30. obletnica odhoda ZKS s 14. kongresa ZKJ: Odločeni so bili, da gredo v Evropo

Jelka Zupanič
20.01.2020 19:57

Pravilno je bilo, da so zapustili kongres, je ocenil tedanji predsednik ZKS Ciril Ribičič, član slovenske delegacije Franci Pivec pa spomnil, da so tako ZKJ izključili iz politike, kar je pozneje olajšalo osamosvajanje Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiskovna konferenca vodstva ZKS v Ljubljani ob prelomnih dogodkih - Janez Kocijančič, Milan Kučan, Ciril Ribičič, Lenart Šetinc, Sonja Lokar in Borut Pahor 
Danilo Škofič

Ko je pred 30 leti slovenska delegacija zapustila kongres Zveze komunistov Jugoslavije (ZKJ), smo v Večeru poročali, da je prvi mož Zveze komunistov Slovenije (ZKS) Ciril Ribičič povedal, da ga zapuščajo, "ker nočejo biti soodgovorni za agonijo ZKJ". Na včerajšnjem slavnostnem sprejemu delegatov v Ljubljani sta se znova spomnila tistih prelomnih časov tako Ribičič kot član delegacije Franci Pivec, ki je spomnil, da so šli v Beograd odločeni, da gredo v Evropo z Jugoslavijo, če noče, pa tudi brez nje. Gostitelj, predsednik republike Borut Pahor - tudi sam takrat delegat - pa je zbrane še spomnil, da njihov odhod ni pomenil, da so se "odpravili nazaj v Ljubljano z jasno vizijo, da želimo imeti slovensko državo", a so po odhodu morali začeti iskati alternative.

Predsedniški sprejem ob 30. obletnici zgodovinskega odhoda slovenske delegacije s 14. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije  
Robert Balen

Kučan: Brez kompasa, orientacije, vizije

"Kar sem takrat pričakoval, se je zgodilo," je odgovoril Milan Kučan. "Kar sem pričakoval kasneje, po letu 1990, pa se ni zgodilo. Marsikaj se je, marsikaj ne, odvisno od tega, kakšna so bila pričakovanja ljudi. Ta so bila različna, mislim pa, da ni nihče mislil, da se bo država odvrtela v takšno smer, kot se je. Brez kompasa, brez orientacije, brez vizije."
Za Mirana Potrča je bila pomembna predvsem odločitev: "Pogum je bil, ampak takrat smo malo razmišljali o njem in o tem, da bi se nam lahko kaj zgodilo. Bili smo zaverovani v pravilnost naše poti in nismo razmišljali, da bi lahko bilo sploh kaj drugega kot to, da se odločimo in gremo ter živimo naprej z novimi idejami. Kar nam je tudi uspelo."

Predsedniški sprejem ob 30. obletnici zgodovinskega odhoda slovenske delegacije s 14. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije  
Robert Balen

Lokarjeva: Na zastareli koncept nismo mogli pristati

Odhod ni bil tako slavnosten kot obletnica, saj nihče ni točno vedel, v kaj se podajamo, je dejal Sandi Češko. A v tistih časih je lahko politika med dvema možnostma "zavzela le populistično pozicijo na Hrvaškem, v Srbiji in BiH, zdaj pa vemo, kam je pripeljala ta emocionalna politična opcija, v Sloveniji pa se je zgodba obrnila bolj reformatično in pragmatično in ni požela toliko popularnosti". A izognila se je vojnim scenarijem, je dodal, kar je bila pomembna popotnica, da smo danes del stabilne Evrope v nasprotju s tistimi, kjer je še zmeraj prisotno vzdušje, ki kliče po orožju in bolj grobih potezah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta