Predstojnica infekcijskega oddelka: "Prešli smo v bolj tvegano obdobje"

Urban Červek Urban Červek
05.05.2020 14:29

Sproščanje ukrepov je nedvomno potrebno, a prinaša povečano tveganje za nove okužbe, je sporočila Doc. dr. Nina Gorišek Miksić, predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doc. dr. Nina Gorišek Miksić
Ukc Maribor

"V teh dneh je število na novo okuženih pomembno upadlo, v zadnjih dveh dneh ni bilo ugotovljenega nobenega novega obolelega. To je dobro izhodišče za nadaljevanje našega soočanja z virusom. Tako so lahko sedaj pričeli postopoma sproščati dejavnosti, ki omogočajo delovanje družbe, gospodarstva in drugega. Sproščanje ukrepov je nedvomno potrebno, a prinaša povečano tveganje za nove okužbe, zato bo v naslednjih dneh in tednih (tudi mesecih) ključno zelo natančno epidemiološko spremljanje pojavljanja novih okužb," je za Večer sporočila Doc. dr. Nina Gorišek Miksić, predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor.
"Poudariti pa je treba, da epidemije ni konec in da nas v prihodnje čakajo novi pojavi in zelo verjetno tudi izbruhi oziroma valovi bolezni. Upamo, da bodo v manjšem in obvladljivem obsegu, da bomo vzdrževali stanje ne prehitrega širjenja virusa v našem okolju. Sedaj smo prešli v bolj tvegano obdobje za okužbo z novim koronavirusom, saj bo priložnosti za prenos virusa ob sproščanju ukrepov lahko več. Ključno je torej, da se tega zavedamo. V tem obdobju lahko največ za preprečevanje okužbe naredimo sami. V prvi vrsti ostajata najpomembnejša ukrepa, ki zmanjšata tveganje za okužbo: upoštevanje higienskih ukrepov (umivanje rok in drugo) in socialno distanciranje," je pojasnila.
Ker je bolezen hujša pri ranljivih skupinah, svetuje, da se ranljivi in njihovi družinski člani še najprej kar najbolj ščitijo pred okužbo. "Med aktivnostmi naj izberejo takšne, kjer je tveganje za okužbo majhno. Ob stiku z virusom lahko obolimo s kliničnimi znaki, lahko pa se okužimo, vendar bolezni ne razvijemo (asimptomatski okuženi). Tudi okuženi ljudje brez simptomov lahko virus prenesejo na drugega človeka, ki oboli, prav tako pa vemo, da se virus lahko prenese z obolelega že dan prej, preden ta razvije znake bolezni (presimptomatski bolniki), zato je širjenje okužbe s tem virusom še težje obvladati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta