Preden jo je DZ razrešil, Irena Šinko nad premierja Roberta Goloba: Naj se zamisli nad stavkom, ki ga je izrekel

Luka Mlakar Luka Mlakar
13.10.2023 13:52

Poslanci so potrdili imenovanje Valentine Prevolnik Rupel za novo ministrico za zdravje in s položaja ministrice za kmetjstvo razrešili Ireno Šinko. Zadnja je bila v svojem nastopu pred poslanci kritična do premierja Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci so Ireno Šinko razrešili s položaja kmetijske ministrice.
Robert Balen

Državni zbor je z 48 glasovi za in 17 proti imenoval Valentino Prevolnik Rupel za novo ministrico za zdravje. Na tej funkciji bo nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je julija odstopil s položaja. Nova ministrica za zdravje je med svoje prioritete uvrstila dostopnost, kakovost, neopredeljene bolnike in košarico pravic. Nova ministrica je že prisegla pred državnim zborom.

V svojem nagovoru se je poslancem zahvalila za izkazano zaupanje in dejala, da funkcijo ministrice prevzema z veliko mero odgovornosti in zavedanjem, kako pomembna naloga je pred njo. "Obljubljam, da bom z znanjem in srčnostjo pripravljala in predlagala rešitve, ki bodo vodile do dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema," je dejala Prevolnik Rupel in izrazila prepričanje, da ji bodo na tej poti pomagali tudi poslanci.

Po potrditvi je nova ministrica povedala, da bodo na ministrstvu za zdravje nadaljevali zastavljeno delo, med drugim pripravljajo interventni zakon. Državne sekretarje je že izbrala, zagotavlja, da po strokovnosti; vsak prinaša dodatna znanja. Poleg Marjana Pintarja, ki ostajaj državni sekretar, bosta državna sekretarja še specialistka družinske medicine Eva Vodnik in Denis Kordež, ki je trenutno namestnik in pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Litija.

Nova ministrica za zdravje je že prisegla pred državnim zborom.
Robert Balen

Golob: Težko bi našli bolje strokovno podkopavano osebo od nje

Predsednik vlade Robert Golob je v povezavi z imenovanjem Prevolnik Rupel dejal, da bi težko našli osebo, ki bi bila strokovno bolje podkovana od nje, da se sooči z glavnimi izzivi v slovenskem zdravstvu. Kot je poudaril, je Prevolnik Rupel že v preteklosti opravljala vrsto nalog in funkcij, med drugim je bila svetovalka na ministrstvu za zdravje in svetovalka direktorja ZZZS. Zadnje tri mesece je bila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, zato natančno pozna razmere na resorju, je dejal predsednik vlade in izrazil prepričanje, da lahko Prevolnik Rupel od prvega dne skupaj s pomlajeno ekipo na ministrstvu za zdravje zažene celoten proces nujnih sprememb v zdravstvu "v višjo prestavo in v pravo smer".

Premier Golob je dejal, da Prevolnik Rupel uživa njegovo polno podporo.
Robert Balen

Premier je poudaril, da Prevolnik Rupel uživa njegovo polno osebno in politično podporo: "Bila je moja najtesnejša sodelavka v zadnjih treh mesecih, zato jo dobro poznam in verjamem, da bo s svojim delom to tudi upravičila. Kot prioritete si zastavlja točno tisto, kar si želimo – dostopnost in kvaliteto. Ker je človek, ki utemeljuje svoje odločitve na podatkih in ne na občutkih, verjamem, da bomo s tem, ko bo v delo ministrstva za zdravje pripeljala podatkovno temelječe odločitve, lahko skrajšali čakalne vrste in dostop do osebnega zdravnika omogočili večjemu številu ljudi." 

V opoziciji glasovali proti imenovanju Valentine Prevolnik Rupel

Prevolnik Rupel je ob nekaj odsotnostih zaradi bolezni dobila podporo 48 poslancev Svobode, SD in Levice. Pričakovano pa so ji podporo odrekli v opozicijskih SDS in NSi, kjer pa je bilo odsotnosti še več. Skupaj je glasovalo samo 65 poslank in poslancev. Poslanec Svobode Dean Premik je ocenil, da je Prevolnik Rupel kot zagovornica javnega zdravstva "dobra izbira za zahtevna pričakovanja", zato jo bodo soglasno podprli. Podporo ministrici so izrekli tudi v Levici, je pa vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec ocenil, da lahko samo skupaj kot koalicija ter s širšo družbeno in politično podporo dosežejo cilje, ki so si jih zadali na področju zdravstva. Poslanka SD Bojana Muršič pa je spomnila, da so ljudje na zadnjih volitvah dali jasno vedeti, da zahtevajo dostopen, kakovosten in javni zdravstveni sistem: "Na voljo ni veliko izbir in tudi časa ne, delo se mora nadaljevati z bistveno več učinkovitosti."

Premier je s predlogom kandidatke za novo ministrico čakal do zadnjega, so poudarili v opoziciji.
Robert Balen

"Ne glede na danes povedane besede predsednika vlade, da gre za odlično kandidatko, ki jo dobro pozna, smo na predlog za novega ministra oziroma ministrico za zdravje čakali do zadnjega trenutka. Ravno danes se namreč izteče trimesečni rok za predlaganje kandidata," je poudarila poslanka SDS Karmen Furman. Valentine Prevolnik Rupel prav tako niso podprli v NSi. "Danes že vsi vemo, da zdravstvena politika ni odvisna samo in zgolj od ministrice, temveč od celotne vladne koalicije in predsednika vlade, ki je ministrstvo za zdravje vodil zadnje tri mesece, ministrstvo pa je bilo v tem času v prostem teku," je dejala poslanka NSi Iva Dimic.

Irena Šinko: V mojem primeru ni šlo za željo po oblasti

Poslanci so v nadaljevanju seje s položaja ministrice za kmetijstvo z 49 glasovi za in enim proti razrešili Ireno Šinko. Predlog za razrešitev ministrice Šinko je v državni zbor poslal Golob, ki ga je zmotil ministričin odziv in branjenje uprave za varno hrano tudi po tistem, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Ker ministrica ni želela sama odstopiti s položaja, je o njeni razrešitvi odločal državni zbor. "Moja odločitev, da ne podam odstopne izjave, ampak da naj o predlogu razrešitve odloča državni zbor, je v skladu s prisego, ki sem jo dala pred tem državnim zborom. 112. člen ustave v prvem odstavku določa, da ministre imenuje in razrešuje državni zbor," je pred poslanci dejala Šinko.

Irena Šinko je zavrnila razloge, ki jih je v predlogu za njeno razrešitev navedel Golob.
Robert Balen

"Takšne odločitve niso nikoli lahke in tudi tokrat ni tako, ampak kot predsednik vlade sem dolžen, da poskrbim, da ekipa deluje usklajeno in skupaj z zastavljenimi cilji. Zato je včasih treba sprejeti kakšno odločitev, ki ni niti enostavna niti lahka, ampak je to moja odgovornost in dolžnost," je poudaril premier Golob, ki se je ministrici zahvalil za njen trud in sodelovanje. Šinko je zavrnila razloge, ki jih je v predlogu za njeno razrešitev navedel Golob, nato pa se je obregnila ob njegovo nedavno izjavo. "Naj končam s stavkom, ki ga je pred kratkim izrekel nekdo. Novinci v politiki ostanejo sami sebe namen. Res je, to drži in tisti, ki ga je izrekel, naj se nad izrečenim stavkom zamisli. V mojem primeru ni šlo za željo po oblasti, nikoli se nisem strankarsko borila za položaje niti kandidirala, ampak bila povabljena k sodelovanju. Verjela sem, da je mogoče stvari narediti boljše, vendar včasih iz takšnih ali drugačnih razlogov to ne gre, kot bi si želeli."  Po razrešitvi Šinko vodenje kmetijskega resorja začasno prevzema obrambni minister Marjan Šarec.

Bodo razrešitev kmetijske ministrice podprli vsi poslanci Svobode?

Dvomov, da Šinko ne bo razrešena, ni bilo, se je pa postavljalo vprašanje, ali bodo njeno odstavitev podprli vsi poslanci Gibanja Svoboda. Šinko sicer ni članica Golobove stranke, vendar pa kot ministrica sodi v kvoto največje vladne stranke. Edini glas proti razrešitvi ministrice je na koncu prispevala poslanka SDS Karmen Furman. Med poslanci Svobode, ki bi se pri odločanju lahko vzdržali, se je omenjalo zlasti predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, a slednja na koncu ni bila prisotna na glasovanju. Kot je poudarila, se težko izreka o tem, kakšen je odnos med premierjem in ministrico. "Mislim, da je skrajni čas, da spremenimo ustavo v tem delu in da naj bo premier tisti, ki bo izbiral in razreševal svojo ekipo," je poudarila Klakočar Zupančič in dodala, da o razrešitvi ministrice ne bo glasovala.

Ko gre za koalicijske poslance, se je pri glasovanju vzdržala poslanka Levice Tatjana Greif, ki je ocenila, da je uradni razlog za razrešitev ministrice "bolj kaprica kot pa utemeljen očitek". Tašner Vatovec je sicer poudaril, da v Levici podpirajo razrešitev Šinko: "Mislim, da lahko vsak najde dovolj razlogov za njen odhod. Veste, kakšna je bila njena vloga pri zakonu o zaščiti živali, ko se je sprejemal, in pri agresivni kampanji za spodbudo živinoreje, ki je po naši oceni eden od večjih okoljskih problemov, ki jih ima sodobna družba. Seveda bi si želeli, da bi odšla v drugačnih okoliščinah oziroma da bi sama odstopila, ampak situacija je takšna, kot je, zato bomo večinsko podprli razrešitev ministrice."

Med tistimi poslanci Svobode, ki naj bi se vzdržali pri glasovanju o razrešitvi Šinko, naj bi bila tudi Urška Klakočar Zupančič.
Robert Balen

Razrešitvi ministrice prav tako niso nasprotovali v SD. "Resor kmetijstva pripada kvoti Gibanja Svoboda in tukaj bomo enostavno sledili izboru predsednika vlade," je dejal vodja poslancev SD Jani Prednik. Za razrešitev Šinko so glasovali tudi v opozicijski NSi. "Ministrica je predolgo sledila političnim navodilom premierja Goloba in ko se mu je prvič uprla, je mogla oditi. Ugotavljam, da je razočarala stroko, šele zdaj ob odhodu je povedala vso resnico o zakonih o zaščiti živali in Kmetijsko-gozdarski zbornici," je dejala poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. Poslanci SDS z izjemo Furman in manjšinski poslanec Ferenc Horvath so se na glasovanju vzdržali.

Mahnič: Vsak minister je odvisen od tega, kako zjutraj vstane Tina Gaber

Razprava o razrešitvi ministrice se je hitro sprevrgla v burno polemiko. Poslanec SDS Tomaž Lisec je poudaril, da na upravi za varno hrano ni kadrovala Šinko, ampak premier Golob s svojo partnerico Tino Gaber. "Po našem mnenju je ena od ključnih točk razhoda med predsednikom vlade in ministrico, ko osebne prijateljice oziroma spremljevalke predsednika vlade dobijo prednost pred stroko in izkušnjami," je poudaril Lisec. Poslanec NSi Aleksander Reberšek je ocenil, da se ministrica s položaja poslavlja zaradi zakona o zaščiti živali in odlova nutrij, bivšega ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan pa da je premier odstavil zaradi odstrela medvedov: "Enkrat bo odšel tudi tisti, ki je ta teden zamenjal dva ministra. Odstavili ga bodo tisti, ki so ga na ta položaj postavili. Potem pa bo odšla tudi tista gospa, teta iz ozadja, zaradi katere sta Irena Šinko in Uroš Brežan morala oditi."

"Res mi je žal, da danes predsednik vlade ni zmogel povedati niti enega vsebinskega razloga, zakaj menja ministrico," je dejala Čadonič Špelič in dodala, da očitno nikoli ne bomo izvedeli, ali se Šinko poslavlja zaradi strokovnega (ne)dela ali neposlušnosti predsedniku vlade. "Vsak minister je odvisen od tega, kako prva spremljevalka v državi zjutraj vstane, ali vstane z levo ali desno nalogo, in potem kaj fant od naše Tine naredi," pa je dejal poslanec SDS Žan Mahnič

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta