Predsednik Pahor s Kučanom in drugimi govoril o položaju slovenske knjige

STA, M.R.
11.02.2020 16:03

Predsednik republike Borut Pahor se je danes srečal z Milanom Kučanom, Slavkom Preglom, Andrejem Blatnikom in Samom Rugljem, ki so ga seznanili s položajem slovenske knjige. Pahor je po srečanju sprejel odločitev, da bo pripravil posvet o oblikovanju zavezništva v podporo knjigi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor, Milan Kučan, Slavko Pregelj, Andrej Blatnik in Samo Rugelj
Borut Pahor/twitter

Predsednik Borut Pahor je srečanje pripravil na pobudo nekdanjega predsednika Milana Kučana, predsednika Foruma 21, v okviru katerega so lani novembra pripravili srečanje o branju in knjigi, ki so ga naslovili Lok knjige od ustvarjalcev do bralcev pri nas. Tedaj so oblikovali tudi besedilo, ki povzema napotke za izboljšanje položaja branja, knjige in tudi slovenskega jezika, z njim pa so danes seznanili predsednika republike.
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1227222394475024384{/twitter}
Predstavili so mu tudi podatke o branju, položaju avtorjev in založnikov, pa tudi o položaju knjigarn in javnih knjižnic. Seznam svojih predlogov so strnili v naslednje naloge: sodelovanje pri spreminjanju kulturne krajine, krepitev mreže knjižnic, vrnitev sredstev za Javno agencijo za knjigo RS na raven iz leta 2010, spoštovanje intelektualne lastnine in avtorskih pravic, analiza zakona o enotni ceni knjige in skrb za knjigo, ki mora postati vladna kategorija.
Pahorja so prosili, naj se s svojo avtoriteto vključi v skupne napore, ki naj pokažejo, kaj Slovenija na področju branja, knjige in svojega jezika želi in kaj zmore.
Kot so sporočili z urada predsednika republike, bo Pahor ministrstvo za kulturo ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport seznanil s poudarki razgovora in ju prosil za mnenje, pojasnila in predloge. Za pomembno danes sprejeto odločitev pa predsednik šteje pripravo posveta o oblikovanju zavezništva v podporo knjigi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta