele ponujati digitalne platforme z Uberjem na čelu. "Nisem prvi minister, ki je želel vpeljati taksi reformo in izboljšati storitve prevozov," je poudaril Vrtovec in dodal, da smo v Sloveniji na področju digitalizacije v preteklih letih zaspali.

 

Vrtovec: Sindikati strašijo s prekarizacijo

Zaradi prihoda Uberja in drugih novih ponudnikov po njegovih besedah v Sloveniji ne bo razmaha prekarnih oblik zaposlitev. "Kar se tiče prekarizacije, s katero strašijo sindikati, z zakonom ne spreminjamo prav nobenih obstoječih pravil. Vsi vozniki, ki bodo vozili prek taksimetrov ali aplikacije, bodo morali imeti sklenjeno delovno razmerje z vsemi dovoljenji po delovnopravni zakonodaji, ki velja v Republiki Sloveniji in ki izključuje delo na črno," je bil jasen Vrtovec.

Kot je poudaril, se v zvezi z zakonom Uberju posveča preveč pozornosti, saj da lahko govorimo tudi o aplikacijah, ki bi jih razvili slovenski inovatorji. "Nekateri v tej državi so za ohranjanje monopolov in privilegijev pripravljeni narediti vse, od zapiranja ulic do psovk in groženj pristojnim institucijam in novinarjem, kar je obsojanja vredno," je povedal Vrtovec in dodal, da državljani glede na javnomnenjske ankete predlagane spremembe podpirajo.

 

Sindikati: Edini namen je, da se pripelje Uber

Predstavniki sindikatov so bili na drugi strani jasni. Zakon po njihovih besedah ne prinaša digitalizacije. "Elektronske aplikacije za naročanje taksi prevozov že obstajajo tudi pri nas. Edino, kar je novo v spremembi zakona, je, da se lahko prevozi tako kot s taksimetrom opravljajo tudi z elektronsko aplikacijo po vnaprej dogovorjeni ceni," je opozorila generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) Saška Kiara Kumer.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je grožnje prijavil policiji. 
Robert Balen

"Namen zakona je, da se širi prostor za prekarne oblike dela in da se v Slovenijo pripelje Uber," pa je bila kritična Tea Jarc iz sindikata Mladi plus. "Uber želi, da se zaradi njega spremeni zakonodaja. Uber se ne prilagodi obstoječemu pravnemu redu, veliko držav mora zaradi njega znižati svoje delavske standarde," je poudarila Jarčeva in dodala, da smo temu scenariju zdaj priča tudi v Sloveniji.

Kumrova je med drugim dejala, da Uber nase noče prevzeti nobenih obveznosti delodajalcev, vozniki, ki so v različnih državah s tožbami pred sodišči zahtevali svoje pravice, pa so bili po njenih besedah pri tem večinoma uspešni. Ob tem je poudarila, da na področju taksi prevozov v Sloveniji ne moremo govoriti o nikakršnem monopolu: "Nekateri komaj zaslužijo za preživetje, pri čemer vozijo bistveno več kot osem ur na dan."

Vsi obsojajo grožnje in pritiske

Na ministrstvu in v sindikatih pa so odločno obsodili grožnje, ki spremljajo skorajšnji prihod Uberja v Slovenijo. Kumrova je dejala, da jih skrbijo napadi na predsednika sindikata taksistov pri SDPZ Dejana Jefima, ki se vrstijo prek družbenih omrežij in medijev: "On ni politik, on ni človek, ki bi moral zaradi svoje službe v zakup sprejeti napade nase in na svojo družino." Prav Jefim bi moral danes stopiti pred novinarje, a po manjšem besednem izpadu nato ni sodeloval na tiskovni konferenci.

Kumrova je dejala, da mu v sindikatu izrekajo podporo in da si želijo, da bi bilo diskreditacij in različnih groženj, tudi s fizičnimi obračunavanji in smrtjo, čim manj. Različne oblike pritiskov je obsodil tudi minister Vrtovec, ki je grožnje, ki jih je prejel v zadnjih dneh, prijavil policiji: "Ne sprejemam diskreditacij v smislu pridi na ulico, če si upaš. Nesprejemljivo je, da se komurkoli v tej državi grozi." Če bodo poslanci spremembe potrdili, bi lahko Uber k nam prišel že konec maja. Na vprašanje, ali bodo taksisti njegov prihod pospremili s tožbami, pa je Kumrova odgovorila: "Ta taksi bomo poklicali, ko bo prišel čas za to."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta